Negerkungen och kinesen klipps bort

IDIOTI. Tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” släpps nu i nyrestaurerad utgåva på dvd. Förutom förbättrad bild- och ljudkvalité har även innehållet förändrats.

2014-09-29_1230

SVT har klippt om scener där Pippi refererar till sin pappa som ”negerkung”. I den nya versionen av serien säger hon bara ”kung”, skriver SVT på nätet.

Det är inte den enda ändringen i serien. En scen där Pippi låtsas vara ”kines” har också klippts om för att vara mindre stötande.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till sajten.

SVT har själva beslutat om förändringarna och den nya versionen kommer även att visas på tv, i Barnkanalen, senare i år. Saltkråkan AB förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter och har godkänt förändringarna.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB, till SVT.

-Pettersson ser att SVT rensar bort rasismen men undrar vilka barn som uppfattat Pippi som rasistiskt. Det är Afrosvenskarnas Riksförbund och andra som lever på att vara lättkränkta som är rasistiska mot Astrid Lindgrens figurer…Pippis pappa var negerkung och det är inte Pippi som gett ordet neger en negativ.

24 thoughts on “Negerkungen och kinesen klipps bort

  1. Jag tycker synd om alla som flytt från krig och elende och kommer hit där dom visar inslag i nyheterna där det finns vapen med i bilden. Alla dessa filmer där folk skjuter på varandra, usch. Ta bort allt sånt från TV det är diskriminerande. Så kan ju tycka om man skall vara krass. Varför ge sig på BARNEN. Dessa ”vuxna” som har sådan fobi för barnens literatur och filmer borde förpassas till något land där dom kan njuta av krig men slippa barn.

  2. Lite tips om vad som kan anmälas i framtiden – dock inga garantier för skadeståndsanspråk.

    Vi startar med björnen BAMSE, SVARTA vargen samt lille SKUTT – finns säkert att hitta någon från Fi som vill förbjuda allt som kan associeras med samlag. Alla karaktärerna med den fantastiska Rune Andre´asson som upphovsman.

    Sen tar vi Walt Disney´s de tre små GRISARNA. Zeke Varg blir nog inte glad but who cares.
    Från samma utgivare hittar vi även PIFF och puff. Vakna upp nu Fi. Visst fanns det en porrtidning för många år sedan som hette Piff?

    Och avslutar med GURAN i tidningen Fantomen. Visst framställs han väldigt rasistiskt! Tillräckligt rasistiskt för att väcka anstöt hos alla de småväxta som lever i Bengalen.

  3. @Sverker
    Det var inget bra exempel du valt ut….När vi gick i skolan var en finne en finne…F.ö. något som man såg upp till som land och för folkets tapperhet,i de krig man förde,för att försvara sig mot Ryssarnas angrepp.
    Motsatsen under dessa krigsår var zigenarna,som våldgästade i småbyarna.Detta resandefolk var redan då välkända för sina stölder ! Vad gällde negrar fanns det troligen inte ens en handfull i Sverige på den tiden.Dessa såg man på bilder i skolans olika böcker,liksom nomaderna (araber) från öknen !
    Aldrig kunde man föreställa sig,att vi nu 60/70 år senare skulle invaderas av dessa exotiska främlingar.

  4. @Sverker
    Du anser således,att skandalpressen och de ”korrekta” inom 7-klövern är en ”överhöghet”¨,i dagens Absurdistan !
    Vi 800.000 rasister som röstade SD,är kanske enligt din inställning alla underlydande ?

    • I alla tider har det funnits åsikter och värderingar som ansetts korrekta .
      De förändras dock över tid och möts alltid med motstånd.
      En del som till och med var straffbart för inte så länge sen är idag accepterat, men vem vet det kanske vänder igen. Men i stort tror jag att det går framåt.

  5. Jag kommer att förklara för mina barnbarn att det är så att det finns s.k ”vuxna” som inte tål ordet neger eller att se en Kones utan att svimma, därför måste detta tas bort och samtidigt förstör man hela berättelsen. Asrtid Lindgren kommer säkert att spöka för dom och när jag går bort skall jag hjälpa henne.

  6. Ord ändras hela tiden det är naturligt. Jämför datamaskin kontra dator. Och vem säger NI och tant till sin svärmor nuförtiden .

    • Fantastiskt vad du kan….När jag gick i skolan hette en Nigger,nigger och en zigenare,hette zigenare ! Hur ni yngre uttrycker er,är i stort ointressant,därför behöver vi fullvuxna inte konstla till det hela..
      Kan dina språkvanor kanske ha med dagens dalt att göra ?

      • Du får naturligtvis används vilka ord du vill. Vem skulle kunna hindra dej. Och de som vill använda andra ord än de du gillar får naturligtvis använda de orden. Ord är ord det finns inga rätt eller fel, om du exempelvis vill säga finnpajsare får du det, men du kan ju då också räkna med att en finne ogillar ditt ordval. Hur du använder orden, är ju i vilket syfte du har med ditt yttrande. Ordet finne är ju neutralt och beskriver bara var personen kommer ifrån. Men gillar man inte finnar kanske man lägger till nåt attribut.
        Jag har dock inget emot finnar de verkar vara som folk är mest .

    • Ord ändras hela tiden, det har du rätt i Sverker men jag tror inte det har varit så vanligt tidigare i historien att överheten talat om vilka ord vi ska använda…

      • Jo överheten har alltid bestämt vilka ord som får användas, tänk bara på vilket inflytande kyrkan hade inte allt för länge sen. Förr neg och bocka folk för överheten. Det är lite bättre nu men inte helt bra.
        Lappar sas det förr men samerna vill bli kallade för samer och det kan de väl få bli. Jag t.ex vill bli kallad svensk och inte skandinav eller nåt liknande. Och absolut inte svenne.

  7. AB omröstning i frågan visa ett klart ogillande av ändringen i Pippi, så den kommer väl tt tas bort Quick som fan hahaha

  8. Dessa förbannade mähän som tar beslut och förankrar sånt här tjafs, kommer att få stå till svars så småningom.

  9. Vi kan ägna kopiöst mycket tid på triviala nonsensfrågor men det kommer en dag när räkningarna skall betalas. Då om inte förr kommer vi att tvingas ta ställning till vad som är viktigt och vad som är snömos. Vi kan ju inte bara producera ”vackra tankar”?

    • I ett diktatoriskt land är allt möjligt vad gäller statlig c e n s u r….
      Även när det gäller etik och moral,är detta i dagens Sverige,något som avskaffats.
      I Absurdistan gäller därför,allt som inte är förbjudet i lag,som tillåtet !
      Motsatsen till ”vårt” nuvarande förhållande heter demokrati.
      Denna kännetecknas främst av en öppenhet, i Press,TV,och Radio. 🙂

Kommentera