Rumänsk trio döms för grova brott mot äldre

INVANDRING. 24-åringen döms till fem års fängelse. 21-åringen slipper undan med fyra år på grund av sin ungdom. Kvinnan döms till två års fängelse, eftersom hon bara kunde fällas för 15 av brotten.

För samtliga tre handlar det i huvudsak om domar för grova stölder, bedrägerier och egenmäktigt förfarande. De var också åtalade för rån som de dock frikänts ifrån.

Ligan har härjat från Malmö i söder till Hudiksvall i norr.

Trion greps efter att de stulit en plånbok från en 90-årig man i Hudiksvall. På en övervakningsfilm som visades under rättegången – som pågick i sju dagar – syntes hur trion spanade på 90-åringen när han betalade med kort i en mataffär.

De följde sedan efter honom och stal hans plånbok och tog sedan ut pengar på hans bankkort.

En privatperson fattade misstankar och noterade registreringsnumret på bilen och slog larm till polisen. Trion greps utanför Sundsvall. I deras bil hittades 100 000 kronor i kontanter.

Tillvägagångssättet vid stölderna har varit detsamma hela tiden. De har sökt upp äldre – flera med rullatorer – i varuhus och spanat in när de knappat in kortkoden vid kassan. Sen har de följt efter personerna och lyckats ta deras plånböcker och/eller bankomatkort.

Bevisningen har i många av fallen varit bilder från övervakningskameror. Trots övertygande bevisning har trion nekat till brott.

– De här personerna tycks ha kommit till Sverige enbart för att begå brott mot äldre, menar kammaråklagare Christer Sammens.

De tre dömda är rumänska medborgare och har inga adresser i Sverige.

-Pettersson tycker att de tre i förebyggande syfte ska avtjäna sina straff i Rumänien…förresten OBSERVERA kvinnans dom. Två år för hon kunde bara fällas för 15 brott!

Detta gäng som är ett av många kommer förutom en massa mänskligt lidande att kosta de svenska skattebetalarna minst 7 miljoner kronor.

TIDIGARE 2014-04-14- Stöldtrio greps med stora belopp i bilen

HUDIKSVALL. Fler kan ingå i den liga som misstänks för ett stort antal brott mot äldre. Dansk polis kan komma att kopplas in, då brott även kan ha begåtts i grannlandet.

När stöldligan greps hade de över 90 000 kronor i svensk och dansk valuta i bilen. Pengarna tros enligt kammaråklagare Christer Sammens komma från de nio åldringsbrott som trion misstänks för.

I samtliga fall handlar det om brott mot äldre personer som lurats på pengar eller kontokort. I Hudiksvall bestals en 90-årig man på sin plånbok och i Söderhamn blev en kvinna i 80-årsåldern av med 9 000 kronor från sitt bankkonto sedan hennes kort stulits.

Trion greps i Sundsvallstrakten för drygt två veckor sedan efter att några uppmärksamma vittnen antecknat registreringsnumret vid händelsen i Hudiksvall. Sedan dess har utredningen tagit fart. Genom den specialgrupp – Circagruppen i Västra Götaland – som har ett nationellt uppdrag att kartlägga gärningsmän som riktar in sig på äldre, sker samverkan mot andra polismyndigheter.

-Pettersson tycker att kammaråklagare Christer Sammens ska passa sig – du vet väl om att det är Mytens skyddslingar du ger dig på – du kan bli anmäld för diskriminering. De som häktats vid Hudiksvalls tingsrätt är…

  • Marinica Meleanca, född 1985, ingen adress i Sverige, rumänsk medborgare
  • Darius Neda, född 1990, ingen adress i Sverige, rumänsk medborgare
  • Zlato Tibi Mocanu, född 1993, ingen adress i Sverige, rumänsk medborgare

Höglandsnytt 

8 thoughts on “Rumänsk trio döms för grova brott mot äldre

  1. Eftersom Rumänien är medlem av EU bör vi kunna skicka dem dit. Där kostar varje fånge i genomsnitt €6 mot €560(?) här. Enkelt val.

  2. Babyface Ullenfjant och ormögde Leissner kommer säkerligen till denna ”missförstådda” ohyras undsättning…

  3. Varför inte skicka tillbaka packet till Rumänien att avtjäna
    straffet där?
    Dessutom borde alla brottsdömda utlänningar skickas till
    sina respektive hemländer för att avtjäna straffet där.
    Där är fängelser fängelser och inte trestjärniga hotell.
    Brottsligheten skulle sjunka dramatiskt.

Kommentera