Qatars damer lämnar WO, får inte bära hijab

ISLAM. Qatars basketdamer har dragit sig ur de asiatiska mästerskapen i Sydkorea. Anledningen är att laget inte tillåtits att spelade med hijab då huvudbonader är förbjudet på internationell nivå.

– Vi måste ta ställning, säger en av spelarna.

Det var inför Qatars öppningsmatch mot Mongoliet som spelarna ombads att ta av sig sina hijabs. När spelarna vägrade slutade matchen innan den hunnit börja – med en seger på WO för Mongoliet.

– Vi måste ta ställningen i den här frågan. Vi är här för att visa det internationella basketförbundet att alla muslimska lag är redo att spela. Vi är medvetna om förbudet mot hijab men vi måste vara här. Vi måste visa alla att vi är redo att spela, men att förbundet inte är redo, sa qatariska landslagsspelaren Ahlam Salem al-Mana enligt The Guardian.

Det internationella basketförbundet, FIBA, hänvisar till artikel 4.2.2 i regelboken som slår fast att ”huvudbonad, håraccesoarer och smycken” är förbjudet.

Och efter att ha insett att FIBA inte skulle lätta på reglerna inför Qatars andra gruppspelsmatch mot Nepal har landslagsledningen beslutat hoppa av mästerskapen.

Sporten basket är ett av få undantag vad gäller regeln om hijab vid de asiatiska mästerskapen. Bara vid detta års upplaga av mästerskapet har medaljörer inom rodd, triathlon och badminton alla burit huvudbonaden.

-Pettersson tittar på bilden och visst ser det ut som tjejen vid pilen saknar hijab, jag har även tittat runt på bilder från Qatar. De flesta kvinnor bär hijab, många niqab men en hel del är barhuvade så det verkar som kvinnorna får göra som de vill…

2014-09-25_1519

13 thoughts on “Qatars damer lämnar WO, får inte bära hijab

  1. Obehagligt… Nijab är ju en symbol för en förtryckarreligion med färska döda på sitt samvete. Dessutom så ska den konsekvent bannlysas från basketmatcher till bankbesök. Det är bara sunt förnuft. Inget konstigt med det.

  2. de visste reglerna innan de anlände,men räknar förstås med lite offerstatus som hjälp på traven att få igenom sina oändliga krav,men den synes bli allt svårare att få.

  3. ”Svenssonundran”
    Hahahaha Även du är väldigt lustig.Tycker mycket väl att man kan jämföra de båda symbolerna..Båda skall söka utstråla en form av makt !

    • ehm, okej. Så nijab utstrålar makt? vad utstrålar mer makt..? prideflaggan?

      du får utveckla.

      annars kan jag säga att vadsomhelst symboliserar makt – det är väll en personlig åsikt?
      militärflaggor, USAs flagga, rysslands, kinas, vilket symbol som helst i princip. kristet kors, judekors.

      Men du säger alltså att ni jämför nijab med hakkors för det symboliserar makt? okej, så nazister har makt eller vadå? eller ÄR makt? jodåsatteee..

  4. Naturligtvis kan de vara utan tygstycket, det är ju ”frivilligt” har vi fått höra. Men vad vi ser är ännu ett försök att normalisera en bisarr religiös yttring.

  5. Tror inte de får göra som de vill. Qatar är ett land där kvinnor är hårt kontrollerade och könsstympas. Tjejen på bilden kan vara kristen, det lär finnas några kvar.

  6. Nej, de kan fara hem. Naturligtvis ska reglementet följas av alla deltagare.
    Vill de inte följa internationella FIBAs regelbok har de inget på tävlingarna att göra.

    • Den dan man tillåter folk att sporta med hakkors så kan man börja fundera på det. Det är många som finner detta islamistiska uttryck stötande. Varför ska en stötande symbol vara mer värd än en annan?

      • Wow, du måste ju allvarligt vara pantad om du jämför Nijab med Hakkors.
        Brukar du jämföra ett kristen kors med hakkors?

        Det nog många som tycker ditt tänk är stötande.

        Du vet om att där finns 1,6 miljarder muslimer i världen och att det är världens näst största religion?

        haha sporta med hakkors..du är rolig du!

      • Ja, jag förstår att du tycker att jag är ”pantad” och ”rolig”. Nä, jag brukar inte jämföra kristna korset med hakkors eftersom många inte förknippar den med halshuggningar så mycket. Du vet väl vad hakkorset är egentligen va? Den är inte något som nazisterna kom på utan har funnits i tusentals år tills nazisterna kontaminerade den på samma sätt som galna muslimer kontaminerat symbolen slöjan och andra extrema muslimska attribut.

    • Så klart att du tycker det,och då ska väl herrarna
      få lov att spela i pyamas? Så typiskt för Islam, allt
      annat ska rättas in efter Islam , men denna religion
      rättar sig inte efter något, och lever därför kvar i
      medeltiden.

Kommentera