Bärplockare gör rastplatsen otrevlig

TIERP. Ett tiotal bulgariska bärplockare har slagit sig ner vid Arvidsbo rastplats. – Men det är inte 
meningen att du ska 
duscha eller tvätta kläder där, påpekar Maj-Britt Lundberg, vid Tierps kommun.

De senaste två åren har det kommit bärplockare till skogarna kring Tierp. Deras utsatta situation och nedskräpning har debatterats flitigt. På torsdagar har Tierps kommun och polisen avstämningsmöten för att uppdatera varandra hur det går för bärplockarna.

Det tiotal bulgariska bärplockare, som slagit sig ner vid Arvidsbo rastplats, får nu kritik bland annat från en anonym läsare.

– Bärplockarna bor i sina bilar. De tvättar bilar där och toaletterna blir ockuperade en längre tid när de tvättar sina kläder. Kläderna hängs sedan på tork på trädens grenar och det ser inte speciellt trevligt ut, säger läsaren.

Polisen har varit ute på rastplatsen och kollat läget, enligt Matts Norling, närpolischef i Tierp.

– Allt var i sin ordning där. Det var några bärplockare som mest verkade kolla 
läget i skogarna, jag har hört att det inte är så mycket bär nu. Tidigare år har de kommit lite väl tidigt så det är väl bra att de spanar in hur det ser ut först, säger han.

För de flesta vid Arvidsbo rastplats utanför Tierp är det en paus mitt i sommaridyllen. Inte för lastbilschauffören Illia Petrov, 53 år. För honom är det en vanlig arbetsdag i skogen, han ska iväg och plocka blåbär.

Det är hans tredje sommar i Sverige. Tillsammans med ett tiotal kamrater har han sedan tre dagar slagit sig ner vid rastplatsen. De sover i bil­arna där, men parkerar också på andra ställen ibland.

Så småningom kommer ytterligare ett 20-tal kamrater från Bulgarien för att plocka bär tillsammans med denna grupp. Illia Petrov är förväntansfull inför sommaren.

– Vi ska plocka blåbär nu, det finns mycket i skogen, sedan blir det lingon. Det brukar ge 10 000 kronor på en sommar, vilket är en hög lön för mig. Som lastbilschaufför tjänar jag 1 000 kronor i månaden i Sofia i Bulgarien.

-Pettersson läger märkte till att polisen gör det lätt för sig men bulgarerna verkar i varje fall vilja jobba och att det tydligen finns jobb, även om lönerna är låga i Bulgarien. Sedan borde det vara upp till bäruppköparna att ordna boende eller betala så bra så det går att bo vettigt…

Arbetarbladet 

3 thoughts on “Bärplockare gör rastplatsen otrevlig

  1. Om man räknar in vad det kostar att rensa skräp på dessa platser så blir det förmodligen en dålig affär för Sverige? De som anlitar bärplockarna måste ta ansvaret för att sanera boplatserna. Inte lämpa över kostnaden på skattebetalarna.

    • Tyvärr brukar plockarna inte bara titta efter bär. Det finns mycket metall att plocka där järnvägen går.

Kommentera