Är Sajtkoll.se årets skämt?


JOURNALISTIK. På SAJTKOLL.se får du på sekunden svar på om en sajt på internet är en trovärdig källa. Bedömningen är en fingervisning om vilken trovärdighet sajten har på en generell nivå. SAJTKOLL.se granskar inte enskilda artiklar. En uppgift på en vanligtvis seriös sajt kan vara felaktig medan en uppgift på en mindre seriös sajt ibland kan vara korrekt. Varje sajt tillhör endast en av de tio kategorierna.

2015-02-25_1039

Syftet med SAJTKOLL.se är inte att ersätta din egen kritiska värdering av material du tar del av på internet. Istället är SAJTKOLL.se tänkt som ett komplement till din egen källkritik.

SAJTKOLL.se är ett journalistiskt projekt och lanserades i februari 2015. Idén till SAJTKOLL.se föddes ur en frustration över att många okritiskt delar länkar till tvivelaktiga sajter i sociala medier. I dagens snabba informationsflöde finns ett behov av att lika snabbt kunna avgöra informationens trovärdighet.

SAJTKOLL.se granskar kontinuerligt och manuellt sajter på internet. En redaktion med kunskap om god publicistisk sed gör bedömningarna. Granskade sajter sätts in i kategorier för att det ska vara lätt att veta om det är sannolikt att de är trovärdiga som källor eller inte.

Ovanstående står på Sajtkoll.se, där ni kan själva läsa att det är journalistiskt projekt som ska granska om sajter på Internet är trovärdiga.

Mannen bakom Sajtkoll.se är Kolbjörn Guwallius och han vill få folk att sprida information från ”hatsajter” som det vore nyheter.

-Pettersson konstaterar att Kolbjörn Guwallius är ännu än i gänget av skribenter som har inprogrammerat i sitt journalistiska DNA att deras uppdrag är att få läsarna att tycka rätt, i rätt frågor.

Anledningen till att man bör betrakta  Kolbjörn Guwallius som ett skämt är att han P1-Morgon själv säger att det bara är högerextrema sajter som hittills granskats och att det för närvarande inte finns tid och resurser att granska vänster- eller islamistiska sajter eftersom Sajtkoll.se är ett fritidsprojekt.

Tittar man på Kolbjörns Twitterflöde, Facebook m.m. så ser man att han drivs av ett agg mot Sverigedemokrater och andra som är emot dagens invandringspolitik. Han är helt enkelt ännu än i gänget av vänstermuppar som inte giller yttrandefrihet och demokrati och allvarligt talat en vänstermupp som har som fritidsintresse att hänga ut det han kallar hatsajter men undviker islamistiska och vänsterextrema sajter känns mest som ett skämt och ett dåligt sådant och har inget med trovärdighet att göra.

Om Petterssonsblogg skriver Sajtkoll.se ”Rasistisk blogg som bland annat sprider myter om invandrare. Vänligt inställd till Sverigedemokraterna”

Vad som är myter framgår dock ej! Men jag har ställt en fråga till dem och hoppas på svar.

2015-02-25_1138

 

Så här ser det ut på den nyöppnade sidan den 25/2 på kvällen.

 

2015-02-25_1837


23 responses to “Är Sajtkoll.se årets skämt?

 • Peter Skoglund

  Näää…Sajtkoll.se är nog inte årets skämt. Fast den nerlagda sidan var riktigt pinsam.

  Utan det är den skrattretande parodi som utspelar sig i Nyköpings Tingsrätt, angående åtalet om Facebook-inlägget ” Åsna med tarmvred”. Som tilldrog sig vid en utomhusgudstjänst mitt i Brandkärrs bostadsområde, förra året.

  Att åklagaren i Nyköping, Michael Forsberg, har ”tappat” något som varje juridisk utbildad person borde ha . Är bara att konstatera.

  När den på AB ej speciellt pålitliga och trovärdiga Oisín
  Cantwell ,skriver om det i sin krönika med rubriken, ”Ett förlöjligande av hets mot folkgrupp-lagstiftningen”.

  Då borde även åklagare Michael Forsberg, inse att han är ute på den tunnaste is av isar, som man kan uppbringa.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20380577.ab

  Gilla

 • SD2014

  HAHAHA nu är sidan nerlagd, så gick det med det

  Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Ett sätt att höja journalistiken” kallar Kolbjörn detta med att starta Sajtkoll.se.

  Då måste väl en följdfråga på detta påstående bli.

  Hur tänkte du nu Kolbjörn ?

  Idén till sajtkollen fick Kolbjörn Guwallius när han under en kort tid träffade på flera ytliga bekanta som berättat om saker som de läst på hatsajter som om de vore nyheter. Det fick honom att fundera på hur man skulle kunna hjälpa folk att vara mer källkritiska.

  Kolbjörn är alltså FACIT till sina ”ytliga bekanta”. Tycker att de ytligt bekanta ska skaffa sig en ärligare och mer opartisk bekant. Kolbjörn kan inte bli mer part i målet.

  Sajtkoll.se har tillfälligt stängt. Ja så står det på den nyöppna sidan.

  Kan berätta att jag var inne där i måndags och då fick vår lokaltidning, Södermanlands Nyheter, högsta betyg av Kolbjörn.

  Tänk att Kolbjörn vet mer om våran lokaltidning i östra sörmland, än vi alla som har läst och följt den hela vårt liv. Vi sätter då inte samma höga betyg på SN, som Kolbjörn gör.

  http://www.journalisten.se/nyheter/ett-satt-att-hoja-journalistiken

  Gilla

  • Albin

   Vadå det är väl bra att det finns” kollare”,Petterssons blogg är ju också ett slags ”kollare” och det är ju också bra,inget och ingen är ofelbar.
   Kritiska röster behövs vare sig de kommer från höger eller vänster

   Gilla

   • Peter Skoglund

    Hej Albin!

    Nu blandar du väl ihop korten? Du har inte läst på om Sajtkoll.se. Erkänn?

    Sedan håller jag med dig om, i det du skriver,

    ” Kritiska röster behövs vare sig de kommer från höger eller vänster”.

    Alla demokratiska röster ska få utrymme och höras.

    Gilla

  • Albin

   Eran lokaltidning verkar vara nära döden , så bekymra dig inte. Vad blir nästa media som önskas i graven gå?

   Gilla

   • Albin

    Det kanske finns nåt annonsblad som bör finnas?

    Gilla

   • Peter Skoglund

    Hej Albin!

    Ditt minne är oerhört kort.

    Jag önskar definitivt inte att tidningar ska ”gå i graven”.
    Tvärtom.

    Vill se de utvecklas till att få med en hel del opartisk och grävande journalistik, som är en stor bristvara i många av Sveriges tidningar.

    Detta diskuterade du och jag på en annan kommentars-sida, för ett antal dagar sedan.

    Svagt minne?

    Gilla

  • albin

   Vad sätter alias Peter Skoglund högt betyg på? dagligen berättar Peter om det han tycker är tvivelaktigt, men vad är bra Peter.?

   Gilla

 • Lars

  Ännu ett media troll som inte har alla hästar hemma är längtar tills alla får ett chip inplanterat ”att tänka som en”… nej dessa individer är sjuka och borde placeras i säkert förvar!

  Gilla

  • Albin

   Alias Herr Lars vill kasta kritiker in på mentalsjukhus, så gjorde man i Sovjet, men Alias Herr Lars är väl ingen kommunist. Så varför ha kommunistiska idéer?

   Gilla

 • Varg i Veum

  Jo, jag kollade på den när jag hörde talas om den. Det är uppenbart hans egna åsikter om sajterna som han försöker få framstå som om det skulle finnas någon som helst objektivitet bakom.

  Gilla

 • Anders Johansson

  Bra meddelande du skickade!

  För övrigt tänkte jag testa sajtkoll men det funkar inte för mig. Står bara och ”tuggar”, både från början och om jag försöker göra en sökning. Kan inte ens få upp ‘om sajtkoll’.

  Gilla

 • vaktjavel

  Denne ”journalist” som han kallar sig, Guwallius, har skrivit en bok där några av mina kollegor förekommer. Med fingerade namn, så det var ju schysst, men det hade varit ännu schysstare att faktiskt inte fabricera en hel bok och sedan kalla det ‘fakta’…

  Till saken, så tycker jag i grunden att om det var möjligt att ha ett helt objektivt och neutralt styrt ”sajtkollen” så skulle det nog vara bra, men tänk istället att det varnar för nakenbilder, överdriven reklam för skadliga produkter och liknande, snarare än andra åsikter än sina egna.

  Jag är för olika åsikter, det verkar många som är emot det. :/

  Gilla

 • Mr Q

  Hur kan Malme ha blivit en sådan enorm dragningspunkt för otal vilseledda vänsterextrema ?
  Min fader brukade kalla dem som bytte namn för skitstövlar,som inte var nöjda med son-namn ! Kan Guwallius tillhöra den kategorin ?

  Gilla

 • angelicaplacet

  Undrar hur han ska svara på det?

  Gilla

 • Sven-Erik

  Om jag påstår att Kolbjörn Guvallius har en begynnande skäggväxt som påminner om terrorister som berikar sitt intellekt med svärdet är jag då trovärdig eller inte?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: