Nej till slöja är inte diskriminering

Eli Göndör, fil. dr. i religionshistoria skriver i en debattartikel att nej till religiös klädsel inte är diskriminering.

Det var förra veckan som muslimen Yasmine Mejdi skrev en debattartikel i Expressen, där hon uttryckte sitt val att bära niqab och att ett förbud mot denna klädsel skulle utesluta henne och andra kvinnor i heltäckande. Niqab kanske fungerar i muslimska länder, men i moderna västerländska länder väljer de själva att ställa sig utanför samhället.

Källa: Expressen

Nu svarar Eli Göndör, expert på islamologi, på artikeln.

Göndör frågar Mejdi vilka krav hon kan ställa på omgivningen att den ska  anpassa sig efter hennes val och tillägger att det hos många blivit ett levebröd att ständigt utropa sig som kränkta och diskriminerade.

Slöjan, niqaben och andra religiösa kläder är och förblir egna val. Att arbetsgivare ofta anställer personer med icke-religiös klädsel är inte diskriminering, menar Göndör. Snarare är motiveringen hygien, patientsäkerhet och andra former av säkerhet där inte minst heltäckande utgör ett hinder för de som valt att i religiösa tecken iklä sig denna mundering.

Källa: Expressen

3 thoughts on “Nej till slöja är inte diskriminering

  1. Eftersom de nu ”frivilligt” väljer att bära den kan de ju naturligtvis lika frivilligt välja att inte bära den, av respekt för andra. Varför ska just fanatiska muslimer slippa visa respekt för andra i ett modernt samhälle? Vill en arbetsgivare inte anställa en niqab eller restaurangägare släppa in en sån så får hon frivilligt vackert acceptera det likt alla som gillar SS-uniformer.

    Plagget är lika främmande för civiliserade samhällen som peniskoppar som ursprungsfolk i Borneo bär. Det står niqaben fritt att flytta tillbaka i tiden till ett land där trams med slöjor och dylikt är norm.

  2. Om jag väljer att flytta till ett land som har andra lagar, seder och bruk måste jag anpassa mig efter dem. Jag kan inte begära att de ska ändra sig efter mig. Det finns ju andra länder som kanske passar mig bättre.

    Tyvärr ha DO missat mycket i sin uppgift och felaktigt strött ut pengar på ”kränkta” människor som bara är ute efter pengar och inte vill integreras i det svenska samhället.

  3. Det är väl samma strid som utkämpas om hygieniskt kortärmade sjuksystrar vs muslimkrav.
    Tänk så mycket folk vi plötsligt har i det här landet.

    Det utvalda folket.
    De krävande folket.
    De resande folket.
    De politiska folket.
    De sovande folket (svenskar som inte är ett folk i laglig mening).

Kommentera