Illegala invandrare får socialbidrag i Malmö

I Malmö träder nya riktlinjer i kraft vid årsskiftet som säger att papperslösa barn ska få försörjningsstöd och bidrag till boende. Det är en tolkning av socialtjänstlagen och Barnkonventionen som är långt ifrån självklar i landets övriga kommuner.

I Malmö har kommunen nyligen tagit fram nya riktlinjer som tar hänsyn till Barnkonventionen. I riktlinjerna, som börjar gälla vid årsskiftet, står det att papperslösa barn som vistas i kommunen ska ha rätt till försörjningsstöd. Dessutom ska papperslösa barnfamiljer få bistånd till boende.

Malmös kommunalråd Carina Nilsson (S) säger att barn ska ha lika rättigheter oavsett vart de befinner sig. Det är inte barnen som har bestämt i vilken situation de har hamnat.

Enligt Socialstyrelsen är det upp till kommunerna själva hur de vill tolka socialtjänstlagen när det gäller papperslösa. Men alla personer som vistas i kommunen ska ha rätt till en individuell prövning av kommunen och kan få nödhjälp vid akuta situationer. Det gäller även papperslösa. Om ett barn far illa har kommunen också en skyldighet att gripa in.

Däremot står det inget specifikt i Socialtjänstlagen när det gäller försörjningsstöd eller bostadsbidrag till papperslösa barn. Elis Envall jobbar som utredare på Socialstyrelsen och säger att det inte går att avgöra om kommunerna gör rätt eller fel i sina tolkningar.

-Pettersson tycker kommunalrådet har rätt, det är inte barnen som bestämt vilken situation de hamnat i. Det är inte Sveriges skattebetalares fel heller och eftersom det mångkulturella paradiset Malmö inte klarar sig en enda dag utan socialbidrag från övriga svenska kommuner så borde politikerna i Malmö tänka sig för innan de ger bort andras pengar…Malmö får tolv miljoner om dagen från Sveriges övriga skattebetalare, 4,4 miljarder om året.

För övrigt är papperslösa ett väldigt dåligt ord. De ”papperslösa” är illegala invandrare som fått sin sak prövat i flera instanser och fått avslag så de har papper på att de ska lämna landet.

SVT 

5 thoughts on “Illegala invandrare får socialbidrag i Malmö

  1. ” I riktlinjerna, som börjar gälla vid årsskiftet, står det att papperslösa barn som vistas i kommunen ska ha rätt till försörjningsstöd. ” dom bör placeras i fosterhem naturligtvis och inte ”vind för våg” stackars barn . .

  2. Så de är ”de papperslösa”, man satsar på fullt ut nu. Är det de kriminell som ska ha privilegier i vårt land, och styra vår press. Totalt förfall och haveri.

    Vad sjutton går det ut på vad. Det verkar ju helt bizarrt. Om det ändå var folk som fått uppehållstillstånd, som man satsade på. Men det här är ju helt sjukt. Hur fasiken kan man göra så här, det är en gåta. Samtidigt som dom ska gömma sig för polisen, ska dom ha alla privilegier som tänkas kan. Varför… Om man nu vill ha det så här. Varför inte göra dom lagliga då i så fall, istället för detta löjliga katt -och råttaspel.

    Vilka dårar till styresmän, som sköter denna hantering. Men har man kriminella på tidningen, så har man väl satt all världens nyutsläppta psykfall på administrationerna i stat och kommun. Det är i alla fall logiskt enligt Reinfeldts fördärvarplan.

Kommentera