Oljan är världens kraftfullaste vapen

Glöm kärnvapen. Oljan har blivit världens mest potenta vapen. USA och Saudiarabien ligger bakom att oljepriset kraschat och det kan medföra att regimer i Ryssland och Iran får stora problem.

Oljepriset har fallit dramatiskt – näst halverats på sex månader. Priskollapsen betyder att det blir billigare att tanka bilen på macken, men det har också utlöst en finasiell kris som hotar att flytta den globala maktbalansen.

USA och Saudiarabien använder marknadens nedgång för att ställa till förödelse för sina fiender. Medan Ryssland och Iran – som är beroende av ett högt oljepris – står på randen till en stor kris . I Storbrittanien och Skottland är frågan akut, med Nordsjöns oljeindustri som beskrivs vara nära kollaps.

Från Ryssland till Amerika och från Skottland till Mellanöstern, den dramatiska nedgången i priset på olja har lett till en ekonomisk kris som hotar att flytta den globala maktbalansen på ett dramatiskt sätt.

Läs mer på Daily Mail

I Sverige sjunker inte bensinpriset så mycket beroende på att energi- och koldioxidskatten är fast, under 2014 på 5,63 kronor per liter på detta och själva bensinkostnaden läggs sedan moms på 25 %. Så ett bensinpris på 4,50 + skatt 5,63 + moms 2,53 gör att du betalar 12.66 vid pumpen. Alltså 65 % skatt.

7 thoughts on “Oljan är världens kraftfullaste vapen

  1. Vi kan nog utan tvekan glömma både kärnvapen och oljepriser,det största hotet globalt är överbefolkning och på det området så har de till västvärlden invällande muslimena monopol på det. Tyvärr inte bara i väst de är över det hela globalt !

  2. Vi borde stödköpa Norsk olja även om det hade kostat oss någon extra krona vid pumpen. Då hade vi fått mer igen. Men tyvärr tänker folk alldeles för kortsiktig!

  3. En av anledningarna som jag förstått, att Saudierna sänker priset för att de ser ett hot med fracking i USA. Jag minns kanske fel men jag har för mig att jag läste att USA mer eller mindre var på väg att bli självförsörjande tack vare fracking. Men för att det ska vara lönsamt så bör priset ligga ganska högt och det försöker saudierna förhindra. Men visst njuter administrationen säkert av att Ryssarna och Iran blöder och Saudierna och administrationerna i USA har ju i decennier varit typ bästa vänner, så det är väl inte helt omöjligt att de samarbetar.

    • Så är det nog Vargen…De som nu får betala priset för detta dollarspel är vi Européer…. Så länge det sitter personer i Bryssel, som saknar all form av verklighetsbilden förblir vår gamla kontinent, den som får lida som USA`s knähundar.
      Slutligen blir det tydligen en het vinter,för deras gemensamma valuta Euron när Grekland nu går till val på nytt.
      Hittills har man från EZB/IWF pumpat in 2.300 miljarder SEK i Greklandshjälp,som lär försvinna i det blå….om det nu går som börsen tror !

  4. Ett företag får inte bedriva ocker mot något, men
    Svenska staten kan obehindrat bedriva ocker
    mot medborgarna, när man lägger Moms på skatten,
    detta av rena bekvämlighetsskäl. Givetvis borde
    det vara förbjudit att göra så, att det läggs moms
    på varan är sin sak, men ett jävla sätt är när man
    slår ihop varans pris och skatt på den och sen
    lägger moms på hela summan. Och det kommer
    förmodligen att bli sju resor värre nu när den nya juntan
    tillträtt?

  5. Olja som vapen är ett tveeggat svärd. Och det är inte Saudi och USA som kommer att dra det längsta strået helt enkelt för att USA är bankrutt och Saudi är helt beroende av USA för att kungahuset Saudi ska kunna sitta kvar vid makten. Ryssland med sin stora guld och valutareserv kan ganska enkelt rida ut stormen medan GB, Kanada redan går på knäna då deras olja är dyr att utvinna och man har enorma statsskulder dvs inga pengar i kassan.

Kommentera