Ålderstest med marginal visar att en tredjedel av ”barnen” är vuxna

ENSAMKOMMANDE BARN. De senaste tre åren har UDI (Utlendingsdirektoratet) ålderstestat 2339 asylsökande. En radiolog och en pensionerad barnläkare utför de omtvistade bedömningar, som läkarförbundet i Norge är emot.

2015-02-27_1820

Bland de asylsökande som fick sina ansökningar behandlade förra året, ålderstestades 908 personer. Av dessa visade sig cirka en tredjedel (294) vara över 18 år trots att de uppgett att de var under 18 år vid ansökningstillfället.

Detta på grundval av både medicinsk åldersbedömning och med hänsyn tagen till andra uppgifter.

Norska Barnläkarförbundet och styrelsen i Läkarförbundet har tidigare fattat beslut om att läkare inte bör delta i ålderstesta ensamkommande barn som söker asyl.

Därför är det för närvarande två privata aktörer som utför åldersbedömningen.

Det privata Unilabs röntgar händerna på unga asylsökande. Den medicinske chefen Tor Ole Kjell Vand har inga betänkligheter att utföra arbetsuppgifter på uppdrag åt UDI.

Professor Sigrid Kvaal vid Institutionen för klinisk odontologi ansvarar för åldersbedömningar baserade på tandutveckling.

Resultaten skickas pensionerade barnklinikens chef på Ullevål sjukhus, Jens Grøgaard. Han driver det privata företaget Barnesak AS, och göra en slutlig medicinsk åldersbedömning utifrån de två undersökningarna.

Direktören på UDI, Frode Forfang, menar att systemet är till den sökandes fördel.

– Med de säkerhetsmarginaler som vi använder, ser vi det som troligt att många som egentligen är vuxna, behandlas som minderåriga. Det är problematiskt, men det är något vi måste leva med eftersom vi inte vill begå fel i motsatt riktning. I de fall där åldern har direkt betydelse för utgången i ett asylärende är kraven på säkerhet extra hög.

-Pettersson konstaterar att en tredjedel av de ensamkommande ”barnen” är äldre än de uppger vid tester och då har de ändå säkerhetsmarginaler på ett par år, men som tur är gäller detta Norge. Våra ensamkommande ”barn” ljuger nog inte eftersom myndigheterna har inställningen att man ska lita på vad folk säger…

Aftenposten

5 thoughts on “Ålderstest med marginal visar att en tredjedel av ”barnen” är vuxna

  1. Vet en svensk forskare som skriver en rapport där han bland annat ställer frågan om det har någon betydelse att barnen inte är barn. Jag önskar jag kunde ge mer detaljer, men kan länka när rapporten släpps. Jag trillade nästan av stolen då han berättade om sin syn på en föreläsning. Massinvandringsvurmarna och försvararna av lögnare tar sin in överallt! 🙁

  2. Inget nytt. Det har man vetat sedan länge. En av de första lögnerna vi blev tvungna att svälja.

Kommentera