Muslim och generaldirektör äventyrar flygsäkerheten

DISKRIMINERING. Samaa Sarsour upplevde kränkande behandling när säkerhetspersonalen på en flygplats ryckte i hennes slöja. Hon får stöd av sin chef, Försäkringskassans generaldirektör, men polisen lade snabbt ner ärendet. De ickestatliga flygplatserna i Sverige har inga riktlinjer för hur personalen ska bemöta resenärer från olika kulturer.

2014-03-31_1018Samaa Sarsour hade varit i Arvidsjaur för att hålla i en utbildning, inom ramen för sitt uppdrag för statliga Försäkringskassan. På flygplatsen var hon med om något som hon upplevde som djupt kränkande.

Inför sina medpassagerare beordrades hon att ta av sin slöja, som har en stark symbolisk laddning för troende muslimer. Upprinnelsen var att larmet gav utslag när hon passerade.

– Den kvinnliga vakten frågade: ”Vad har du på huvudet”?

Samaa Sarsour förklarade att det var en slöja och att det kanske var hårspännen som gav utslag.

– Vakten började klämma väldigt oförsiktigt. Sedan beordrade hon av mig slöjan.

Samaa Sarsour bad vakten att undersöka övriga kroppen för att utesluta att det var något annat som gav utslag.

– Då tog kvinnan tag i slöjan och började rycka i den. Jag blev helt chockad.

Samaa Sarsour vädjade till kvinnan att använda en handdetektor. I andra hand bad hon om att få ta av slöjan i ett avskilt utrymme.

Till slut ingrep en kollega och Samaa Sarsour fick ställa sig bakom ett skynke. Samaa Sarsour började ta av sig slöjan men hann inte klart förrän säkerhetsvakten åter lade händerna på hennes huvud.

– Sedan sade hon att jag hade ett flyg att passa och måste gå. Den nödvändiga säkerhetskontrollen genomfördes med andra ord aldrig, berättar Samaa Sarsour som kände sig illa berörd av situationen och började gråta.

Ledningen för Försäkringskassan, med generaldirektör Dan Eliasson i spetsen, polisanmälde händelsen. Men polisen lade snabbt ner ärendet.

– I min värld är det inte ett ofredande. Möjligen kan man ifrågasätta hanteringen på flygplatsen, säger Mats Ekman, kommissarie vid Norrbottenpolisen.

Dan Eliasson menar att det är allvarligt om personer särbehandlas på grund av sin religion eller etnicitet. – Skälet till att vi agerar är att inga av våra anställda ska känna sig särbehandlade, säger han.

-Pettersson tycker det är oerhört allvarligt att Dan Eliasson och den kränkta muslimen äventyrar flygsäkerheten genom sitt agerande…för övrigt är det dags att Dan Eliasson avgår innan någon kräks på honom…

SvD

 

 

 

12 thoughts on “Muslim och generaldirektör äventyrar flygsäkerheten

  1. Kanske det vore på sin plats att införa en bättre kontrollrutin hos personalen?!

  2. Om larmet gick när hon passerade är det säkerhetspersonalens skyldighet att undersöka saken annars begår det tjänstefel.

    Ingen av den flightens övriga passagerare skulle vilja se dem göra ett undantag pga hennes religion.

  3. Vådå olika kulturer? Här är de ju svenskar så fort de passerat spärrarna i tunnelbanan, enligt vissa.

    • Ja.och i bl.a. Tyskland och Frankrike behöver man inte ens gå genom en spärr,för att bli inhemska !

  4. Jag tror att han tjänat pengar ihop med muslimer då han till och med vill äventyra flygsäkerheten.Jag tror att det skulle behövas en stor utredning av honom – som tex alla fallen med påhittade förlamningar som visade sig inte vara det och där miljoner rullade ut i bidrag.Han är ansvarig för det.

  5. Jag tror inte att kvinnan har blivit särbehandlad.Bara att hon vill att det ska vara så.Ska man flyga får man acceptera att bli visiterad det är lika för alla och det är ju faktiskt för allas säkerhet det görs.

    Hur skulle det se ut om alla började anmäla flygsäkerheten?

  6. I sådant fall får de vända sig till EASA vilka står för de bestämmelser som gäller. För övrigt så får ingen gå igenom säkerhetskontrollen utan att ha blivit genomsökt, gäller även muslimer. I de muslimska länderna är det en gång för kvinnor och en för män åtskilda med många meter.

    I Europa har Eliasson inget att hämta. Här är det nämligen en av honom omhuldad sak som gäller, lika för alla.

  7. Det var Thalibaner som genomförde en
    attack i Khabul här om veckan utklädda
    till kvinnor i burka så det är nog bäst att
    syna dessa individer

  8. Då är det bara för terrorister att sätta på sig ett huckle så är man ”untouchable”

Kommentera