Inte diskriminering att bara vilja anställa svenskar

ARBETSMARKNAD. Precis som att kinarestauranger anställer kineser, måste svenska företag få anställa svenska. Att vilja vara med den man trivs bäst med behöver ju inte alls bottna i några diskriminerande baktankar, skriver Elias Saouk på SVT Debatt idag. 

Inte diskriminering att bara vilja anställa svenskar

Precis som att kinarestauranger anställer kineser, måste svenska företag få anställa svenska. Att vilja vara med den man trivs bäst med behöver ju inte alls bottna i några diskriminerande baktankar.

Dag ut och dag in får vi läsa att svenska arbetsgivare marginaliserar eller ”rasifierar” arbetssökanden med utländska efternamn. Men när utländska arbetsgivare, gjort långt värre saker, anställt släkt och vänner, heter det att man ”selekterat”. Är inte det lite patetiskt?

Hur många procent av dagens småföretag ägda av invandrare har anställda från olika delar av världen?

Eller hur många procent av dagens kinarestauranger har icke-kineser som anställda? När har du blivit serverad fyra smårätter av en chilenare, grek, afrikan eller rentav svensk sist?

Hur många procent av dagens pizzerior, restauranger, kemtvätt, har anställda av annan etnisk tillhörighet än ägarens egen? Trots att de flesta väl känner till bristen på mångfald i dessa branscher, är det aldrig någon som ens ställer frågan; Hur kommer det sig att det ser ut så här?

I de flesta fall prioriteras landsmannen, som råkar ha samma språkliga, etniska, kulturella och nationella utgångspunkt som ägaren själv, högre än andra.

Men vore det inte rimligt om fallet var detsamma även när svenska arbetsgivare har att välja mellan landsmannen Johan och andra?

Att påstå att människor från andra kulturer marginaliseras av skälet att just svenska folket skulle vara konservativt är alltså helt befängt. Samma etnokulturella mekanismer, som finns hos den svenska befolkningen, återfinns även hos den utländska.

Det är hög tid att tala klarspråk och inse att vi alla värderar varandra utifrån den mänskliga naturen; Den som vi har mest samhörighet med värderas ofta framför alla andra. Vi gör det såväl hemma som på arbetsplatsen.

Det är en naturlig mänsklig reaktion som har varit gällande ända sedan ”Babels Torn” och cementeras i talesättet ”lika barn leker bäst”.

Att vilja vara med den man trivs bäst med behöver ju inte alls bottna i några diskriminerande baktankar. Men det är i dag allmänt acceptabelt att utländska arbetsgivare fritt sållar och favoriserar, men helt omoraliskt om de svenska skulle göra samma sak.

Varför förmår svenskt näringsliv samarbeta med länder i till exempel Mellanöstern, men knappast med några arbetssökanden därifrån, här hemma i Sverige? Det beror nog på att Sverige måste exportera och de andra måste importera. Det är en signal på att när beroendetillstånd föreligger, tenderar kulturella aspekter och annat, att sjunka i betydelse.

Lika barn leker bäst. Men för att även olika barn ska leka tillsammans, bör det alltså råda ett tillstånd av beroende. Annars lär alltid kulturella aspekter sätta prägel, och då har landsmannen ett försprång, såväl på kinarestaurangen som på Stens verkstad. För det är naturligt.

Elias Saouk, finansiell rådgivare

12 thoughts on “Inte diskriminering att bara vilja anställa svenskar

  1. Fundering…
    Hur kan man som Ullenhag, klanka ned på sina landsmän och ”hissa” i princip allt som kommer utifrån Sveriges gränser.
    Hade detta ägt rum i Frankrike hade nog monsieur Ullenhag fått det hett om öronen och förmodligen ett lass dynga på sin trapp.

    • ”Hett om öronen” Ja det kommer nog mister Ullenfjant
      även att få det här en dag!

  2. Såg en artikel om en Indisk restaurang som ville importera en indisk kock. OK, tänkte jag men funderade när jag var ut på en vanligt svensk lunchrestaurang som serverade ”svensk hemlagad husmanskost”. Var kocken svensk? Svar NEJ!

  3. Samhörighet är viktig men kan uppkomma av olika skäl.
    Ullenhag är en välmenande pojke som gör så gott han kan, men inte ger han mej dåligt samvete, vi gör väl alla så gott vi kan.

    • Cranen, Vill inte krossa dina drömmar men ” Ullen” är en ”varg i fårakläder” och svensken får betala både ekonomiskt och socialt.

      • Lena:
        En liten varning till dig…Se upp med Ed C,det är en ful fisk som sökt sig till Petterssons blogg för att provocera !

      • Hej Lars, tack för ”vargvarningen” det är väl som det brukar en med ”löständer” eller kanske helt ”tandlös”.

    • Samhörighet är viktigt, jaa det är därför många är inne på denna sida. Så varför hänger du här Ed, du är ett nättroll.

  4. Pettersson glasklar som alltid
    Tänk om vi hade bara några få politiker i din kaliber men nej
    Bara muppar sinneslöa och landsfördärvare
    Man vill bara gråta när man ser landet brytas ner

    • Ibland frågar någon vart man helst skulle vilja resa ?
      Jag brukar svara ”till det goda landet jag växte upp i”
      Men det är en utopi söndertrasat och förstört finns inte längre

  5. Mycket bra och tänkvärt inlägg.

    Undrar om Erik Ullenhag kan tänkas hålla med om detta ? Hur det i många fall är och fungerar ute i Sveriges verklighet.

    Att bara se Erik ger väl de flesta svenskar skuldkänslor för hur dåliga vi är som medmänniskor. Tänk så det har blivit.

Kommentera