De saknade fotbollsspelarna har dykt upp – tyvärr


ÖSTERSUND. Det är inte med någon större glädje jag läser att de fem fotbollsspelarna från Darfur som försvann i samband med turneringen ConIFA – VM för statslösa – har påträffats. De har sökt asyl i Sverige och gör numera det som så många andra flyktingar tvingas göra. De väntar.

Fotbollen förde dem till Sverige. Nu söker de fem spelarna från Darfur asyl. Från vänster: Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour, Mubarak Addullah Ahmed, Mahamed Mohoud Annam, Sadam Hissien Dine Haran och Bishara Khalil Bdrkamau Sharife. Fotograf: Bengt Eriksson

Fotbollen förde dem till Sverige. Nu söker de fem spelarna från Darfur asyl. Från vänster: Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour, Mubarak Addullah Ahmed, Mahamed Mohoud Annam, Sadam Hissien Dine Haran (han med klockan värdig en kalif) och Bishara Khalil Bdrkamau Sharife. Fotograf: Bengt Eriksson

Darfurspelarna bor nu i en flyktingförläggning i Söderhamn. Tillfälligt har de kommit tillbaka till Östersund för att berätta hur det gick till när de helt plötsligt var borta då resten av laget skulle resa hem igen.

– Vi hade hjälp som tog oss ned till Gävle. Där anmälde vi oss hos Migrationsverket, berättar Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour.

Fotbollsturneringen i Östersund gav dem chansen att komma bort från flyktinglägren i Darfur. De berättar att där sammanlagt finns 14 flyktingläger och i dem bor det mellan 25 000 och 35 000 flyktingar.

Den konflikt som de oförskyllt blivit indragna i har pågått i tolv år. Konflikten pågår, enkelt uttryckt, mellan Sudans regering och olika rebellgrupper. Mest aggressiv är den regeringsstödda Janjawidmilisen.

– Vi drevs bort från våra hem, som plundrades och jämnades med marken. Därför kom vi över till Tchad, men därifrån drevs vi bara tillbaka. Till slut fanns ingen annan möjlighet än att stanna i ett flyktingläger, säger Mahamed Mohoud Annam.

Förhållandena i lägren är miserabla. De tilldelas matransoner om ska räcka i en månad, men oftast räcker de bara i fem, tio dagar. Att lämna lägren är förenat med direkt livsfara.

Konflikten i Darfur är nog den mest bestialiska och hopplösa i hela världen. Ingen har visat något som helst intresse av att bidra till en lösning för darfurierna. Janjawidmilisen, ofta kallad för ”de onda ryttarna”, agerar på regeringssidan.

– Förr red de och hade små pistoler, numera åker de bil och är tungt beväpnade, säger Mahamed.

Orsaken till varför de vill stanna i Sverige är kanske inte så svår att förstå, men de svara med gemensam mun.

– Visst är det en stor skillnad på ekonomin här och där men det är säkerheten, att kunna gå omkring utan att riskera att dödas, som är det helt överskuggande, säger Ismail.

De tror inte att deras familjer i dag direkt lider av de flytt till Sverige. Genom att svara att de helt enkelt inte vet vad som hänt med de fem fotbollsspelarna, så lär de komma undan repressalier.

– Men det är en helt annan sak om vi skickas tillbaka. Sudans regering ser det som att vi protesterat mot dem. Och genom att berätta som vi gör nu … ja, det tycker de inte om. Vi dödas om vi kommer tillbaka. I Darfur dödas man för ingenting, säger Mahamed.

I september ska de till förhör hos Migrationsverket i Gävle. Då börjar kvarnarna mala kring deras fortsatta öden.

-Pettersson säger UUUUUTTTTT! De kom hit för att spela fotboll och inget annat, de har familjer i Darfur som väntar och som absolut inte ska anhöriginvandra. De har ett land som behöver byggas i Darfur. Det är ingen lösning att tömma Afrika på folk…

ÖP.se

 TIDIGARE 2014-06-08. Flera saknas efter VM för statslösa

Det franska grevskapet Nice vann fotbolls-VM för statslösa människor, regioner och andra länder som inte är anslutna till Internationella fotbollsförbundet Fifa som avgjordes i Östersund. Nice besegrade Isle of Man med 5-3 i en final som avgjordes efter straffar.

Före finalen uppdagades det att upp till sex personer som spelat för Darfur Uniteds lag var försvunna. Spelarna hade kommit till turneringen från läger vid gränsen mellan Chad och Sudan – och ska vara överlevare från vad som har beskrivits som ett nästan tio år långt folkmord.

– Flera personer saknas, sade Östersundspolisens talesperson Mona Litzell och tillade att polisen har inlett en undersökning.

Spelarna ska ha försvunnit efter 0-10-förlusten i kvartsfinalen mot Tamil Eelam på lördagen. Turneringen arrangerades för första gången av den nystartade organisationen Conifa.

-Pettersson ser att det också förekommit kritik mot arrangörerna, den allvarligaste kritiken gäller maten, exempelvis har halalmat inte funnits…

Ser också att det är första gången turneringen arrangerades och undrar naturligtvis vem som betalar resor…vad tror ni?

NA.se     SR 

Darfur


10 responses to “De saknade fotbollsspelarna har dykt upp – tyvärr

 • angelicaplacet

  Nej det är ingen lösning att tömma deras länder och placera dom i Sverige.Undra var det är för märke på klockan?

  Gilla

 • Undrande...

  Det positiva med fotbollstuneringen är att den har gått i kk och förhoppningsvis aldrig återuppstår!!!

  Gilla

 • Pica pica

  ConIFA:s president, samen Blind, beklagar att cupen gick back, faktiskt blev det KK. En hotellägare (ett av de flottaste hotellen) fick känna sig snuvad liksom andra fordringsägare som trodde på Blind.

  Förutom uteblivna TV-intäkter kom nästan inga betalande till matcherna.

  Annat är det med Storsjöcupen som nyligen avslutades med över 400 spelande lag (de flesta spelar också i Gothia Cup). Ca 70% av lagen kommer från Norge och lagens familjer följer med och spenderar mycket pengar under en vecka. Inga avhopp än så länge. Men vad sjutton skulle norrmännen göra det för?

  Gilla

 • huginomunin

  Glöm inte avlusningen och reningen från kackerlackor också.

  Gilla

 • huginomunin

  Va bra. Skansen får ett tillskott…..

  Gilla

 • Varg i Veum

  Var ju som ingen högoddsare.

  Gilla

 • Stefan i Std

  Ordnar man en fotbollsturnering i dagens Sverige får man tydligen ”neger på köpet” (jmf.Elgiganten)

  Hur många ”familjemedlemmar” väntar inte på klartecken om dessa bedragare och parasiter får uppehållstillstånd tror ni?

  Min gissning är att när det kommer till kritan får Sveriges skattebetalare försörja ytterligare 20-30 stycken.

  Det skulle varit mycket bättre om vi fick en cykel istället!!

  Gilla

 • Stenbock

  I dag har den ena nyheten efter den andra,varit av sorgens art liksom igår och dagen innan.Sverige det nya hemlandet för Afrikas svartaste niggrar.

  Gilla

 • Lena

  Nu måste det firas Sverige drog än en gång högsta vinsten, hälsar det politiska och massmediala etablissemanget !

  Jag beklagar mitt land, lägg ner fotbollen, förresten lägg ner landet, nej det behövs inte svenskarna är så flitiga som myror så det är snart fullbordat.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: