SN och opartiskhet

VALET 2014/JOURNALISTIK. Vår lokaltidning Södermanlands Nyheter och dess chefredaktör Göran Carstorp har flera gånger den senaste tiden lovat att SN på nyhetsplats är partipolitiskt neutral att SN på nyhetsplats är partipolitisk neutral och har som ambition att ge en allsidig och korrekt information om vad de olika partierna står för så att läsarna själva kan ta ställning vad de ska rösta på!

Vad tycks om två av dagens artiklar. Först en liten notis om helgens sabotage av SD:s valaffischer där läsaren får förbli oinvigd om att det var under SN-arrangemanget på Cupol som affischerna revs ned och att det två misstänkta var engagerade av arrangören för att sköta vakthållningen.

En språkpolis kan även konstateras att rubriken ”Sabotage mot valaffischer” är något haltande. Det är svårt att se att tidningen skulle rubricera det populära sprayandet mot husväggar som sabotage mot husväggar. Sabotaget måste väl ändå anses vara riktat mot SD och i förlängningen mot demokratin – inte mot valaffischerna. Petterssons skrev om valsabotaget HÄR.  

2014-09-09_1245

Allvarligare är att tidningens journalistiska haveri med Carstorp vid rodret blir tydligare dag för dag. Nu tillåts till och med nyhetsreportrar ta politisk ställning på framträdande plats i tidningen. Det har alltid varit en honnörsregel i svensk media att upprätthålla en skarp och tydlig linje mellan det politiska tyckandet och den allmänna redaktionen. Det är slut med det på många redaktioner.

För övrigt är inte nyhetsjournalisters roll att vara populära, utan att granska makten och på ett sakligt vis publicera vad som bedöms vara av allmänintresse. Läsarna förutsätter givetvis att detta sker utan journalistens egna politiska värderingar. Här måste nog Carstorp anstränga sig för att försöka bortförklara tidningens landstingsreporters märkliga inhopp i valdebatten.

2014-09-09_1224-Pettersson ser att reportern ställer en fråga i slutet på sin artikel.

-Svaret på den frågan blir att mitt sunda förnuft säger att SN:s sätt att förtala Sverigedemokraterna inte har ett dugg med journalistik att göra. SN börjar likna en Hat-sajt i stället för att vara en objektiv, opartisk och kritisk nyhetskälla…

Scenkonst Sörmland har bland annat haft sydafrikanska dansare som uppträtt i Oxelösund och gett en snabbkurs i världsekonomi genom sin dans. Det arrangerades av Scenkonst Södermanland som tillhör Landstinget i Södermanland och har en budget på drygt 30 miljoner kronor.

Har landstinget pengar över och inga köer eller problem i vården? Men det tycker inte SN:s sunda förnuft att man ska granska…

16 thoughts on “SN och opartiskhet

  1. Jaså, Tommy K har träffat en svensk i Spanien som nöffar och muuuar i mataffären. Stackars Tommy, dags att nypa sig i armen och vakna !
    Det var ta mej fan det löjligaste jag har hört på mycket länge från en vuxen människa.

  2. ”Svenskarna bor tätt tillsammans” Ja det är väl ungefär’
    precis som skenheliga journalister då, som bara älskar
    mångkultur, men som bosätter sig i områden som bara
    bebos av likasinnade journalister, så fungerar prakthycklare!

  3. Det pratas om sunda förnuft i Tommy Kägus ”lilla ledare” på sidan två idag. Den centerpartistiska och ”opartiska” tidningen SN, har gett Tommy utrymme för att ge uttryck för ett politiskt ställningstagande.

    Vilket är häpnadsväckande i allra högsta grad. Vi pratar faktiskt om en s.k. ”oberoende” journalist som för tillfället kallar sig landstingsreporter.
    Varför passade han inte på, när han ändå var så partisk, att tala om vad han tycker man ska rösta på och vad han själv röstar på?

    Jag tror Tommy Kägu har missat en hel del i frågan om det sunda förnuftets innebörd, yrkesetiken och demokratibegreppet.

    Jag trodde faktiskt, ärligt talat, att jag aldrig skulle få läsa något så ”pinsamt” från Tommy.

    Som säger så här, ”– Det centrala i journalistiken är att kritiskt granska och ifrågasätta.” , när han tidigare i år intervjuades av sin egen tidning.

    Vilket jag nu i högsta grad gör, när Tommy skriver sin ”lilla ledare” om politiskt ställningstagande.

    http://www.sn.se/personligt/jubilarer/1.2134676Tommy

  4. Som många ”journalister” bedriver Tommy Kägo en personlig agenda, vilket uppmärksammade läsare lagt märke till flera gånger. Kägos opartiskhet hade Petterssons uppe redan i februari 2012.
    http://petterssonsblogg.se/2012/02/16/sns-opartiskhet/

    Kägos ”nöff-nöff och mu-mu” ger jag inte ett skit för. Jag tror inte att en somalier går in på Ica och säger ”bä-bä” när han eller hon vill ha fårkött, lika lite som en invandrare från de baltiska länderna säger ”kvack-kvack” när han eller hon ska köpa ankbröst till middag. Trams m.a.o.

    Tommy Kägos ointresse för fornminnesfaddar borde han lufta med riksantikvarieämbetet, muséer och universitet
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5438536
    http://www.raa.se/kulturarvet/landskap/fornminnesvard/
    http://www.gp.se/ekonomi/vagentilljobb/1.488401-arkeolog-lagger-pussel

    Finland har tagit efter Sverige och infört fornminnesfaddrar även där
    http://www.abounderrattelser.fi/news/2011/05/fornminnesfaddrar-lanseras-pa-sagalund.html
    Så varför blandar Kägo in SD i sitt svammel?

    Förövrigt går Kägo inte hem hos politiker från andra partier heller. Bl.a. har han bojkottats av sossar och vänsterpartister…
    http://journalisten.se/nyheter/politiker-bojkottar-reporter
    …och folkpartister.
    http://gbenedicks.blogspot.se/2013/12/ja-en-politiker-kan-ha-olika-asikter.html

    Någon lycka som fotbollstränare hade han inte heller och definitivt inte som spelare.

  5. TK kan inte skilja på päron och äpplen. Svenskar i Spanien får inte sitt uppehälle eller bostad av spanska staten till skillnad från flertalet av de till Sverige nyanlända som lever gott på våra surt förvärvade pengar.
    Jag är mycket glad att jag inte bär på samma sunda förnuft som TK. En röst på SD ger de nu i Sverige levande invandrarna en chans till assimilering eller integration innan vi tar emot flera som tvingas till gettoliv.
    De är TK och hans gelikar som tror sig känna sympati för de redan komna men önskar bara att de inte slår sig ner i fel kvarter.

  6. Ja den där Kägo verkar ju vara ett riktigt stolpskott som kräker ur sig diverse dumheter. Säger sig en tidning vara oberoende opartisk så men nåt krav finns ju inte. Så vitt jag vet är det bara SVT/SR som har det kravet som de ju dessutom missbrukar helt oblygt numera. Expressens drev hakar de ju på omedelbart och valvakan i maj var ju ett lågvattenmärke få se om det överträffas på söndag.

  7. @Ruben
    Ali Baba tycks efter nederlaget i Gaza,ha hamnat i ett depressionstillstånd.
    Så lång frånvaro mellan hans kommentarer är sällsynt.Har förståelse för hans sorg,allt såg så lysande ut i såväl Syrien som Irak,för hans trosbröder inom IS,innan USA satte in sina drönare.I Europeiska TV-kanaler påstås, att deras kämpar nu återvänder hem till sina mammor med tårar i ögonen !

  8. Det finns inga opartiska tidningar, radio eller TV. Så ej heller SN som bara publicerar negativa reaktioner mot SD. Inte vad SD själva säger. Allt för att påverka valresultatet och samla snällpoäng inför den obligatoriska mediaskatten som införs när papperstidningarna dör ut. Genom att smeka förmyndarstaten medhårs så tror de att de kan kvalificera sig för bidrag.

  9. En gång i tiden tyckte jag att Kägu var en bra journalist med rätt inställning till mygel och annat som var fel i samhället. Men efter att han blev förflyttad från Oxelösund till redaktionen i Nyköping har det bara gått utför, för att slutligen hamna på det absolut lägsta förtroende en sk journalist kan ha.
    Skärp dig Tommy, du kan bättre än så.

  10. Är det denne T.Kägo som finns på bilden,är all hjälp förgäves…Har han inte vid sin ålder fått förstånd,lär han aldrig få det !
    Sen finns det naturligtvis s.k. 150 %-iga PK-skribenter och möjligen tillhör han detta fack.

Kommentera