Miljardstöd till företag hemligstämplas av AF

INRIKES. Över 73 miljarder kronor av de svenska skattepengarna har betalats ut i anställningsstöd till privata företag de senaste fem åren. Men eftersom Arbetsförmedlingen sekretessbelägger vilka företag som fått bidrag är det svårt att kontrollera hur de används, rapporterar Dagens Nyheter.

Myndigheten tror inte att sekretessen ökar risken för att nystartsjobb och andra subventionerade anställningar missbrukas. – Vi har uppgifter om vilket stöd företagen fått. Vi kan gå in och titta om vi får signaler om att det är något som inte fungerar, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke håller inte med. Han tycker att allmänhetens insyn i hur skattepengarna används borde väga tyngre än företagarens affärsintressen. –  Jag har svårt att se hur ett företag skulle lida skada för att staten redovisade vilka som fått pengar för sina anställda.

-Pettersson säger att i Sverige finns 174 000 personer i jobb där Arbetsförmedlingen betalar minst halva lönen med skattemedel, nära 46 000 av dem i nystartsjobb.

I flera branscher har det blivit svårt att få jobb utan en påse pengar från Arbetsförmedlingen. Nya arbetslösa med fräscha bidrag slår ut arbetslösa vars bidrag börjat sina, och konkurrensen snedvrids så att företag som inte utnyttjar bidragsjobben riskerar att gå omkull. I dag avstår runt hälften av alla städföretag från att delta i offentliga upphandlingar eftersom de inte kan konkurrera med bolag som dumpar timpriserna med hjälp av en mycket stor andel bidragsanställda.

14 thoughts on “Miljardstöd till företag hemligstämplas av AF

  1. Lägg ner AF. Det kryllar av inkompetens där. 90% kvinnor och 10 % invandrade män. Dessa är oanställningsbara i verkligheten.

  2. Ica Maxi i Kungsbacka använder sig av nystartsjobb i ett år sedan åker dom gamla ut och nya tas in. Jag har själv arbetat där. Andreas och Joacim är två usla chefer.

    • Har själv jobbat med nystartsjobb, och reagerade också på arbetsgivarens iver att gärna anställa sådana framför andra arbetssökande. Tycker AF borde ställa tydliga krav på hur många bidragsanställda ett företag får ha under 1-5år, men som vanligt är AF´s statistik viktigare än att människor får bestående jobb.

    • Samma sak på Coop i min hemstad. De har också skolungdomar på obekväm arbetstid som åker ut då de blir 18 år och kostar för mycket. Girigheten har inga gränser idag.

      • Angrip inte företag eller invandrare.
        De agerar rationellt.
        Det är politikernas beslut som är vansinniga.

Kommentera