Barna Hedenhös kritiseras för rasism

Årets julkalender i SVT bygger på Bertil Almqvists 50-talsböcker om den beresta stenåldersfamiljen Hedenhös.

Jonathan Sjöberg som både regisserat och varit med och skrivit julkalendern är kritisk till att böckerna inte får sin kontext förklarad eftersom flera av berättelserna i dag uppfattas som rasistiska.

De bitar som definierar folkslag efter hudfärg har de i arbetet med manuset valt bort. Som exempel kan nämnas ”Barna Hedenhös och de urlympiska spelen” från 1952 där löptävlingsdagen beskrivs som ”en svart dag för alla utom negrerna” som vann de flesta av loppen tack vare sina långa ben.

– Det är rasistiskt, och det finns många exempel i böckerna på vad man i dag skulle tycka är ren och skär rasism, säger han till Kulturnyheterna.

I Jonathan Sjöbergs tappning har istället Familjen Hedenhös fått en rejäl uppdatering när det kommer till familjevärderingar.

– De är ju ganska dammiga och endimensionella även när det kommer till könsrollerna. Med pappa Ben som en självgod uppfinnare och mamma Knota som sitter i ett hörn och rör i grytan. Vi har istället försökt göra alla fyra familjemedlemmar ganska komplexa med flera olika sidor, berättar han.

I samband med julkalendern passar Bonnier Carlsen på att ge ut flera av Hedenhösböckerna på nytt. Och på förlaget håller man med om att vissa av titlarna i dag är rasistiska.

– Det är klart att en och annan värdering som fanns då är lite jobbig, några av dem är lite svåra att ge ut i dag, säger böckernas förläggare Martin Harris.

2013-11-18_1808 2013-11-18_1809

 

– Pettersson undrar var har glimten i ögat tagit vägen?

SVT 

11 thoughts on “Barna Hedenhös kritiseras för rasism

  1. Nu när det mesta klassas som rasistiskt undrar jag när Gränna sätts å undantag för sina polkagrisar. Jag menar, har ni sett en polkagris? Massor av vitt och en strimma rött. Den visar med eftertryck hur den vita verkligen trycker ner den röda delen. En ickerasistisk polkagris vore väl en helsvart?

  2. Och jag gör fortfarande negerbollar, helt enligt receptet i min 7 sorters kakor. De blir så mumsiga såååå

  3. När ska PK-stollarna attackera den stora elefanten i rummet,
    nämligen Koranen?

    Den skulle verkligen behöva en rejäl puts,
    inte med nollans sandpapper utan med spett, rubank och såg.

  4. Man blir bara så trött att på att höra talas om dessa trivialiteter, finns det inget vettigt som de här ”förståsigpåarna” kan ägna sig åt.

  5. Snart har alla ord i akademins ordlista vägts på guldvåg så Björklund måste göra om svenskundervisningen – kanske rentutav ta bort den?

    Tydligen skall allt uppdateras idag – utom islam.

Kommentera