Syriska islamister har tagit historiskt kristen stad

SYRIEN. Islamister har erövrat den kristna staden Maaloula, nunnor har kidnappats och vandalismen är omfattande. Striderna har rasat i området runt Maaloula i flera dagar, men på måndagskvällen tog islamisterna kontroll över större delen av staden, rapporterar Al Jazeera.

Enligt Rami Emanuel, chef för Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR), är medlemmar i al-Qaida-allierade Al-Nusrafronten bland de rebeller som har tagit kontroll över staden. Andra islamistiska grupper deltar också i rebellstyrkorna.

Ett videoklipp visar att flera hus i staden står i brand. Maaloula klamrar sig fast på en brant bergssida, och enligt libanesiska tidningen Al-Jadid rullade rebellerna bildäck fulla med sprängämnen nerför bergssidan mot regimens soldater nere i staden.

Maaloula är en symbol för den tidiga kristendomen och det kristna arvet i Syrien och var före inbördeskriget ett välbesökt turistmål. Det grekisk-katolska Sarkis-klostret är från 400-talet och är ett av de äldsta i Syrien.

Några av invånarna talar fortfarande arameiska, det språk som dominerade i Mellanöstern på Jesus tid. Språket talas tydligen bara på två andra platser i Mellanöstern.

Maaloula står på kö för att tas upp på UNESCO:s världsarvslista. Den pittoreska staden är ett mål för kristnas pilgrimsfärder. Kristna utgör cirka 10 procent av den syriska befolkningen, men även muslimer har vallfärdat till staden för att få välsignelsen.

Maaloula har kommit i centrum för striderna nordväst om Damaskus, eftersom regeringsarmén och rebellerna kämpar om kontrollen av huvudvägen från Damaskus och norrut till Homs.

Vatikanens radiokanal och SANA rapporterar att 12 nunnor har kidnappats av rebellerna, bland dem abbedissan för klostret Pelagia Sayyaf. En talesman för den fria syriska armén förnekar dock att nunnorna förts bort, och att rebellerna har bedrivit vandalism i den historiska staden.

I september intog också islamister staden men drog sig tillbaka efter några dagar. Majoriteten av befolkningen har flytt tidigare. HÄR ligger Maaloula. Zooma in eländet…men det är väl trevligt att veta hur islamister firar advent och lyssna på våra politiker när de yrar om att islam är trevligt och fint medan de tömmer kristendomens födelseplats på kristna…

2013-12-03_1527

 Aftenposten 

13 thoughts on “Syriska islamister har tagit historiskt kristen stad

  1. Vad ska dom ha mer land till? Det finns inte ett land där Islam
    styr ytan att det råder kaos och elände?

      • Jag hade inte läst hela inlägget när jag skrev det. Capslock var dessutom på, vilket jag inte såg förrän jag tittade upp från tangentbordet. Då fick det stå kvar.

    • Olli:
      Du som f.d. soldat har du upplevt att dessa araber, liksom på Romarnas tid, rullade ”eldklot” ner för berget ?Även om det nu påstås vara bildäck,så är naturligtvis skadorna omfattande sett till deras utveckling !

      • Där jag var längs Suezkanalen och en bit in i Sinai kanske 25 km, fanns det inga berg, bara sanddyner. Tyvärr kan jag inte visa upp bevis på detta, men det går ju bra att åka dit och titta, om du inte tror mig. Sanddynor har också en benägenhet att flytta på sig, ibland dag för dag. Däremot sprang de kring som yra höns ute på den till motståndsnäste omgjorda gatan och i början när vi hade kommit ner så sköt dem ett skott då och då för att skrämma någon.Israelerna kunde det inte vara, för de var nämligen kvar på östra sidan av Suezkanalen och inte synliga från deras positioner i motståndsnästet. När de sköt genom ett fönster, där de visste att det låg FN-soldater till skydd för dem, så talade våra högre officerare med deras och därefter sparade dom in på ammunitionen. Kunde ju kanske vara bra att ha i någon annan situation. Jag tror du hänger med va, Stenbock.Jag har lite från förra gången i september att visa upp, men något så flott fotografi som norska Aftenposten visar, kan jag givetvis inte visa upp.
        http://petterssonsblogg.se/2013/09/29/en-bon-om-hjalp-fran-syriens-kristna-minoritet/

        http://petterssonsblogg.se/2013/10/09/en-kommentar-till-ett-viktigt-amne/

Kommentera