Ensamkommande får barnpension och underhållsstöd

Från Thoralf Alfsson

Jag får många tips till bloggen från hela landet och det är jag väldigt glad över. Alla tips tar jag inte upp på bloggen men dessa tips som jag fått från personer som jobbar med ensamkommande barn måste jag lyfta upp på bloggen.

Till och med anställda inom socialtjänsten har reagerat förvånat över att Pensionsmyndigheten nu börjat bevilja barnpension till ensamkommande barn. Följande kan läsas på Pensionsmyndighetens hemsida.

Vem kan få barnpension?

Barn under 18 år som har en avliden förälder kan få barnpension.

Ett barn som har fyllt 18 år kan få barnpension om han eller hon studerar på grundskola, gymnasieskola eller motsvarande skola. Utbildningen ska ge rätt till antingen studiehjälp från CSN eller förlängt barnbidrag från Försäkringskassan. Barnpension kan aldrig betalas ut längre än till och med juni det år barnet fyller 20 år.

Har ett barn kommit till Sverige för att adopteras räknas det som barn till sin blivande adoptivförälder. Barnet kan därför få barnpension efter den blivande föräldern även om adoptionen inte blivit klar.”

Trots dessa regler har nu Pensionsmyndigheten börjat bevilja barnpension till ensamkommande barn. Så här skriver en anställd i en kommun.

”Igår var jag på socialsekreterarträff och då framkom det att en ensamkommande ungdom ansökt om barnpension via pensionsmyndigheten, samt underhållsstöd från försäkringskassan. Ungdomen hade inga dokument utan hade enbart en berättelse. Både barnpensionen och underhållsstödet beviljades. Vet inte så mycket mer om ungdomen än att hon är från Somalia men tänker att det kanske finns möjlighet även för våra ungdomar att ansöka om både BP och US.”

Uppenbarligen har Pensionsmyndigheten endast fått en berättelse från den somaliska ensamkommande flickan/kvinnan. Inte ett enda dokument som bekräftar vare sig hennes identitet eller vem som är hennes föräldrar. Ännu mindre att de skulle vara avlidna. Helt horribelt enligt den personen som tipsat mig om detta.

”Barnpensionen beräknas på förälderns allmänna pension.”

I dessa fall existerar ju ingen allmän pension att beräkna en barnpension på men ändå så gör Pensionsmyndigheten uppenbarligen detta. Det finns absolut ingen hejd på den svenska godheten. Den svenska skattekistan och framförallt den svenska pensionsskattekistan tycks vara full till bredden eftersom man beviljar barnpension till ensamkommande barn som inte kan dokumenterade ens sin egen identitet ännu mindre att någon förälder skulle vara avliden.

Men än bedrövligare är att socialsekreterare uppmanar de personer som jobbar med ensamkommande barn att söka mer bidrag än de som redan finns. Bidrag och ersättningar till kommuner som kostar närmare 1 miljon kronor/år och barn.

Den svenska godheten vet inga gränser, dock inte när det gäller fattigpensionärerna!

Thoralf Alfsson 

9 thoughts on “Ensamkommande får barnpension och underhållsstöd

  1. Inte undra på att pengarna inte räcker till svenska pensionärer när alltfler utländska parasiter skall vara med och dela.

    • Om nu ”barnens” föräldrar behagar dyka upp ska naturligtvis familjen återförenas – i föräldrarnas hemland. Allt enligt FN:s Universella Deklaration om de Mänskliga Rättigheterna (rätten till hemland).

      • Ja,det kan ju vara så att det blir billigare längden – ingen anhörig invandring kan på så sätt ske i framtiden.Om det är så pensionsmyndigheten har resonerat?

  2. Också driver etablissemanget tesen ”allas lika värde”…pyttsan…..annars skulle väl många fler få pension…jag menar det finns ju många barn…..

Kommentera