Åtta av tio butiker skattefuskar

MALMÖ. Skatteverkets hemliga kontrollköp har avslöjat hundratals fuskare i Malmö. Men straffavgifterna avskräcker inte alla. Nu försöker myndigheten hitta smärtgränsen med hjälp av viten. När kassaregisterlagen infördes 2010 satsade Skatteverket stort på att informera och utbilda kontanthandelsbranchen om reglerna: Att alla sålda varor måste slås in i kassaregistret, att kunden alltid ska erbjudas kvitto.

2014-04-07_1139

De senaste två åren har Skatteverket gjort runt 500 anonyma kontrollköp i Malmö för att se om informationen gått fram.

– De billigaste cigaretterna jag har stött på har kostat 15 kronor, men det normala är att de kostar mellan 25 och 37 kronor. Skattade cigaretter kostar någonstans mellan 43 och 56 kronor. Kostar de under 40 kronor är det garanterat svart, säger Maksim, kontrollant åt skatteverket.

Kontrollanterna visar också tre proppfulla pärmar. Där finns alla butiker, restauranger, frisörer och växelkontor som fått kontrollavgifter under 2013 för att de brutit mot kassaregisterlagen. Första gången kostar det 10 000 kronor. Upprepas förseelsen inom ett år höjs avgiften till 20 000 kronor.

Andelen som gör fel är stor. Bland butiker med tobaksförsäljning rör det sig om minst 80 procent, enligt tjänstemännen på Skatteverket. Och många gör fel mer än en gång. En av Malmös mest notoriska kassaregisterförbrytare finns på Foodland vid Värnhem. Ägaren har fått åtta kontrollavgifter de senaste två åren och har dessutom dömts till dagsböter och fått en företagsbot på 25 000 kronor för att ha förvarat en större mängd oskattade cigaretter i butiken.

Men avgifterna verkar inte avskräcka, menar Skatteverkets kontrollanter. – När de väljer att betala 20 000 kronor gång på gång, vilket är mer än de tar ut i månadsinkomst, måste det innebära att det lönar sig mer att sälja svart än att bättra sig, säger Carina.

– Jag ser det som ett medvetet val. Alla kan göra fel men det är så pass enkelt att göra rätt och har man betalat in så många kontrollavgifter har jag svårt att tro att de inte har förstått reglerna, säger Maksim.

Sydsvenskans granskning av den svarta ekonomin 2011 visade att skattebortfallet i Malmö kan uppgå till 5,7 miljarder varje år, varav hälften rör svartarbete. Enligt tjänstemännen på utredningssektionen är problemet lika utbrett i andra delar av Skåne.

– Vi har gjort kontroller i Helsingborg, Landskrona och Trelleborg. Och resultatet är det samma. Detta är ett stort problem, dels blåser man staten på pengar, dels snedvrids konkurrensen, säger Maksim.

Åtta av tio fastnar i skattjakt     Skatteverket provocerar fram det

2014-04-07_1146

De har fått flest kontrollavgifter

  • Ramys Food (Foodland), Sallerupsvägen 4: Åtta avgifter, ägaren dömd för 16 500 oskattade cigaretter till 25 000 i företagsbot och 11 000 kronor i dagsböter. Ägare: Raed R A Al-Mashhdane
  • Augustenborgs café: Sju avgifter (130 000 kronor), belagts med vite på 80 000 kronor. Ägare: Ziyad Abid Kamil Patryk
  • Värnhems frukt & grönt, Föreningsgatan 70: Fem avgifter. Är avregistrerat men ägaren hette Abed, Imad Saeed
  • Redo Livs, Augustenborgsvägen 28: Fem avgifter, ägaren dömd till fem månaders fängelse för 193 000 cigaretter och 21 kilo röktobak, vilket han ska betala över 400 000 kronor i punktskatt för. Redo Livs är ej sökbar men på adressen ligger Bagdad Livs och ägare är Ihsan Abdulsadiq Muhammed, al Bader

-Pettersson säger att detta är ett Mellanösternproblem som sjuklövern medvetet flyttat till Sverige, det kommer att förstöra hela samhället, bransch efter bransch tas över av oärliga invandrare, de hederliga slås ut och kvar är rövarna som skriker efter mer bidrag.

Malmö får i år 4,5 miljarder i bidrag från landets övriga skattebetalare – i artikeln har ni en av anledningarna…Myten, har du räknat med detta när du påstår att invandringen går med vinst? Lägg märke till att de invandrade fuskarna skyller på skatteverket, det är inte deras fel att det är problem i Mellanöstern och Malmö, det är alltid någon annan och de har delvis rätt, kunderna har också ett stort ansvar…

45 thoughts on “Åtta av tio butiker skattefuskar

  1. På Ålandsbåten ser man hur stora resväskor fylls med både snus och cigaretter .Personalen måste vara inblandad, då man får max köpa 2 limpor.
    Jag ser samma män frekvent på båtarna vaktandes sina stora resväskor.
    Varför slår inte tullen till för dem,när de tar svenskarnas öl ifall de misstänker att personen är för ung.har sett det flera gånger.
    En chaufför blev förbannad för några år sedan när smugglarna ställer resväskorna i gången som skall vara tom.
    Han fick sparken för ohyfsat beteende.
    Jag ringde upp honom så jag vet.
    Herrskapet först. Nu stängdes det en butik på Södermalm på grund av smuggelcigaretter och kusinen tog över….

  2. Men MENA-invandringen berikar säger 7-klövern och slaskmedia. Men de glömde att tala om vilka som berikas. Kan ni vänligen räta till denna fadäs?

  3. Ett tips
    Snart börjar valrörelsen och då kommer partierna har representanter på stan vareviga dag. Gå då fram till närmaste 7-klöverpolitiker och fråga vad han/hon anser om detta och vad de ämnar göra för att komma åt det utbredda fusket hos dessa nysvenskar.
    Vill de inte svara genom att hävda att ni ljuger, be om deras e-postadresser så att ni kan skicka länkar til bevisen.
    Vi på Petterssons tar gärna emot och publicerar de svar ni får.

  4. ”Skatteverket provocerar fram skattefusk bland invandrarna”, så vad provocerar då skatteverket fram bland de icke skattefuskande svenskarna ?

    • Ger svar på min egen fråga det finns många varianter, en av de trevligare är att flytta från eländet.

  5. I Malmö? Oj, så förvånande. Som jag alltid sagt, riv upp freden i Brömsebro och ge tillbaka Skåne till Danmark.

    • Du träffar mitt i prick Ruth…
      Hade jag haft mina krafter kvar,vore jag redan idag i ett annat land…Tyvärr är det så att jag flyttade tillbaka hit efter många år ute i friare världen.Kunde då aldrig tänka mig,att Sverige hade förändrats till den grad under mina utlandsår.
      Sökte för c.a 15 år sedan en lägenhet i Skåne,för en event.framtida returresa hem.Området som jag valde med omsorg,var vid den tiden OK.
      Redan 2004 vid min återkomst märkte jag att kvarteret allt mer fylldes av exoter. I dag är det i stort ett ghetto.Sedan i höstas har jag personligen haft inbrott i källarförrådet,samt 5 el.6 inbrott i min gamla bil som nu får gå till skroten…Vem tror du inte under sådana omständigheter längtar bort från skiten ?

  6. Är det inte hälsovårdsnämden som slår till så är det skattemyndigheterna. Ack ja dessa ”skåningar”

  7. VILKA RASISTER! Eller jag menar, vilka fula knep de använder för att ta fast fuskare😄

    En ekonomi inne i en annan ekonomi är det som får länder som Grekland Spanien Portugal mm mm att falla ihop som korthus! När inga skatter betalas men en ny höftled gärna tas emot på skattebetalarnas bekostnad holkas systemet snabbt ur.

  8. Är inte deras kunder till största delen också ”Svenskar”?

  9. ”Flyktingar, migranter och invandrare kostar inte samhällsekonomin något, tvärtom, de fyller på skattkistorna.” (Gudrun Schyman med ett manligt förkläde på SvT Debatt)

    Är man kommunist (fast med manshatande förtecken) så har man troligen aldrig lärt sig räkna.

    OnT: Om man inte trivs i Sverige och vill anpassa sig efter de lagar och regler som gäller här bör vi lämpligast hjälpa dessa personer till något annat land där de passar bättre. Dels så har de konsumerat oerhörda mängder av den välfärd som svenska skattebetalare slitit ihop och när de väl sent omsider efter många om och men börjar generera något så gör de allt för att smita undan. Dessa personer bör straffas efter ursprungslandets lagar då de inte respekterar svenska lagar. Chop, chop.

Kommentera