Romerna behöver inte tigga säger en rom

ROMER. I dag kommer en delegation statssekreterare och politiker från Rumänien till Stockholm för samtal om romernas situation. Men ansvarig politiker i Rumänien säger till SVT att det är romerna själva som är ansvariga för de sociala problemen.

Nyligen dömdes Rumäniens president Traian Basescu till böter för att ha uttalat sig kränkande och diskriminerande om romer. Han sa att ”väldigt få vill arbeta” och de ”lever av att stjäla”.

I huvudstaden Bukarest träffade SVT Damian Draghici. Han är rådgivare till premiärministern, senator i parlamentet och ansvarig för integrationen av romer. Diskriminering? Nej, det är inte det som är problemet, säger han.

– De utmålar sig gärna som offer och motsätter sig saker och ting. De tycker om att skuldbelägga, säger han om romer.

– Men när man är så, då har man en negativ livssyn.

Damian Draghici är själv rom och hans egen karriär duger gott som bevis, – Det går att hitta jobb. Men vissa tycker att det är enklare att försörja sig genom att tigga, menar han.

Ovanstående är en liten del från SVT:s reportage. Som vanligt behövs det två för att dansa men SVT vill gärna framhålla att romerna är oskyldiga och att allt beror på diskriminering.

Damian Draghici är rom, rådgivare till premiärministern, senator i parlamentet och ansvarig för integrationen av romer.
Damian Draghici är rom, rådgivare till premiärministern, senator i parlamentet och ansvarig för integrationen av romer.

2014-03-12_2138

7 thoughts on “Romerna behöver inte tigga säger en rom

    • Nej, alla resurser går till bidragsfuskande invandrare, sådana ärenden prioriteras av FK

  1. Tja, svenskinfo…
    Vi ser nu hur överbefolkning, Kaos & korruption tilltar inom allt flera länder, (även i Sverige) med risk för inbördeskrig. För studerar vi Historien så ser vi att bara prat inte leder till någon förändring. Bara en ”hjälpgallring” av överflödiga existenser kan göra det. Därefter tar det i bästa fall några decennier innan eländet börjar igen. Eller vad skall göras inom olika länder för att en balans mellan antalet människor och naturresurser skall gå att uppnå?

  2. Jag tror att det är svårt för många zigenare att bryta inrotade traditioner,att vandra,tigga och stjäla.

    Men om många zigenare bestämmer sig för att bryta den inrotade tradition
    så kan en förändring ske.Som Draghici säger – Det går att hitta jobb.

  3. Ja, jag hörde det också. Galet. Men är det inte det vi alltid har sagt. Att ”de INTE vill jobba. Så fick vi det bekräftat, av en som t o m ÄR rom, men brutit sig loss från den fördärvliga kulturens styrning. Och han borde ju veta om nån. Hur romer egentligen är. Generellt sett.
    Och det måste ju vara nåt sjukt, när de kommer hit i mängder. Det är inte sunt.
    Varför ska länders problem lösas i andra länder, än i det egna. Det är inte rätt tänkt. Då kan man ju lägga ner dessa, och flytta alla världens befolkningar till väst, va… Näe, det är nåt fundamentalt fel i dagens tänk. Säga vad man vill om Hitlers ord. ”Ett land, ett folk, en ledare”, men det var mycket rättare grundtänk i alla fall, än dagens bizarra politik.

Kommentera