Kyckling och gris i samma grill

Grillad kyckling är en storsäljare på matbutiker runt om i Sverige. Men när de tillagas sker det ofta i samma grill som revbensspjäll. Något konsumenten sällan får veta.

Fler och fler matbutiker säljer mat som de tillverkar i egna kök. Men vad är det som sker bakom disken? Hur kan du som kund vara säker på att det du äter inte innehåller något helt annat? Den svenska livsmedelslagstiftningen vilar på två grunder.

  • Din mat ska vara säker.
  • Du ska veta innehållet.

2014-07-14_1524

Men rutiner för att hålla isär matvaror saknas ofta. Något som Livsmedelsverket kritiserar.

– Tillsatta ingredienser ska vara angivna, om olika arter blandas, såsom svinprotein och kyckling, bör detta deklareras, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Mats Ovegård, kvalitetschef på Ica Sverige håller med att blandningen av olika varor är problematisk. Efter ett samtal med Sydsvenskan är han beredd på att ändra direktiven.

– I våra allmänna instruktioner är vi tydliga med att man inte ska blanda griskött tillsammans med annat kött. Däremot har vi inga direktiv i samband med tillagningen. Det är vi dock beredda att ändra på direkt och skriva nya instruktioner för hanteringen.

-Pettersson säger att det är ju hemskt, så får det naturligtvis inte vara, jag föreslår att butikerna helt slutar med nöt och kyckling och i framtiden bara säljer fläskkött så vi slipper några förväxlingsrisker.

SvD 

6 thoughts on “Kyckling och gris i samma grill

  1. Snart blir det krav på att ett speciellt kök anordnas där bara halalslaktad mat får beredas. T o m svårt kriminella islamister har krävt detta på olika fängelser.

    När är det nog? När kräver Svensson tillbaka sitt land?

  2. Muslimer – Ej gris
    Grisens hud liknar människans. I afganistan t.ex. får inte kvinnan visa sin hud. Släpp en gris där och se vad som händer. Den sjuka och galna sanningen om islam vill ingen se eller tala om, tyvärr !
    Hycklare !

  3. Oj oj oj.Nu blir ju vissa i samhället utsatta grupper kränkta igen och
    kan säkert håva in några milj.från DO.
    DO.blir ju generösare för var dag.

  4. Kan tänka mig att det finns en diger ansamling av de ”rättrogna” som fått i sig en hel del av det ”goa grisafittet”. 🙂

    • Nu blir det en ändring på detta…ICA-butikerna som genom åren alltmer påminner oss om den arabiska kulturen.
      Inte enbart sett bland deras kundkrets ! Tur att jag har ett bra alternativ för dessa krämare.

Kommentera