Norges svarte Breivik

2013-11-14_0721Av Bengt Nilsson, Ethnopress.

Norges svarte Breivik

Har hudfärg och religion någon betydelse vid bedömningen av terrorhandlingar?

Ja, det tror jag. Det är inte så enkelt som att allt våld ska fördömas efter samma måttstock. Det spelar roll vem som mördades. Och vem mördaren var.

Detta bör få var och en av oss att fundera på i vilken kategori vi själva hamnar om vi råkar bli mördade. Är vi viktiga eller ointressanta? Är vår mördare viktig eller ointressant?

Dessa tankar dyker upp när jag läser om Hassan Abdi Dhuhulow. Norsk medborgare. Befunnen skyldig till medverkan i terrorattacken i köpcentret Westgate i Nairobi i september då omkring 70 människor sköts ihjäl.

Det är alltså Breivikklass på honom.

Anders Behring Breivik är en vit, kristen norrman. Hassan Abdi Dhuhulow är en svart, muslimsk norrman. Breiviks bestialiska brott kan inte nog fördömas. Men varför är det helt tyst om Dhuhulow?

Han kom till Norge från Somalia som barn. Familjen bosatte sig i Larvik, en liten kuststad nära svenska gränsen. Enligt vänner och bekanta ville han bli läkare och hjälpa folk i Afrika, men han fick inte skolbetyg som räckte till en sådan utbildning. Då började han intressera sig för islam och drogs in i somaliska jihadistkretsar i Norge.

Han kom i kontakt med terrorgruppen al-Shabaab. ”Terrorgruppen” skriver jag, och det står jag för. Men det gör inte norska myndigheter och inte heller svenska. I våra länder är det fullt tillåtet att vara medlem av al-Shabaab.

Den svenska och norska aningslösheten när det gäller islamistiska terrorhot är för mig obegriplig. Men när jag funderar över tystnaden kring Hassan Abdi Dhuhulow så anar jag att denna tystnad rymmer en del av förklaringen till aningslösheten.

Åsne Seierstads bok om Breivik heter ”En av oss”. Det är så vi ser honom, som en av oss. Men Hassan Abdi Dhuhulow är inte en av oss. Därför tas han inte på allvar. Hans brott glöms bort, bagatelliseras. Vi ser honom inte, tror inte att han och hans gelikar finns bland oss.

I diskussionen kring Breivik har det talats mycket om hur samhället ska skydda sig mot nya breivikar. Någon liknande diskussion kring Dhuhulow har jag inte sett, trots att berättelsen om honom är ett skolboksexempel på hur en terrorist skapas.

Jag anar rädslan hos samhällsdebattörerna här. Om vi ska diskutera hur risken för militant islamism ska minimeras i vårt land så glider vi obevekligt in på frågan om inflödet av muslimer i form av flyktingar och anhöriga. Och den heta potatisen vill inte särskilt många debattörer ta i. Inte ens med eldgaffel.

Människors lika värde talas det mycket om. Jag tror inte särskilt mycket på det. När allt ställs på sin spets visar det sig att det bara är tomt prat. Det handlar om hudfärg och religion. För att fördöma eller ursäkta. Uppmärksamma eller glömma.

Bengt Nilsson

3 thoughts on “Norges svarte Breivik

    • Det tillhör ju inte god ton om jag säger vad man bör göra med alla hjälpbehövande terrorister. I södra Afrika/Rhodesia hade vi metoder för sådant, verksamma metoder.

  1. Stridskamelen Hassan Abdi Dhuhulow kom som ”flykting” till Norge 1999, började på Heyerdahl-skolan i Larvik och gjorde sig direkt känd bland sina skolkamrater som fanatisk islamist och problemskapande bråkstake, för att år 2009, stridsberedd, återvända hem till Zoomalia.

    Det finns uppskattningsvis 23 000 Zooomalier kvar i vårt grannland.
    I Sverige tillåts vi inte ens räkna antalet apterade bomber.
    År 2000 var Apfrikanerna i Sverige 56 000 till antalet, kan de i dag vara över 100 000, alltså lika många som i hela den ockuperade, förlorade enklaven Slöddertälje?
    Antalet anhöriga som beviljas uppehållstillstånd i Sverige är de senaste åren sjufaldigt flera än de som blir beviljade asyl enl. flyktingkonventionen.

    Stig Hansen, expert på politisk Islam i Norge, är inte förvånad över att en ”Norrman” blir terrorist.
    Det största problemet för både Norge (och Sverige) utgörs av ”Generation 1.5”, de som hamnar mitt emellan 2 kulturer.
    ”Al Kebaab” söker aktivt efter yngre rotlösa, samvetslösa psykopater utan nationalistisk samhörighet med sitt forna hemland (eller sitt nya, min kommentar), det är denna schitzofreni som gör dem till de effektivaste, mest hänsynslösa, terroristerna.

    En annan felpigmenterad sprängdegsbagare, med täcknamn Ikrimah (alias Abdukadir Mohamed Abdukadir, Al-Shabaabs chefsstrateg, som US Navy nyligen missade med en hårsmån), tillbringade åren 2004-2008 på de Norska skattebetalarnas bekostnad, i syfte att tillskansa sig asyl där, avslöjades slutligen 2008, men hann tyvärr avvika ut i den globala gränslösheten.

    BBC: http://www.youtube.com/watch?v=yx8rKukoum8#t=89

    Frågan förblir obesvarad, VARFÖR sökte terroristhövdingen inte asyl i Swedistan?
    Här hade stridskamelen fått asyl A.S.A:P och dessutom stridskassan påfylld direkt, utan besvärande frågor…

Kommentera