Syriska islamister har tagit historiskt kristen stad


SYRIEN. Islamister har erövrat den kristna staden Maaloula, nunnor har kidnappats och vandalismen är omfattande. Striderna har rasat i området runt Maaloula i flera dagar, men på måndagskvällen tog islamisterna kontroll över större delen av staden, rapporterar Al Jazeera.

Enligt Rami Emanuel, chef för Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR), är medlemmar i al-Qaida-allierade Al-Nusrafronten bland de rebeller som har tagit kontroll över staden. Andra islamistiska grupper deltar också i rebellstyrkorna.

Ett videoklipp visar att flera hus i staden står i brand. Maaloula klamrar sig fast på en brant bergssida, och enligt libanesiska tidningen Al-Jadid rullade rebellerna bildäck fulla med sprängämnen nerför bergssidan mot regimens soldater nere i staden.

Maaloula är en symbol för den tidiga kristendomen och det kristna arvet i Syrien och var före inbördeskriget ett välbesökt turistmål. Det grekisk-katolska Sarkis-klostret är från 400-talet och är ett av de äldsta i Syrien.

Några av invånarna talar fortfarande arameiska, det språk som dominerade i Mellanöstern på Jesus tid. Språket talas tydligen bara på två andra platser i Mellanöstern.

Maaloula står på kö för att tas upp på UNESCO:s världsarvslista. Den pittoreska staden är ett mål för kristnas pilgrimsfärder. Kristna utgör cirka 10 procent av den syriska befolkningen, men även muslimer har vallfärdat till staden för att få välsignelsen.

Maaloula har kommit i centrum för striderna nordväst om Damaskus, eftersom regeringsarmén och rebellerna kämpar om kontrollen av huvudvägen från Damaskus och norrut till Homs.

Vatikanens radiokanal och SANA rapporterar att 12 nunnor har kidnappats av rebellerna, bland dem abbedissan för klostret Pelagia Sayyaf. En talesman för den fria syriska armén förnekar dock att nunnorna förts bort, och att rebellerna har bedrivit vandalism i den historiska staden.

I september intog också islamister staden men drog sig tillbaka efter några dagar. Majoriteten av befolkningen har flytt tidigare. HÄR ligger Maaloula. Zooma in eländet…men det är väl trevligt att veta hur islamister firar advent och lyssna på våra politiker när de yrar om att islam är trevligt och fint medan de tömmer kristendomens födelseplats på kristna…

2013-12-03_1527

 Aftenposten 


12 responses to “Syriska islamister har tagit historiskt kristen stad

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: