För kännedom om lokalpressen i Södermanland

Eskilstuna-Kuriren AB, som bland annat äger tidningarna Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren står inför en större omorganisation.

Samtliga anställda på det tre tidningarna kommer att överföras till ett nytt bolag.
Som VD för det nya mediabolaget har man utsett Robert Jonsson, idag VD på Södermanlands Nyheter. Chefredaktör och ansvarig utgivare för samtliga tidningar blir Peo Wärring, som idag är chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren.

Elisabet Bäck, som idag är sjukskriven efter en stroke, avgår som VD och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren. Göran Carstorp, chefredaktör på Södermanlands Nyheter fråntas rollen som ansvarig utgivare. Han blir istället underställd Peo Wärring.
Det är dock oklart om han blir kvar i bolaget. Stefan Toll, VD för koncernens annonsproduktionsbolag samt Anders Boberg, VD för Tidningen Folket kommer även att lämna sina uppdrag.

Målet med den nya organisationen är att göra en större samordning av de tre redaktionerna med gemensamma redaktioner, minska antalet chefer, skapa en gemensam försäljningsorganisation, samt slå ihop alternativt outsourca kundtjänst och telefonväxel.

Styrelsen för EK-koncernen har dessutom gett koncernchefen Sören Axelsson i uppdrag att ta fram ett besparingspaket för att kraftigt kapa kostnaderna, framför att genom personminskningar.

EK-koncernens ekonomi är kraftigt ansträngd. För att klara de löpande kostnaderna har man sålt tidningshusen i Katrineholm och Nyköping. En försäljning av tidningskoncernens tryckeri och tidningshus i Eskilstuna förbereds just nu.

En intern rapport visar att det ekonomiska läget är så dåligt att man riskerar konkurs eller likvidation inom tre-fyra år om det inte sker en dramatisk förändring av läget med tappade inkomster på annonser och minskande upplaga.

Styrelsen för Eskilstuna-Kuriren har även beslutat att gå över från berlinerformat till tabloid på de tre tidningarna. Anledningen är bland annat att vill minska kostnaderna för det redaktionella innehållet utan att gå ner i antal sidor.

Ni får säkert läsa denna nyhet lite senare i PK-variant och som vanligt gäller att ni själva bedömer vem ni ska lita och tro på.

-Hemskt tråkigt tycker Pettersson, som skrev nedanstående den 30 november 2012.

Södermanlands Nyheter kom ut med sitt första nummer år 1893 och var till för inte så länge sedan en tidnings som med glädje hämtades i brevlådan varje morgon, sedan en tid hämtas den inte alls för prenumerationen är uppsagt av mig och många andra. Anledningen till detta är att i samband med 99:ans anställning som chefredaktör har tidningen sakta men säkert blivit allt sämre, med fegare journalistik, vinklade nyheter och massor med färdigköpt billigt material om gulliga djur och annat oförargligt. Samtidigt som detta skett har chefredaktören slagit sig för bröstet och pratat om mediehuset SN för att de kunnat visa en och annan suddig film på nätet. SN har dessutom i stället för att vara en nyhetstidning gett sig in i eventbranschen och varit medarrangör till SN-golfen, SN-bollen, Allsång med SN, SN-loppet och en massa annat skit som inte har ett dugg med nyheter eller journalistik att göra.

Nåväl, nu är början på slutet här. SN-huset säljs, tryckningen och redigeringen flyttar till Eskilstuna och allt som snart återstår är en liten lokalredaktion åt Eskilstuna-Kuriren med namnet Södermanlands Nyheter.

Det är bara en enda man som fortfarande håller fanan högt, Bagdad Bobs bror, Göran 99:an Carstorp som säger: “Jag bedömer att den goda journalistiken inte kommer att påverkas”

-Pettersson blir stum ”den goda journalistiken” meddelar 99:an samtidigt som upplagan sjunker, annonsintäkterna rasar, SN-huset säljs, personal måste sluta, tryckeriet och redigeringen flyttar, tidningen fylls med färdigköpt dravel och det var många år sedan det förekom någon bra journalistik på SN. Inte ens att en drygt 100-årig tidning är på väg ned i graven lyckas han göra nyheter av.

Vilken man, Bagdad Bobs bror… 

13 thoughts on “För kännedom om lokalpressen i Södermanland

  1. Det gäller att göra allt som går för att rädda skiten, förutom
    att ge folk den information om verkligheten som Svenska Media
    gör allt för att mörka och frisera. Jag tror att den tidning som
    hade vågat berätta nyheter som dom är hade haft en ljus framtid,
    det är genom att undanhålla verkligheten som den är, som får
    läsarna att säga upp bekantskapen med tidningar som dom har
    haft i kanske femtio år!

  2. Så härligt! Detta har jag väntat på länge, det har märks att tidningen inte går så bra, men alla låsningar på deras sida – allt skall man fan betala för! Ojdå, make my day och knip! Till alla andra – kämpa på segerns dag närmar sig – nytt år nya ting, nya utmaningar!

  3. Skit ska skit ha!

    Som vanligt får du mig att skratta så jag får magknip, pettersson.

    Kan hälsa att det var längesen jag var prenumerant på någon av tidningarna härnere i Skåne. Hellre läser jag skithusklotter på en offentlig toalett.

  4. ”nytt bolag” betyder att de anställda som på något sätt misshagat chefen kan se sig om efter ett nytt arbete, de personer som tror att Sverige har en stark lagstiftning till de anställdas fördel måste vakna!

    • Ett klassiskt sätt att göra sig av med folk genom sk ”arbetsbrist”.
      EN sak kan vi iaf vara säkra på det blir inte de mest kunniga, drivna skribenterna som får vara kvar, det blir med alla sannolikhet de mest troende…

  5. Pettersson:
    En utmärkt recension över en av de många PK-organ som nu saligt somnar in !
    Må de vila i ro för alla framtid ! 😉

  6. Bloggjournalisten Pettersson gläds åt andras olycka.

    Bloggjournalisten tror att SN:s problem beror på att tidningen inte är tillräckligt oroad av främlingar.

    Jag tror att digitaliseringen är problemet, tidningars nyheter är gamla och dyra..

    Jag tror inte att Bloggjournalisten ljuger, men bloggjournalisten vinklar , dammsuger andra media för att hitta en utländsk brottsling och på så sätt svärta ner folk som inte begår brott.

    • Ajdå Ojdå!

      Din kunskap om östra Sörmlands lokaltidning är noll. Tyvärr.

      Här har du chansen att visa din välvilja och att motbevisa det som vi som bor i östra Sörmland redan vet. Det som Pettersson så mycket väl beskriver i detta inlägg.

      Teckna ett abonnemang och återkom om ett år med en kommentar till dagens inlägg från Pettersson. Trevlig läsning. Ojdå.

      http://www.sn.se/julerbjudande

    • Den lilla Banjospelaren slår an på sina strängar, hur mår syrr? hrmm jag menar mammsen?……RETARD

  7. Såg att Aftonbladet låter de anställda få psykologhjälp om de krisar i samband med personalförändringarna som kommer, låter som bob´s bror också är i behov av hjälp…

Kommentera