Särskilda PUT-bostäder åt nyanlända

INVANDRING. Bristen på bostäder till nyanlända flyktingar är nu så svår att myndigheterna diskuterar om samhället ska ordna särskilda bostäder åt dem som har fått uppehållstillstånd.

Just nu räknar Migrationsverket med att 52 700 flyktingar och deras anhöriga kommer att få uppehållstillstånd och behöva en bostad i Sverige i år. Men bostadsbristen gör det svårt för de nyanlända att hitta en bostad.

– Situationen är allvarlig, därför att för varje dag en person inte har fått en bostad är också en dag som det tar längre tid för den personen att etablera sig i det svenska samhället, att få möjlighet att hitta arbete, säger Bengt Greiff, enhetschef på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Det antal platser som kommunerna har avtalat för att ta emot flyktingar är dessutom betydligt färre än behovet, drygt 23 600 i hela landet, varav 835 i Skåne. Bostadsbristen gör också att de kommuner som har åtagit sig att ta emot flyktingar inte kan hitta lediga lägenheter tillräckligt snabbt.

Det här leder till trångboddhet när nyanlända som fått uppehållstillstånd blir kvar på Migrationsverkets boenden för asylsökande, där flera hushåll delar på lägenheterna, eller för nyanlända flyttar in hos släkt eller vänner.

I det som kallas Samverkansdelegationen, som är ett organ för samverkan mellan de myndigheter som är inblandade i flyktingmottagningen (Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, länsstyrelserna, kommunerna och Försäkringskassan) diskuteras nu en idé om att samhället ska ordna bostäder för nyanlända som har fått uppehållstillstånd. I diskussionerna kallas de PUT-boenden. Enligt Bengt Greiff är inte tanken att det ska bli permanenta bostäder.

– Det kan aldrig vara ett mål eller ens en ambition att man har människor boende i någon form av offentlig finansierade bostäder, utan naturligtvis måste var och en hitta sin bostad.

I höst ska det utredas hur det här skulle kunna fungera och vem som ska betala. En öppen fråga är om ett sådant här PUT-boende skulle kunna etableras i en kommun, helt vid sidan av den kommunens överenskommelse om att ta emot flyktingar. Men enligt Bengt Greiff kommer kommunerna att vara med i diskussionerna eftersom de ingår i Samverkansdelegationen, via Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Vilket innebär att kommunerna kommer ju i sådana fall att vara betydligt mer involverade och delaktiga i detta. Men återigen, och det är viktigt att poängtera, det här är på idéstadiet och någonting som man kommer att titta på efter sommaren, säger Bengt Greiff.

-Pettersson undrar om kostnaden för ”avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen” bokförs som vinst från invandringen?

SR 

13 thoughts on “Särskilda PUT-bostäder åt nyanlända

  1. På nyheterna 2014-08-20 sades att kommunerna skall ta större ansvar för bostadsbyggandet. Hur skall Södertälje kommun kunna bygga 10 000 lägenheter per år?

  2. Har konstaterat att ingen partiledare tänker ta upp massinvandringen. Alla i 7-klövern kör som vanligt de gamla flosklerna. Just nu och förmodligen över sommaren kommer vi att ha en flyktingström som vi inte sett maken till ens i Sverige. Politikerna tvingar ut asylsökande i landet så att de inte ska synas så hoppas de att bubblan ska hålla över valet.

  3. Finns det inga bostäder så är det väl fullt då,förstår han inte det och vad är det för arbeten han talar om som det är så bråttom till?

  4. Det finns lediga bostäder att hyra i både Afganistan, Somalia och palestina, för att inte tala om Irak, där byggs det som aldrig förr, dessutom till en bråkdel av kostnaderna för svenska bostäder!
    Varför ska dom gå över ån efter vatten -för det kan väl aldrig vara vår välfärd dom vill åt…
    MVH
    Janne

  5. ”Situationen är allvarlig, därför att för varje dag en person inte har fått en bostad är också en dag som det tar längre tid för den personen att etablera sig i det svenska samhället, att få möjlighet att hitta arbete, säger Bengt Greiff, enhetschef på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.”

    Ingen brådska Bengt, även med fin bostad tar det mer än 7 år att etablera sig och börja arbete.

    • Observera att efter 7 år har blott HÄLFTEN hittat ett arbete. Omfattning och varaktighet är också okända faktorer.

      • Ett jobb som skattefinansieras och är stulet från en svensk!

  6. Bostadsbyggandet har inte en chans att ens hålla jämna steg med invandringen. Svenska ungdomar som inte har föräldrar som kan hjälpa till med lån eller borgen lär nog få bo hemma till pensionsdags.

    • Ja, man blir ju starkt fundersam när man ser hur vi tillåter politikerna att förstöra men antagligen och tyvärr är många Svenssons rätt trögtänkta.
      Annars skulle det ha sett annorlunda ut. Men SD verkar ha fått upp ögonen även på trögmupparna.

      Mest orolig är man för ungarna och vad som ska hända dem när de skall ut i vuxenlivet med arbeta och allt. Det kvoteras in invandrare på många arbetsplatser, trots avsaknad av utbildning. Trots att det kan krävas högskolestudier.

    • Verkligheten kommer ifatt våra politiker med stormsteg , allt de gör nu är panik artat

Kommentera