Sveriges tillväxt låg som väntat

Lågkonjunkturen är inte över och arbetslösheten biter sig kvar. Det visar färska siffror från både statliga Konjunkturinstitutet och Statistiska centralbyrån. Finansminister Anders Borg pekar på den svaga utvecklingen i utlandet. Göran Hjelm på Konjunkturinstitutet säger att lågkonjunkturen inte är över ännu.

Vi är i en lågkonjunktur, efterfrågan är lägre än normalt, säger Göran Hjelm. Både Konjunkturinstitutet och SCB kom med siffror över den svenska konjunkturen i dag. I nationalräkenskaperna pekar SCB på en lägre tillväxt än väntat.

Den svenska ekonomin växte med 1,9 procent mellan andra kvartalet 2013 och andra kvartalet i år, enligt SCB. Det var lägre än vad de flesta bedömare trodde.

Mellan första och andra kvartalet i år var tillväxten låga 0,2 procent, en bra bit under förväntningarna. Det här är preliminära siffror som kan komma att ändras längre fram.

Göran Hjelm på Konjunkturinstitutet konstaterar att siffrorna i nationalräkenskaperna pekar på låg tillväxt. Han ser inga tecken på att arbetslösheten ska sjunka snabbt.

Återhämtningen på arbetsmarknaden blir förhållandevis långsam, så vi tror inte att arbetslösheten kommer falla tillbaka snabbt.

Om den är ungefär åtta procent vid slutet av året kanske den faller tillbaka till 7,5 procent under de kommande åren, säger han.

Finansminister Anders Borg pekar framför allt på faktorer i utlandet när han förklarar den svaga svenska utvecklingen.

Hushållens konsumtion kom ju in lite starkare än väntat, det är ju en rätt bra ökningstakt där. Samtidigt ser vi att överraskningen ligger i att importen varit väsentligt starkare än exporten, säger Anders Borg.

Olli vet att Anders Borg är tvingad att ljuga om statens finanser av Fredrik Reinfeldt. Alla vettiga prognoser har givetvis massinvandringen som orsak, men det vill Reinfeldt och Borg inte erkänna, eftersom det då skulle vara deras eget fel.

Men de går in i valrörelsen med usla siffror på nästan allt. Det är bara immigrationen som visar höga siffror, men det är ju för utgifterna inte för intäkterna. Så blir det givetvis när importen är större än exporten. Jag antar att massinvandringen kan härröras till den kraftigt ökande importen.

Det är tur att dessa båda herrar är borta om 46 dagar för alltid ur svensk politik. Vi har inget att tacka dessa båda klantskallar för. Min prognos från oktober 2012 håller i stora drag ända in i kaklet, och ändå har jag inte haft en hel stab till mitt förfogande, utan har istället haft verkligheten som vägvisare.

Bistra tider, bistra miner

SR

 

 

 

6 thoughts on “Sveriges tillväxt låg som väntat

  1. Arbetslösheten kommer aldrig att minska så länge massinvandringen av lågutbildade och analfabeter får pågå. Det är ju ett bisarrt skämt att kalla det för arbetskraftsinvandring dessutom.

  2. Svenska folket håller hårt i sina slantar just nu i väntan på vad som händer efter valet och när valfläsket tar slut. Tillväxten lär nog bli låg under många år framöver om Europa skall fortsätta att ”leva på marshallhjälpen”. Det måste fram nya företag och branscher som ersättning för ”kol och stål unionen”.

  3. Sverige exporterar företag och importerar arbetslösa parasiter + att fredrik o sjuan + f d politiker aldrig blir nöjd med sin ersättning. De kostar oss all vår välfärd plus att Sverige lånar över en miljard i dygnet. Man behöver inte ens ha gått ut första klass grundskola för att räkna ut att detta inte går ihop. Detta är bara en liten början på den kris som skall komma till Sveriges folk tack vara vi har en grovt kriminell regering med fredrik o sjuan som styrande likt och värre än knarkare. Vad väntar ni er ? Skratta nu för senare kommer det bli förbud på att skratta eller tala sanning.

  4. Klart att ”importen” varit väsentligt starkare än exporten, säger Anders Borg. Men… inte överraskande. Den mesta importökningen står Migrationsverket för, vilket är enkelt förutsägbart. En ny oroshärd bryter ut nånstans inom Mena, raskt borde Borg inse att det renderar minst +2000 ’nysvenskar’ varje vecka inom närmsta kvartal och framåt.

Kommentera