Asylsökande hungerstrejkar, maten duger inte

INVANDRING. Cirka 200 av de asylsökande på Norrbygården i Fagersta  inledde en hungerstrejk på måndagmorgonen, berättar Ehab Josef, en av de boende. En av orsakerna är kvalitén på maten.

2014-12-16_1206

– Alla strejkar: män, kvinnor och barn. Maten är ofta gammal och luktar dåligt. Och ibland är det hår i maten. Vi kommer fortsätta strejka om det inte händer något, säger han.

Fyrbarnsmamman Grace Onotala Iseber har bott på Norrbygården i sju månader. Ända från början har maten lämnat mycket att önska, anser hon.

– Det är samma mat hela tiden. Det är bara ris och potatis, inga grönsaker. Brödet är alltid gammalt och mjölken som serveras går ofta ut samma dag, säger hon och fortsätter: – Jag har inte så mycket pengar, och har inte råd att laga annan mat till barnen. Och jag har pratat med Migrationsverket om situationen, men inget har hänt.

En annan av de boende, Ali Omar Mohammad, deltar också i hungerstrejken. Han berättar att han även under en tidigare period vägrat äta.

– Jag fick vara på sjukhuset i tio dagar på grund av det. Det har gjort att jag känner mig svag, säger han.

Det är inget fel på maten på Norrbygården, menar boendets verksamhetschef Sten Boström.

– Det är Fagersta Brukshotell som gör all mat. De har ju minutiös kontroll. Det är alltid kött eller fisk och sallad för det mesta, säger han och fortsätter:

– Dessutom har Migrationsverket väldigt noggranna direktiv om precis vilka vitaminer och annat som maten ska innehålla. Vi äter ofta själva där. Det är inget fel på maten, den är komplett.

Sten Boström bekräftar att synpunkter på maten varit uppe förut, och säger att han välkomnar kritiken.

– Jag kan förstå att alla inte gillar maten, vi har ju mängder av nationaliteter. Men vi lyssnar alltid på vad de boende tycker och tänker. Men det är inte samma som att de får igenom sina synpunkter. De kan inte förvänta sig att det exempelvis ska vara en arabisk eller eritreansk kock som lagar maten.

– Pettersson läser att det också klagas på värmen och städningen, bland annat av toaletterna och undrar om de asylsökande är så upptagna så de inte kan städa själva. Det är väl knappast någon annan som skitar ner…

Fagersta-Posten

46 thoughts on “Asylsökande hungerstrejkar, maten duger inte

  1. ETT ÅR,? MAX EN TIMME, Du menar att Råttorna ska belala sin färdkost själva tillbaka till ebolaland? håller fullständigt med. Planet å andra sidan behöver inte ens landa bara att vända

  2. Dessa människor har inte ens fått uppehållstillstånd innan dom kommer med ogrundade klagomål. Ställer samma fråga som tidigare ställts , varför inte fördriva den ”eviga” väntetid med att att ta hand om sitt egna byk ? Med dessa önskemål verkar de levt ett bra. Så vad fan har dom har dom här att göra? Skicka hem ” sakerna”direkt vid ankomst.Kan evetuellt skicka med en matlåda med härsken Halalgris

  3. Ge dom vatten om maten inte duger?
    Eller låt dom äta på äldre boendet
    Som min mamma fågöra.
    Och hon har inget val. Så vad är problemet
    Sluta dalta med dessa flyktingar, hade det varit jag hade jag varit otroligt tacksam
    Mot all hjälp sverige ställt upp med..
    Skäms på er.. Tror ni att ni har hamnat på
    Något jävla lyx hotell??? RYCK UPP ER!!!!!!!

  4. Dom har väl ekonomiska bidrag? Låt dom köpa in sina råvaror själva och ombesörja att den blir tillagad av någon som kan deras kök.

  5. Minns när jag kom hit från Finland och fick äta pommes frites med bearnaise och räksmörgåsar, naturligtvis köpte jag de själv med min lön. Men vad gott det var!
    Blir så ledsen när de aldrig slutar gnälla med tanke på att de behöver inte kliva upp i ottan för att arbeta.

  6. Det är bäst att åka hem om inte mottagningen duger.
    Varifrån kommer de, vilka lyxförhållanden?
    Man blir bara så trött så propparna brinner i skallen.
    GRATIS och ingenting duger.

  7. Dom är väl vana vid att äta oxstek 3-4 ggr. om dagen och det får dom när dom kommer tillbaka dit där dom kommer ifrån.

  8. Efter vad jag hört har de annorlunda menyer där de kommer ifrån. Det är tyvärr inte säsong för gräshoppor… Men kackerlackor borde väl gå att ordna?

  9. Gammeldags slottsstek med gräddsås idag låter gott, man kanske ska åka dit…men det kanske är ordet ”gammeldags” som gör rätten dålig? Städa kan dom göra själva, har väl all tid i världen till det?

  10. Jag har hört att ”flyktingarna” har jätte mycket eurosedlar i sina plånböcker när dom handlar.Så betalar Migrationsverket ut deras veckopeng under asylprocessen i euro i Sverige?

  11. En glädjande nyhet når oss ikväll.I en stor polisinsats i bl.a Tyskland och Italien har man slagit sönder en mycket stor smugglarorganisation, bestående av niggrar från Eritera.
    Första rapporten talar om ett 25-tal skyldiga som gemensamt beräknas ha tjänat över 6 miljoner på ”asylsökande negrar/resser” ur deras afrikanska hemland !Över 700 sådana lyckosökare lär man ha smugglat in i Europa.

  12. Sedan nu bilden publicerats på de ”hungerstrejkande”,inser jag varför inte maten passar dem.
    Denna ras föredrar apkött och flygande hundar ! En av orsakerna till att Ebola nu breder ut sig i deras hemländer…..

  13. Mata dessa feta negrer med en handgranat var.
    Fyyyy fan för dessa inavlade kravmaskiner Sverige måste ha här.
    Jävla bidragsparasiter. ÅK HEM,,, SCHAAAAS.

    • Ja du Peter, den menyn skulle våra gamla älska. Fast å andra sidan har deras liv varit en kamp för brödfödan, till skillnad från lyxturisterna som nu anländer i en strid ström.

    • Duger inte den maten åt dom så skall dom förvägras gratimaten och dom skall bli tvungna att gå ut och äta och betala vad det kostar ur egen plånbok i åtminstånde ett år.

  14. Jag kommer ihåg en episod från min tid i lumpen.
    Vi köade i regementets matsal och jag hade en fjantig stockholmare bakom mig som tittade förstrött på vad som fanns i grytorna, rynkade på näsan åt maten och sa: _Va faan finns det inget att välja på?
    Vår rustmästare stod alldeles intill och hörde honom och gick fram och sa:
    -Jo, det gör det visst, antingen äter Du eller så ger Du faan!
    Han åt!

    Ja om inte maten duger för charterresenärerna så får dom väl klaga hos sitt resebolag när dom kommer hem igen, om nu helpension ingick i resans pris förstås!?
    MVH
    Janne

    • Rustmästare, det var inte igår direkt. En av våra plutonsbefäl, fanjunkare, hade en dag på sig en fältskjorta. När jag frågade honom om han blivit degraderad till överfurir berättade han att gradbeteckningen i fråga var rustmästare som inte längre fanns som grad. Och jag gjorde verkligen inte lumpen igår.

      • Rustmästare var från början av 1600-talet till befälsreformen 1833/1837 den lägsta underofficersgraden i infanteriet. Vid sidan av sitt taktiska befäl ansvarade rustmästaren för kompaniets vapen och ammunition. Rustmästarna blev 1833/1837 furirer. Rustmästare var också titeln på en civilmilitär befattningshavare i tygstaten (fälttygkåren) med fanjunkares tjänsteklass. År 1937 ändrades titeln till tygverkmästare.

        Mellan 1957 och 1972 var rustmästare den högsta underbefälsgraden i armén och flygvapnet. Rustmästarna blev vid befälsreformen 1972 fanjunkare; dessa fanjunkare blev vid befälsreformen 1983 löjtnanter.
        MVH
        Janne

    • Rustmästare, det var inte igår direkt. En av våra plutonsbefäl, fanjunkare, hade en dag på sig en fältskjorta. När jag frågade honom om han blivit degraderad till överfurir berättade han att gradbeteckningen i fråga var rustmästare som inte längre fanns som grad. Och jag gjorde verkligen inte lumpen igår.

      • Jo Rustmästare fanns på min tid.En barsk dj-vel som hade deltagit i finska vinterkriget.Hans stora illusion för ett framtida krig,tilldrog sig i skyttevärn/gravar !

  15. Alla besparingar är i nuläget av högsta vikt. I dag har Kronan fortsatt sitt fall mot djupet. 9,49 får man nu betala för Euron… Det blir till att spara än mer på maten,för Absurdistans arbetande del av befolkningen !
    Semestrar söder om Småland kan vi snart helt glömma bort.
    Samtidigt som misären närmar sig alltmer i ”vårt” land föredrar STATS-TV att kungöra hur mycket Rubeln tappat i värde !

    • Svensk Skandalpress förnekar sig inte… Nu skriver X-pressen att norska kronan försämrats gentemot den svenska.
      Orsaken är det fallande oljepriserna som USA eldat på,för att stärka sin världsledande ställning.
      Inte minst för att söka försvaga Ryssland …..
      Men inte ett ord om hur Kronan dagligen rasar allt djupare ner mot de tyngre valutorna (vilket knappast beror på oljepriset) ! 🙂

  16. Ät eller låt bli!, Städningen inför plikt att städningen åligger dom enligt Svensk norm och översyn, vägrar man, avdrag på dagersättningen.

  17. Ojda.. då kan jag säga redan nu att dom INTE kommer att gilla maten på våra äldreboenden heller den dagen dom hamnar där..

    • Gregory : De kommer inte att hamna där, de hungerstrejkar ju !
      Det tar kanske lite längre tid innan de når slutet med tanke på att de ser välnärda ut,så det finns en del att ta av.
      Det är inte som med äldre människor i Sverige, där många dör av undernäring.

    • Troligen…Har man råd att hyra privata Jetplan,för sin flykt till Sverige saknas säkert inga penningmedel !

  18. Fin bild den kan Sveriges turistråd kanske få låna till sina broschyrer att sändas ut till BETALANDE turister som reklam för landet.

Kommentera