Nio av tio krig har en sak gemensamt


Antalet krig har under 2014 överstigit tio, vilket är högt om man ser till perioden efter millennieskiftet. Ökningen från sju krig 2013 till dagens tal är också den kraftigaste på femton år. Detta uppger forskare vid Uppsala konfliktdataprogram (UCDP), Uppsala universitet i en preliminär uppskattning av konfliktläget i världen vid utgången av 2014.

Flera av de pågående krigen har också mycket höga dödstal, framförallt konflikterna i Syrien och Irak. Den stora ökningen beror delvis på att helt nya krig har blossat upp, som krigen i östra Ukraina där UCDP skiljer de två separatistgrupperna från varandra.

Men 2014 innebar också en eskalering i konflikter som tidigare varit mer lågintensiva; det sju veckor långa Gaza-kriget är den dödligaste konfrontationen mellan Israel och palestinska grupperingar på två årtionden. Förutom dessa pågår utdragna krig i Afghanistan, Nigeria, Pakistan, Somalia och Jemen. Möjligen kommer också Sydsudan att räknas in, när informationen har analyserats närmare.

Krig definieras som en väpnad konflikt där minst 1.000 personer dödats i strid under ett år. Till detta kommer mindre intensiva väpnade konflikter där 25-999 människor dödats. Vissa av de mindre intensiva konflikterna har sett en ökad aktivitet under 2014, exempelvis den mellan Armenien och Azerbajdzjan. Dock är det ännu för tidigt för att kunna uppskatta det totala antalet konflikter då detta arbete kräver mer efterforskningar av forskarna vid UCDP.

– Dessa data borde ge det internationella samfundet starkare skäl att verka för att konflikterna i Mellanöstern inte trappas upp ytterligare utan istället finner fredliga lösningar. Även utvecklingen i Afghanistan bör följas noga sedan NATO:s militära operation avslutats, säger projektledare Therése Pettersson.

Forskarna pekar dock på några positiva händelser under året. Ett fredsavtal har ingåtts i en långvarig konflikt i Mindanao i Filippinerna.

– Det är ett avtal som överbryggar konflikter mellan kristna och muslimer. Det är också det första där en kvinnlig chefsförhandlare står som första namn på dokumentet. Även fredsprocessen i Colombia har fortsatt framåt, sedan presidenten fått nytt mandat i valet tidigare under året och en general släppts av gerillan, konstaterar professor Peter Wallensteen.

-Pettersson hittar en gemensam nämnare i nio av tio krig…


31 responses to “Nio av tio krig har en sak gemensamt

 • jockfall

  Det är religioner som startat alla krig.

  Gilla

 • Olli Rein

  Jag antar att det går att smuggla Mjältbrandsbakterier in i Sverige med, eftersom våra gränser är nästan vidöppna.
  Vår lokaltidning i Nyköping hade nyheten imorse om att det inte var Mjältbrandsbakterier i Malmö. Det var ju snabbt, vilket visar att det är mycket farliga saker och att skicka det som hot för att skrämmas, värderas också mycket högt på de kriminellas lista över olika brott. Jag hittar inget på min statistik från sökningar, så jag antar att ni inte är särskilt intresserade. Men det behövs bara 5 kg så ska det kunna döda 300 000 människor på en timme. Så med 150 kg skulle hela Sveriges befolkning kunna rensas ut. Men det går ju inte i Sverige, då landet har för spridd bosättning. Nåja Stockholm, Göteborg och Malmö och några dussin städer till kan man få till mycket höga dödstal och i resten av tätorterna med, fast det tar ju lite tid. Kanske ni då klarar er, eller någon i vart fall.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Positiv utveckling på Filipinerna? Inbilla er inget!
  Muslimerna har bara haft tillfällig motgång i kriget, eller behöver omgruppera. Dom kanske behöver föröka sig ett tag till. Snart försöker dom igen, tro inget annt! Det är som en cansersvulst, allt måste bort. Det går inte att ha en bit kvar,då tar cansern över!

  Gilla

  • Olli Rein

   Kalasbetalaren har alldeles rätt. Det står nästan likadant i Koranen, så den behöver ni inte läsa nu. Jihad pågår tills alla otrogna har dött, konverterat till muslim eller betalar Tagaya en 20 procentig skatt över den man redan betalar. Man kan nog bli slav också, men det vet jag inte exakt hur det går till.

   Gilla

 • TheMinimizer

  Har de krigat klart i Kongo?
  Där dog typ fem miljoner.

  Gilla

  • TheMinimizer

   Oj, slutade redan 2003…

   Däremot är muslimer inblandade i tolv av fjorton pågående krig.
   Mexico och Ukraina är enda undantag.
   Källa: wikipedia

   Gilla

   • Olli Rein

    Muslimer i mängder i Mexiko från Hizbollah, gräver tunnlar bl.a. och bär Anthrax

    De är inte borta från narkotikakrigen i Mexiko, men dem spelar inte första violinen här och det är Hizbollah från Libanon som är de verksamma. Det smugglas in folk i tiotusentals årligen och en stor del smugglas vidare i tunnlar till USA. Dit ska de ha med sig anthrax d.v.s. mjältbrandsbakterier i
    form av ett vitt pulver, troligen likt kokain så att man kan sälja mjältbrandsbakterier istället för kokain.

    Varje människa som kommer över gränsen med mjältbrandsbakterier har kapacitet att mörda mer än 300 000 människor på en timma

    ”2009 avlyssnade USA: s inrikessäkerhetstjänst bandinspelningar med Professor Abdallah Nafisi, en kuwaitisk präst och känd al-Qaida rekryterare, som skröt om hur lätt det skulle vara att smuggla in okonventionella vapen genom de mexikanska knarktunnlarna

    Fem kilo mjältbrandsbakterier i en medelstor resväska, som bärs av en jihadkrigare genom tunnlarna, kan döda 300 000 amerikaner på en timma ”, påstod han. ”Det kommer att få 9/11 att likna peanuts”

    Sökresultat för:Hizbollah i Mexiko
    Sökresultat för Mexiko
    Sökresultat för Hugo Chavez och de andra kommunistregimerna. (Hugo är död men hans
    betydelse finns kvar) sedan gäller det Bolivia, Equador, Farcgerillan Medinkartellen och några mellanamerikanska stater.

    Gilla

 • Ali1948

  Värt att nämna att USA aktivt tränar syriska oppositinen/ rebellerna.

  Källa

  http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/15-000-syriska-rebeller-tranas-av-usa/

  Gilla

  • Olli Rein

   Det är ju dina sunnirebeller som får en för kort utbildning och du nämnde bara ena parten i tbildningen, den andra är Turkiet medlem av NATO men också av arabligan. Det är dom som ska träna soldater.
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/15-000-syriska-rebeller-tranas-av-usa/

   Gilla

  • Olli Rein

   Det är tydligen bäst att skriva av den av Ali felaktigt behandlade artikeln. I sin iver att försvara IS, den vidrigaste av alla vidriga terrorgrupper går han för långt, och inte skriver han att träningen kommer att utföras av Turkiet, men det kanske är detsamma som USA för Ali. Dessutom är det bara några tusen och ljugmediat DN skriver 15 000 i Alis version. Det ska vara 1 500 -2 000. Så var det med Alis sanningar. Men jag har sett massor av dem under de år han har häckat här. Saudi och Jordanien ingår också och målet är 15 000. Alltså en artikel med många om i. 3 år ska det också ta.

   Artikeln
   USA och Turkiet är på väg att komma överens om att utbilda och beväpna flera tusen vad man kallar ”moderata” syriska rebeller i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten.

   Turkiet har länge valt att inte blanda sig i IS framryckning i bland annat Syrien. Något som nu är på väg att ändras.

   När man senare i januari väntas skriva på en överenskommelse med USA ställer man sig också bakom att utbilda mellan 1.500 och 2.000 motståndsmän under 2015, skriver den turkiska tidningen Hürriyet.

   Utbildningen, som beräknas starta i mars, kommer att äga rum i staden Kirsehir i centrala Turkiet och ska hållas av turkiska och amerikanska soldater gemensamt, skriver Reuters.

   Samtidigt som USA vill inrikta insatserna mot IS så har Turkiet också fått igenom att de rebeller som tränas också ska sättas in mot den reguljära syriska armén, skriver Hürriyet. Det vill säga att den reguljära armén ska då få spö av sunnirebellerna och Syrien ska göras fri från allt utan Sunniaraber.

   Liknande träningsläger kommer att inrättas i Saudiarabien och Jordanien. Målet är att utbilda och beväpna omkring 15.000 syriska rebeller under tre år. 5.000 av dessa i Turkiet.
   Inget står om dessa trupper ska förflyttas till att kunna sättas in mot den Saudiska regeringen. Det är annars mer motiverat än att ge sig på Assad, då saudi redan är ett etiskt renat land med slavarbetare.

   Clas Svahn
   clas.svahn@dn.se

   Gilla

 • huginomunin

  ” Till detta kommer mindre intensiva väpnade konflikter där 25-999 människor dödats.” Som i Sverige alltså – Malmö, Göteborg, Stockholm, Linköping…..

  Gilla

  • Mr Q

   Vilket i sin tur innebär,att 70 % av internerna i Absurdistans fängelser är importerat.En mycket stor del av dessa är Islamister !

   Gilla

 • Ali1948

  Ja minst 9 av dessa 10 har en gemensam faktor. Att usa o deras allierade är inblandade i krigen o troligen de som drivit på krigen. Fallet nigeria är jag lite osäker på om usa bär skulden för.

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Ja, det är där det lyckas, där hjärndöda avarter med glädje tar upp vapnen!

   Gilla

  • Olli Rein

   Oktoberkriget 1973

   USA har folk vid alla krig, liksom de flesta länder. USA som världens enda supermakt kallas ofta till oroshärdarna av de inblandade, eller FN.
   Skulle de utebli skulle det bli ett jävla liv, men krigen kunde kanske bli lite mindre utdragna men mycket blodigare.
   Oktoberkriget 1973 var mycket blodigt tills FN och USA agerade. USA mest med diplomati och minröjning av Suezkanalen, men annars endast med folk från Ambassaden, vilka även finns där i fredstider ute på fältet. Militärattacheér, militära experter och de som samlar information. Ali dessa personer deltar inte i strid. Egypten hade där ca 800 000 man i tre armeér, Israel som mest 400 000 man under två Generaler Ariel Sharon och Moshe Dayan. Egypten under sin Fältmarskalk som jag träffat i tjänsten, men inte vet vad han hette. Dessutom Anvar Sadat över en armé och Hosni Mubarak över en armé. Men båda dessa ersattes i striderna av andra befälhavare.
   När USA började förhandla genom medling så gick det till en separat fred med Israel för Egypten och Anwar Sadat. Den freden håller än ca 40 år senare. Där var jag med och såg på vad som hände och kan säga att kriget hade startat om, ifall inte USA hade varit där.
   Golan som Syrien då slogs om, var ca 40-50 svenska mil bort 450 km, så det vet jag inget om. Det vet säkert ni som satt hemma då, med Tv och radio mer om än jag. Jag vet bara det jag läst eller sett i efterhand. I krig är man rätt oinformerad om vad som händer på andra ställen, om man inte är högt befäl i vart fall.

   Gilla

 • Nisse

  Nästan 100% av alla konflikter och krig så är det muslimer. Sverige har varit utan krig i flera 100 år men kriks risken kommer att även här öka i takt med den muslimska invandringen.

  Gilla

 • Synonymen

  Muslimer!!!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: