Slipper begravas bland svenskar

BORLÄNGE. Dalarna har fått sin första begravningsplats för ezider. En begravningsplats för ezider är invigd på Stora Tuna kyrkogård.

– Jag är jätteglad. Nu har vi en egen plats här i Borlänge, säger Sosan Khalaf, själv ezider, en minoritetsgrupp av kurder.

2014-04-18_2001

Feststämningen stiger i vårvinden. Familjer samlas i finkläder, dukar upp kakor, läsk och godis. Från högtalare i bilen strömmar musik och dansen tar vid.

– Det är nog första gången vi äter på kyrkogården, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Svenska kyrkan som är med på invigningen på onsdagen.

Samarbetet mellan Svenska kyrkan och Ezidiska föreningen ligger bakom begravningsplatsen, den enda i mellansverige. Den har funnits i några år, men är nu officiell. Minnesstenen är klar. Det vita skynket åker av under ceremonin.

Motivet på stenen är hämtat från Lalish, helig plats i norra Irak. Överst strålar solen, en viktig symbol.

Josef Erdem har engagerat sig i ezidernas sak sedan tonåren. Han betonar att folkgruppen är en av världens äldsta. Språket är kurdiska men religionen, yazidism, skiljer från andra kurdiska grupper. Josef Erdem beskriver yazidism som en naturtro, med likheter i indiansk kultur.

Folkets historia är en serie av grymheter och förföljelse, säger Josef Erdem. I världen finns nu en miljon i ezider, främst i Kurdistan. I Dalarna bor mer än tusen.

– Vi har en egen plats nu. Vi kan komma hit och känna oss hemma, säger Sosan Khalaf från Borlänge om vad den egna begravningsplatsen betyder. Området är i storlek som två villatomter och rymmer i ett första skede tjugotalet kistgravar.

På ezidernas största helger blir platsen en samlingspunkt, berättar Elias Khalaf, ordförande i Ezidiska föreningen. Starten sker redan på onsdagen när ezider firar nyår, Carsama Sor.

-Pettersson undrar vad som händer om han begär att få ligga bland svenskar när det är dags. – Antar att svaret blir att här är vi alla svenskar…

Ska bli intressant att se uppföljningen, hur många kyrkogårdar kommer det att finnas i varje stad tror ni? I livet är vi alla svenskar men döden skiljer oss åt…

DT 

26 thoughts on “Slipper begravas bland svenskar

  1. Många svenskar bryr sig inte så mycket om hur och var de begravs. Jag tycker att mina barn får begrava mej hur de vill jag bryr mej inte då är jag ju död.
    Men andra kanske ser annorlunda på saken , de betyder inte att de inte gillar mej eller andra svenskar. Låt folk begravas som de vill enligt gällande lagar.
    Men nog om döden, nu skall jag istället njuta av lite härlig och grovt rytmisk rumba.

  2. vill de inte begravas normalt så finns det väl plats i någon sopförbränning. Då kan de slutligen tillföra något till Sverige utöver Kebaben, energi till fjärrvärmen. eller göra kompost av dem blomstergödsel.

  3. Varför kommer dom hit om dom inte gillar oss Svenskar? Skall Oxelösundare ha egen kyrkogård också? Göteborgare m.m.? Ni hör själva hur knäppt det låter. Kyrkogårdar är till för alla. Tänker på grabben i graven brevid.

  4. Killen i mitten med blommorna liknar väldigt mycket en kurd som är efterlyst av polisen i min kommun för omfattande kontokortsbedrägerier.

    Det skulle vara högst intressant om det fanns en bild framifrån.

  5. Det är en skam hur kyrkan bär sig åt mot gravrättsinnehavare. Har man betalt för ett visst antal år så kan kyrkan utan vidare sluta med underhåll i förtid med motivering att pengarna inte räcker längre. Inte bryr de sig om att underrätta anhöriga heller utan tistlarna kan växa sig höga innan någon upptäcker vad de gjort. Skandal!!!

  6. Jag har konstaterat att det finns en muslimsk gravplats på ”min” kyrkogård.

    Problemet framöver blir nog utrymmet. De muslimska är alltid ”kistgravar” och skall vändas åt ”rätt” håll. Det har blivit mycket vanligare bland svenskar med kremering varför många urnor ryms på litet utrymme.

    I USA har de börjat få problem med muslimska ”församlingar”. De kräver allt mer utrymme och det vill ha sina gravplatser centralt.

  7. Glad påsk
    O tackar för en bra blogg
    Men jag har ett problem med att skriva ut artiklarna, går ej.
    Någon som vet något?
    Pelle

    • Nja,efter Lenas utsago börjar jag bli orolig ! Har inte tidigare funderat över detta…först nu börjar jag bli orolig för mitt nästa liv !

      • Lars : Jag och du behöver inte oroas oss efter döden, det är den förbaskade politiken som ska vi ska vara oroliga för, som levande eller döda.

  8. Nej om graven inte skötes blir den jämnad,efter det antal år som översens kommits.Inga gravplatser är för evigt Lena..
    Tyvärr ser jag varje gång jag besöker min hustrus gravplats,några gravar som alltmer förvildats p.g.a att ingen sköter om dem.
    Hur det står till med Islamisters och Voodo-anhängares,har jag ingen aning om.Tack och lov blandar man väl inte dessa med våra !

      • Då är vår familj lyckligt lottad…På ”vår” kyrkogård finns med 100 % säkerhet inga Islamister,eller andra sekter jordfästa !
        Då kan jag enbart beklaga dig och dina döda anförvanter !
        Sen förstår jag inte att en Islamist vill/kan bli jordfäst bland oss otroende! De har ju sina egna muslimska liksom zigenarna har sina speciella gravlundar,helt skilda från andra.

  9. Fick nyligen reda på att det inte gick att betala för min förälders begravningsplats för mer än 25 år ……………………..LÄS NOGA NU…… för muslimer är det för EVIGT !

    • Jo men någon måste lämna garanti för att graven skötes följande år.
      Gravplatsföreträdare heter det,och kan vara barn,barnbarn eller syskon.Hör en gång till med kyrkogårdsförvaltningen,jag har själv stått/står som sådan för mina morföräldrars gravplats,sedan slutet av 80-talet.

      • Lars : Det är nog med allt som i Svenska Kyrkan är mycket ”luddigt”, mina förfärders grav som jag trodde ”var för evigt” är nu inte längre skött, ska ta tag i detta men min förälder som dog nyligen, där är det 25-år som gäller. Blir fullständigt ”vansinnig” …………..då sk****folket får gravplatser för EVIGT !

    • Lena,
      Det låter otroligt med ”evighet”, det enda jag känner till är som du skriver 25 år…
      Har du någon skriftlig källa till detta med ”evighet”?
      Hoppas att du har missupfattat något!

      • Undrande : Jag trodde att det som vi betalade för omsorg av våra gravar skulle gälla för all tid…….det vill säga som de gör för ”mussarna”, deras gravas får inte ”försvinna”, jämnas med marken, som våra. UK som har dessa ”herrar”….i sitt land så mycket längre än vad Sverige har haft, engelsmännen står nu inför sedan många år att att deras gravar blir asfalterade för att området, kyrkogårdarna har ÖVERTAGITS av muslimer !

Kommentera