Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse


Artikeln i tidningen Dagen är från 2006

YTTRANDEFRIHET. – Man har länge velat belysa den svåra situationen i Danmark. Nu lyssnar omvärlden, säger Mehmet Kaplan på Sveriges Muslimska Råd. Han menar att publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Danmark inte är en fråga om yttrandefrihet utan om maktförhållanden. – Så kan man inte argumentera, menar Per Svensson, ledarskribent på Expressen.

Jylland-Postens publicering av karikatyrbilder på Muhammed har tagit upp frågan om var gränsen för yttrandefrihet går. Mehmet Kaplan från Sveriges Muslimska Råd menar att man i Danmark har gått över gränsen. – Det här handlar inte om yttrandefrihet utan att man kränker människor i deras tro. Jag kan inte se någon yttrandefrihet råda i detta. Det är en provokation som inte går att stödja.

Han målar upp en dyster bild av Danmark som sedan terrorattackerna 11 september 2001 blivit alltmer intolerant. Jylland-Postens bilder på Muhammed är bara en i mängden av främlingsfientliga uttryck.

”En maktfråga”

– Det här är ingen enskild händelse utan har pågått i flera år. Det här är bara kulmen som nåtts. Och det kommer inte att ta slut så länge man har sådan attityd mot minoriteter i allmänhet och muslimer i synnerhet, säger Mehmet Kaplan.

Utifrån det perspektivet anser Mehmet Kaplan att det inte längre handlar om yttrandefrihet. – Vad skulle hända om man gjorde likadant med romer eller judar, undrar Mehmet Kaplan.

– Det är fel att ta upp det som en yttrandefrihetsfråga. Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet. Jag tycker att man först ska granska maktförhållandena.

– Så kan man inte argumentera, säger Per Svensson, på Expressen.

– Man kan inte säga att man är för yttrandefrihet, men det här fallet handlar om något annat. Han håller dock med om att publiceringen inte var lämplig i ett Danmark som blivit alltmer chauvinistiskt och främlingsfientligt. Då hade det varit modigare att vända sig mot det danska, inte klanka ner på en minoritet.

– Det är inget fel med att muslimer reagerar och demonstrerar, det är fullkomligt rimligt, menar Per Svensson. – Men man kan inte byta tryckfrihetslag beroende på hur den rådande situationen ser ut vid ett visst tillfälle.

I Sverige har bilderna också väckt debatt bland landets muslimer. En del tar väldigt illa upp och har börjat med en bojkott mot danska varor. Andra bryr sig inte. Hur man agerar är väldigt individuellt, menar Mehmet Kaplan. Hans åsikt är att det i Sverige råder ett helt annat klimat än i Danmark.

-Pettersson tycker det är otroligt att islamisten Mehmet Kaplan efter alla idiotiska uttalanden är minister i Sveriges regering, men han är så skyddad och fridlyst i PK-Sverige som någon kan vara – Invandrare, muslim och Miljöpartist…

Vad gör islamisten Mehmet Kaplan med våra skattepengar?

Mehmet Kaplan på främjanderesa till Turkiet

Mehmet Kaplan: Det behövs hyresrätter för nyanlända

Ordning och reda. Männen fram och kvinnorna…

Vill ni läsa mer om Kaplan så använd sökrutan…

Tolv teckningar som fredens apostlar är beredda att mörda för.

Detta bildspel kräver JavaScript.


25 responses to “Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse

 • Har Morgan glömt något? | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Statsministern vill kriminalisera ”rasistiska organisationer” i Sverige | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Tage Erlander – makten och sanningen | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Judepassen och socialdemokraterna | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Det finns alltid två sidor av samma mynt | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Socialdemokraterna och rasbiologi | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Vilka organisationer vill S förbjuda? | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Förr var det Hitler, nu är det islam för sossarna | Petterssons gör skillnad!

  […] Muslimska rådet i Sverige: Det här är ingen enskild händelse (Kaplan uttalar sig 2006). […]

  Gilla

 • Anna

  Sa svinet Kaplan tycker att det är det europesiska befolkningens fel att kontinenten är nerlusad av lättkränkta muslimer och vi vagar skämta om de när de invaderar vara länder och tvingar pa oss deras grymheter vad islamism innebär? Drömmer jag eller är det sant att en Islamist sitter högt i riksdagen trots kända kopplingar till Södertälje maffian och andra islamistiska intresseorganisationär inom Sverige? Är det en utopi eller Sveriges framtid att islamismen kommer att krypa upp bland samhällets toppar och sla sönder samhället ideologiskt inifran utan synlig terrorism eller vapen?

  Gilla

 • Olle G

  Hehehe, det lider mot början på slutet. Snart mobiliseras de som vill ha ett effektivt slut på dessa dårars ideer. Nu vaknar även de mest bekväma, vilka kommer att inse att de de valt att företräda sig, är karriärister, fegisar och blodsugare. Under mina 50 år som vuxen, kan jag först nu se att utvecklingen gått åt samma håll hela tiin, tyvärr. Endast en (inter-)nationell kris kan ge möjlighet till förändring av detta!

  Gilla

 • Stenbock

  Sitter ikväll förnöjt och följer några europeiska nyhetssändningar…Otroligt vad man vänder kappan efter vinden.I förrgår gick man ”man ur huse” i Tysklands pressvärld mot PEGIDA,mot deras sanna framtida vision.
  I dag lägger samma press ner blommor vid franska ambassader,lite varstans,för att lätta sitt samvete.Har sällan sett så många ledsna nunor som i dag,Senast vad jag kan minnas,var vid valkvällen efter SD`s 13 %….
  I fransk TV oroar man sig nu över Marine Le Pen,och hennes kommande valsiffror !
  Trikoloren hänger på halv stång landet runt.Men mångkulturen fortsätter man att stödja !

  Gilla

  • Ruben

   @Stenbock
   Har själv varit så tagen av det här sjuka dådet som träffat mitt i Europas hjärta, att jag haft svårt för att samla tankarna. Det måste absolut till något radikalt nu för att få slut på det här vansinnet.

   Gilla

   • Kurt

    Ruben, kriget ha börjad blivit mera synlig men ingen våga kalla det för vad det. Kalla man det på sitt rätta namn Krig mellan Europa och Islam vore som att öppna Pandoras ask.

    En gång öppnad kan man inte stänga den igen och måste utkämpas till det bittra slutet. Mörkrets tidsålder ha kommit till Europa i form av Islam.

    Gilla

 • Ruben

  Det är en medveten smygislamisering som pågår. 32:an satte Negern waberi i fösvarsutskotten. Men att ”egenberikarna” tog det stora steget att sätta islamisten på en Ministerpost, var ytterst magstarkt.

  Gilla

  • angelicaplacet

   Det beror kanske på att partierna inte informerat väljarna – så ingen förstod.

   Funderar på hur Kaplan ska lösa bostadsfrågan som bostadsminister när c.a 1 miljon tillhörande Islam kommer till landet de närmsta åren?

   Gilla

 • angelicaplacet

  Vet Kaplan varför det bara är människor tillhörande Islam som skjuter ihjäl,spränger bomber och hotar skämttecknare och inte människor tillhörande kristendomen – buddismen – katolicismen som det friskt skämtas med också?

  Gilla

  • Anna

   Han vet allt och utnyttjar maximalt! Han själv tillhör den kategorin! Han vet ocksa att det inte Finns ett enda europesisk land där sympatisörer med Islam kan fa sa höga politiska positioner som i Sverige. Det förekom för nagra ar sedan i Danmark men jag tror hans karrier blev kort……..

   Gilla

   • angelicaplacet

    Ja,det förmodar jag att han vet.Det skulle vara intressant att höra han själv berätta – varför människor tillhörande Islam känner sig nödgade att skjuta ihjäl.

    Men man ser han nästan aldrig i pressen längre trots att han är bostadsminister och ska ta hand om c.a 1 miljon nyanlända övervägande tillhörande Islam.

    Gilla

 • Eva A A

  Och hur vet man att det verkligen är muslimernas gud som avbildas??? Var och varannan heter Mohammed! Och allihop är inlindande i stora tygsjok! Allihop är skäggiga!! Slutsats: allihop ser likadana ut!!!

  Gilla

  • J.P:ll

   Muhammed är profet, inte gud! Gud är Allah och han brukar inte vara med på bilder 🙂 det roliga är att de tar inte illa upp lika mkt alls om man gör skämtbilder om Gud, alltså Allah men när det kommer till Muhammed så är de beredda att spränga hela planeten.

   Gilla

 • Grregory

  Ärligt talat. Om alla hade varit lika lättkränkta som dessa muslimer så är jag rädd för att det inte skulle finnas några muslimer kvar på denna planeten.

  Gilla

 • anonym

  Såg en muhamed teckning med ”vem sa att oskulderna skulle vara kvinnor” som tagline

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: