Vitbok inte aktuell för samerna

DISKRIMINERING. Efter regeringens presentation igår av en vitbok om övergrepp och kränkningar av romer höjs nu kritik mot att det inte kommer tas fram en liknande vitbok för samerna. Precis som Socialdemokraterna tycker inte heller regeringen att det är aktuellt med en samisk vitbok, konstaterar integrationsminister Erik Ullenhag.

1998 bad dåvarande regering ledd av Göran Persson samerna om ursäkt för hur staten behandlat den samiska befolkningen genom historien.

Kyrkan arbetar idag med en vitbok för samer och Sylvia Sparrock, ordförande för samiska rådet i svenska kyrkan tycker att staten borde göra samma sak.

Statligt utsedda lappfogdar representerade exempelvis samer ända in på 60-talet. Bland annat vid rättegångar. Som ett annat exempel nämner Sylvia Sparrock de så kallade nomadskolorna under delar av 1900-talet. – Där de samiska barnen blev slussade till skolor och förlorade sitt språk och assimilerade och försvenskade, säger Sylvia Sparrock.

-Pettersson läser ”blev slussade till skolor och förlorade sitt språk och assimilerade och försvenskade”

Samerna fick alltså gå i skola, lära sig svenska och blev svenskar, usch så hemskt…

En familj lappar omkring år 1900. De hade det säkert bättre innan de blev försvenskade...
En familj lappar omkring år 1900. De hade det säkert bättre innan de blev försvenskade…

SR 

6 thoughts on “Vitbok inte aktuell för samerna

  1. Vi står inför dörren av tredje världskriget. Men i Svensk massmedia är
    största nyheten hör och häpna en zigenare fick inte frukost på ett hotell i Stockholm. Snart kommer nog 7klövern att inrätta det nya Zigenarverket !!!

    • Skräm nu inte upp de aningslösa…Du är väl inte släkt med landets utrikesminister ?

  2. Jaha, som vanligt alltså, diskriminering av vår ursprungsbefolkning samerna.

  3. Jag förstår inte varför alla svenskar skall skämmas för att de är ”rasister” men det är väl något som ockupationsmakten USA har hittat på?

  4. Har inte samerna fattat? Det är INTE synd om dem. Det är synd om muslimer, färgade och romer. Svensk grönköpingslag.

    • Som vanligt ställ den ena mot den andra, men pensionärerna är det mest synd om. Det är inte så synd om nån som bor i Sverige, dock behöver en del mer hjälp än de kan få för närvarande.

Kommentera