Grattis Vodka

Den 31 januari firas i Ryssland informellt som den ryska vodkans födelsedag. Denna dag år 1865 redovisade den världskände kemisten Dmitrij Mendelejev sin doktorsavhandling om spritens föreningar med vatten. Han lyckades fastställa den idealiska proportionen, tack vare vilken den legendariska fyrtioprocentsdrycken uppstod.

skål

Det finns en legend som påstår att forskaren experimenterade på sig själv och med sin egen hälsa bevisade varför vodkan med 40 procent sprit är fördelaktigast. Mendelejev bevisade att den exakta fyrtioprocentsandelen enbart kan uppnås ifall sädesspriten blandas med vatten på basis av viktproportioner, och inte volym. Dessutom lade han fram metoder på att rena mönsterdrycken från sediment.

Kvalitén på den ryska vodkan kom att förvåna hela världen. Den ryska sädesspriten brukade 2014-01-31_1809egentligen köpas av vinländer som Grekland, Turkiet, Egypten och Spanien redan i slutet på 1800-talet för tillverkning av starkviner. Intressant är att Polen år 1977 gjorde anspråk på upphovsrätt på vodka. Den ryske mathistorikern William Pochljobkin lyckades då hitta obestridliga bevis på att Ryssland var först om detta. Som resultat avvisades den polska stämningsansökan av internationella skiljedomstolen. Då uppkom även slagordet: Enbart vodka från Ryssland är äkta!

Somliga säger att vodkan är lömsk. Detta är inte sant. Man måste helt enkelt förstå sig på hur den dricks. Konnässörer brukar exempelvis avråda finsmakare från att förtära vodka med ost, kokt fisk eller korv. Vodkan lämpar sig bäst för det ryska nationalköket och smakar som bäst med rom och kaviar, sill, kokt potatis, inlagda svampar, saltgurkor och surkål. Och naturligtvis rågbröd. Dessa tilltugg framhäver vodkans bästa smak och samtidigt minskar chanserna för kraftig berusning. Viktigast är dock i umgänget med denna legendariska dryck är att känna till vad man tål och inte försjunka i drickandet.

-Pettersson var en gång i Haapsalu, gammal svenskbygd som ligger i nuvarande västra Estland och endast 35 mil från Stockholm. Där blev jag, på ett gammalt avdankat badhotell serverad en underbar förrätt som jag inte vet namnet på – saltgurka, flytande honung och smetana* på en tallrik, ”sött, surt, beskt och starkt allt på en gång eftersom det sköljs ned med ett rejält glas vodka…enkelt och fulländat och sedan dess en regelbunden besökare i det Petterssonska köket…

…nu blev jag törstig. Skål!

Rysslands röst

*finns inte smetana i din butik, så blanda gräddfil och crème fraiche men be dem ta hem. Smetana är bra till mycket…

19 thoughts on “Grattis Vodka

  1. Intressant att alla som nyttjar starka drycker fått en tummen ner. Har vi fått en intolerant nykterist i gänget?

  2. Nu blir jag nostalgisk. Har haft äran att få bli bjuden av ryssar på blinis med rysk rom, lök smetana och vodka. Dessutom blir man så småningom trakterad med sång och musik, t o m dans…

  3. Rom är nr 1 sen kommer Vodka, fast den kan gärna heta
    Absolut vodka! Den är minst lika bra som den Ryska!

      • Jo, Pettersson det du har ute på altanen som välkomstdrink för alla som är hos dig för första gången, bevisar att det du skriver nu är lögn, förbannad lögn och statistik. För du för väl statistik över dem som inte överlevde. Aldrig mer!

      • Med ett sådant hot tar jag fram pluntan på direkten !
        Var en gång begiven som framgår av följande:
        Den 25:e var en stridens dag
        då stod på Ven ett fylleslag..
        Med båten kom det kämpar fyra,av vilka två var ganska yra..
        De andra två en kappsäck bar som innehöll en liter Klar !
        osv…. 😉

    • Vem vill leva länge i detta landet med tanke på hur äldrevården ser ut. Nä, ta du ett glas inför helgen Stenbock och njut av livet.

      Mvh MR J.
      Science rules.

  4. Ätit mycket gott i Ryssland. Dock litet utbud på dryck i alla fall på Sovjettiden. Vodka och champagne, drucket var för sig som vin och snaps, efter några dagar blandat, man kan bli less också.

Kommentera