Svenskarna desperata

VALET 2015. Svenskarna kanske slipper nyval, men galet blir det hur som helst.

Företrädare för det svenska regeringenspartiet socialdemokraterna och de borgerliga oppositionspartierna vill använda julledigheten till att förhandla om hur en minoritetsregering ska kunna styra Sverige. Statsminister Stefan Löfven har sagt att han ska utlösa nyval innan årskiftet men det är inte säkert att det går så långt.

De etablerade sju partierna prövara alla upptänkliga förslag för att hålla Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande, det riskerar att ge obehagliga biverkningarna, demokratiska, politiska eller båda.

Riksdagsvalet i Sverige i september gav varken en majoritet för den borgerliga alliansen som har styrt i åtta år, eller de röd-grön partierna. Det starkt invandringskritiska Sverigedemokraterna blev vågmästare med nästan 13 procent av rösterna. Inga andra partier vill samarbeta med dem.

I måndags rapporterade SVT att det pågår hemliga förhandlingar mellan de två blocken. En uppenbar förklaring är de senaste opinionsmätningarna: socialdemokraterna går framåt men ett val kommer inte att lösa problemen med SD.

Enligt svenska analytiker finns det några möjligheter till utfall av samtalen:

Lagen ändras, så att varje parti endast kan rösta på sin egen budgetproposition och inte ge stöd åt andra. SD förlorar då förmågan att rösta ner regeringen.

En budgetöverenskommelse över blockgränsen, som kommer att ha en solid majoritet i riksdagen.

-Att ändra röstreglerna för att göra det lättare för en minoritetsregering regel, är inte särskilt dramatisk. Å andra sidan ger tidpunkten en manipulativ och desperat intryck, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet för SVT.

En politisk överenskommelse mellan de etablerade partierna kommer att göra den borgerliga oppositionen tam och maktlös. Önskan att gå med på något sådant är alltså liten hos i alliansen.

Ett röd-blått budgetsamarbete kommer att göra Sverigedemokraterna till det enda oppositionspartiet.

DN.no

17 thoughts on “Svenskarna desperata

  1. Till ”ojdå” vill jag säga att SD har aldrig någonsin påstått att dom är emot invandring. Vad SD vänder sig emot är den totala avsaknaden av invandrarpolitik som bedrivs i detta en gån i tiden blomstrande land. Det är alltså 7-klöverns totala avsaknad av hjärnkapasitet som SD vänder sig emot och inte invandrarna. Detta har SD försökt förklara tusentals gånger men 7-klöverns inbisilla dummskallar har ändå inte fattat detta och tydligen inte någon i 87-klubben heller. Därför har också verige gått från att vara en blomstrande nation nu gått till att vara ett U-land.

  2. Det är bara att konstatera. I den svenska regeringen sitter en samling korkskallar som inte tänker på landet utan bara på sin egen makt.

  3. Batra borde kunna bilda regering hon har ju fått igenom sin budget, har man kommit så långt borde man också kunna styra landet. Då blir det som det var innan valet. Då hade vi en regering som kunde styra , alla var inte nöjda men landet styrdes.

    • En annan allvarlig konsekvens av inavelns avigsidor är, avkommans totalt asociala förmåga samt avartens begränsade mentala kapacitet.

      • Okey, du gillar att vara oförskämd, men kom ihåg att detta är inte SD :s politik de vill endast begränsa invandringen och inte vara oförskämda. De vill samtala om konkreta saker inte enbart vara oförskämda, om du fortsätter på det här sättet skapar du problem för SD

      • Är du aktiv partimedlem i SD? Knappast! Hizb ut-Tahrir ligger väl i så fall närmast ditt hjärta. Ingen vet var haren har sin gång. Oförskämdheterna har du själv startat upp. Du har tydligen varken självinsikt eller förstånd.

      • Har jag varit oförskämd ber jag om ursäkt. Nej jag är inte medlem i SD men av vad jag sett av deras ledning vill de främst minska invandringen till Sverige. Inte beskylla svenskar för inavel osv. Du verkar tro att bara för att man för fram idéer annorlunda än dina så är man insatt i muslimska/arabiska talesätt. Du verkar ogilla araber och du ogillar mej därför tror du att jag är arab.
        För dej är arab ett skällsord för mej är en arab en arab.
        Min tanke var att oförskämdheter inte gynnar SD, för när ledarna för SD uppträder är de inte oförskämda. De propagerar för sin agenda och det är så det skall vara, vi lever i ett fritt land.

      • Vem har jag beskyllt för inavel? Jag gör bara ett konstaterande. Vem du är och var du kommer ifrån behöver du inte upplysa om, det går som en röd tråd genom allt ditt svammel och ditt ständiga påträngande sätt att försöka nå uppmärksamhet. Svenskarna levde förr i ett fritt land, men det var innan de inavlade horderna annekterade landet.

    • 7-klövern och då framförallt S hävdar att SD hade chansen att rösta på deras budgetförslag som var mycket bättre än alliansens. 7-klövern hade chansen att rösta på SD budgetförslag som var mycket,mycket bättre än 7-klöverns.

  4. Självklart har SVT med ljus och lykta letat efter en statsvetare som tar det lätt på att nya regler införs som inskränker på demokratin. Majoriteten av de statsvetare och jurister jag läst har en helt annan uppfattning än den PK professor som SVT silat fram

  5. Då kan ju SD låta bli att lägga någon budget och då kan dom rösta på vilken som helst.
    Så då kan man komma runt det i alla fall.

    • Efter vad som skrivits ovan så förstår jag det som om man bara får rösta på sin egen budget. Det betyder väl att varge parti måste lägga sin egen budget. Då kan inte alliansen gå med en gemensam budget och det kan inte dom rödgröna heller. Det betyder nog att om inte SD får 50% så har vi en budget i Sverige som bara ett fåtal svenskar står bakom.

  6. Om 7-klövern nu i desperation vill ändra lagar i Sverige för att få fortsätta att kasta miljarderna i sjön så finns det inget annat att hoppas på än att SD tar minst 50% av rösterna i valet. Annars får man väl söka asyl i Syrien.

  7. Svetsarlärlingen och ormtjuserskan, då måste lärlingen alltid ha en pall tillhands när han skall tala med jiddret.

  8. Varför inte bara välja in riksdagsledamöter som är kapabla att uppföra sig och har förmåga att tala med och samarbeta med av folket invalda representanter? Att respektera att vi har en demokrati?

    • Det sätter vårt valsystem krokben för. Vi väljer partier som i sin tur väljer vilka vi får rösta på. Istället bör det finska systemet införas med val av person som tillhör ett parti.

      Då kan vi göra som du skriver

Kommentera