Så kan Israel ockupera hela Gaza


Pansarfordon, helikoptrar och drönare. Så kommer Israel sannolikt att ockupera hela Gaza. Hamas har ingen chans att värja sig vid en markinvasion, menar Mellanösternkännaren Per Jönsson. ”Det är oerhört ojämnt, som tusen mot en”, säger han.

Israeler på en Stridsvagn utanför Gaza

Israeler på en Stridsvagn utanför Gaza

 

Israel överväger att genomföra en markinvasion för att få stopp på Hamas raketbeskjutningar. Styrkerelationen mellan de båda parterna är minst sagt ojämn.

Den israeliska militären har mobiliserat minst 40.000 soldater och har tillgång till helikoptrar, pansarfordon och drönare. Dessutom kan Israel skjuta tyngre missiler från stridsflygplan mot Hamas vapengömmor.

Hamas har på sin höjd 25.000 soldater, huvudsakligen lätt beväpnade. Milisgruppen har nästan inget artilleri alls utan måste förlita sig på minor, kalasjnikovs, kulsprutor, granatkastare, raketgevär och sitt lager av missiler – som har låg träffsäkerhet, men sätter skräck i den israeliska befolkningen.

Från början hade Hamas omkring 10.000 missiler. Det är oklart hur många de har kvar, det kanske rör sig om några tusen färre, säger Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet med specialkunskaper om Mellanöstern.Till skillnad från Israel är Hamas också mer benägna att offra sina soldater.

Hamas soldater är beredda att dö i strid, så de blir långt mer effektiva än sina futtiga vapen. Om Hamas kan döda en israelisk soldat så är man redo att offra fem tio av sina egna.

Sedan operation ”Protective Edge” inleddes för en vecka sedan har Israel siktat på att slå ut Hamas vapenlager, för att minska milisens förmåga inför en eventuell markinvasion. Per Jönsson tror att det kan bli fler räder liknande den in i Gaza på söndagsmorgonen, då kommandosoldater ska ha attackerat en avfyrningsramp för långdistansraketer.

Om Israel vet var missilerna finns kan det tänkas bli en eller ett par till innan man går in med större invasion, säger han.Syftet med en markinvasion är att komma åt Hamas lager av långdistansmissiler.

Israel kommer inte åt lagren annat än om militären bombar sjukhusen och det skulle se väldigt illa ut. Om Israel går in sker det troligen på måndag eller tisdag morgon. I så fall kommer militären att gå in i Gaza från flera håll samtidigt och ta en sektor i taget. Tanken är att isolera Hamas soldater från varandra.

Man går alltid in på morgonen eftersom man vill minimera omvärldens reaktioner. Om man gör något fel så hinner man kanske rätta till det innan omvärlden hinner vakna upp för mycket.Israel har diskuterat en eventuell återockupation av Gaza för att en gång för alla utradera Hamas militära resurser. Per Jönsson menar att det är ett troligt scenario.

Israel har tydligt sagt att man inte kommer att avsluta det här förrän man har utplånat Hamas militära kapacitet.Men även om Israel har kapacitet att ockupera hela Gazaremsan så är det inget man gör lättvindligt.

Rent militärt är det oerhört ojämnt. Israel skulle kunna lägga beslag på Gaza ganska snabbt, men vill inte riskera att förlora soldater. Dessutom är man rädd för att Hamas ska skjuta i väg många långdistansmissiler mot israeliska storstäder på en gång.

Hamas kan inte räkna med något stöd från omvärlden, medan Israel har stöd från både USA och Ryssland.Ingen kommer att bli särskilt upprörd över Israels agerande.

marit.sundberg@dn.se

Israel känns vara på gång. Tidigare under måndagen har man skjutit ned en drönare som skickats upp av Hamas från Gaza. Man står utanför Gazas murar med Stridsvagnar, helikoptrar, drönare och 40 000 man  i beredskap. I det läget kan inmarschen snabbt påbörjas, men någon snabb inmarsch tvivlar jag på i de smala övergångarna mellan Gaza och Israel.

Väl inne tycks taktiken vara att dela upp sig på olika områden och försöka få Gazaz trupper att få lov att spridas ut över olika sektioner, och därigenom inte ha visuell kontakt med varandra. Men det finns ju numera telefonkontakt för alla att få fram även under krig.

Orderna däremot ges på en frekvens av militär telefoni, som inte fienden har vetskap om frekvensen till. Anfallet kommer troligen att ske under gryningstimmarna imorgon om allt går som det ska./Olli är tacksam att han numera är för gammal för sådana här övningar. Jag hoppas bara att man kommer till ett snabbt slut på aktionen så att förlusterna i människoliv och skador hålls nere så lågt som det är möjligt.

 

 

 

 


9 responses to “Så kan Israel ockupera hela Gaza

 • Olli Rein

  Nej det räknas som en nödvändighet, när grannarna inte är civiliserade.

  Gilla

 • Kurt

  Olli, ha du blivit blödig av dig, jag anta att du önska att de Israeliska förlusterna bli så minimalt som möjlig. Naturlig viss ska man hålla förlusterna bland kvinnor och barn lågt, det skulle ge dålig press annars.

  Vi vet ju från tidigare samman drappningar, Allah stå på Judarnas sida,
  Hur ska man annars förklara att de fredliga och human få stryk hela tiden, enligt de fredliga och humana är det ju salige Allah som styr allt.

  Gilla

  • BornagainChristian

   Kan det ha med ojämna styrkeförhållanden att göra månne? plus att arabstaterna är oense jämnt och ständigt? och att Israel har världens enda kvarvarande supermakt bakom sig?

   Gilla

 • Bosse

  Det är lika bra tt göra slut på skiten, införliva Gaza i Israel och låt de palestinier som vill leva i fred bo kvar som en del av Israel och kasta ut idioterna som ställer till elände. Båda sidor vinner på detta, Israelerna slipper Hamas raketer och de palestinier som vill leva i fred får bo i ett fungerande samhälle utan Hamas j-a idioter.

  Gilla

  • BornagainChristian

   Ja, låt alla araber få PUT omedelbart! Varför bry sig om Sverige när det finns så fantastiska samhälle som Israel? Öppna gränserna och låt alla 1.7 miljoner palestinier få komma hit och skapa sig ett nytt och rikare liv här.

   Hyckleri, någon?

   Gilla

 • Tokigt

  Ärligt talat ! Palestina lever på bidrag som inte går till uppbyggnaden av landet utan till vapenköp. Israel har byggt upp ett fungerande samhälle !
  Vem är mest berättigad till landet då ? Löjligt att inte se verkligheten !

  Gilla

  • BornagainChristian

   Men det amerikanska militära och ekonomiska stödet till Israel räknas uppenbarligen inte som bistånd?

   Gilla

   • Olli Rein

    Nej det räknas som en nödvändighet, när grannarna inte är civiliserade. USA och Israel är allierade. Hur dem gör upp sina affärer, tror jag inte ens du vet.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: