Experter på att sköta getter och kameler

Av Bengt Nilsson, Ethnopress

När jag var i Addis Abeba förra veckan träffade jag några av Tullow Oils anställda på deras kontor där. Jag frågade bland annat hur det gick med borrningen i norra Kenya, det område som heter Turkana. Tullow Oil samarbetar med Lundinbolaget Africa Oil och sköter själva borrandet.

De suckade djupt när jag ställde frågan. De förklarade att lokalbefolkningen ställde till enorma problem. Varje dag satt det en grupp människor – huvudsakligen män – och blockerade området där borriggen står. Jag frågade förstås varför.

De vill ha jobb, fick jag höra. Majoriteten av dem kan inte läsa eller skriva. De kan inte köra bil, inte sköta en maskin, inte utföra något arbete som kräver någon form av träning eller utbildning.

Detta avspeglar den situation de befinner sig i. Turkana är Kenyas kanske mest eftersatta provins i alla avseenden. Det är torrt, det är hett och de enda som kan överleva där utan moderna bekvämligheter är turkanafolket. Jag stiftade bekantskap med dem när jag tillbringade tre veckor i Turkana år 2001 och gjorde en film för SVT.

Turkanafolket är experter på överlevnad, och på att sköta getter och kameler. Men tyvärr saknar praktiskt taget samtliga de kvalifikationer som behövs för att arbeta med oljeprospektering.

Mina sagesmän på Tullow berättade att många av turkanamännen var beväpnade med spjut och andra handvapen. Den geolog jag talade med sade att det bara var en tidsfråga innan något allvarligt skulle inträffa.

I lördags 26 oktober hände det. Omkring 2 000 turkanamän invaderade borrplatsen, förstörde maskiner och hotade Tullows anställda till livet. Angriparna anfördes av två kenyanska parlamentsledamöter från regionen som antagligen såg en chans att plocka poäng i lokalbefolkningens ögon. ”Vi stöder deras kamp för jobb…”

Av de cirka 1 700 anställda som jobbade där var närmare 900 lokalanställda, sysselsatta med väldigt basal verksamhet och i de flesta fall som en ren goodwillgest mot dem. Men det räckte inte för turkanaaktivisterna. De krävde att samtliga på plats skulle vara från bygden. Samtliga, ända upp till högsta ansvarige ingenjören.

Tullow har nu avbrutit sin prospektering vilket naturligtvis fördröjer Kenyas projekt med att bli en oljenation.

Se detta som en sedelärande berättelse ägnad att balansera upp den allmänna demoniseringen av oljebolag i Afrika.

Bengt Nilsson, Ethnopress

-Pettersson känner igen detta, här finns det också en massa människor som är experter på att sköta getter och kameler som tror att de kan ”få” jobb utan att kunna något, men vi har till skillnad från Kenya en regering som tror detta är bra för landet…

FRST-M~1

Kamelskötaren Ali på Petterssons i januari 2011.

22 thoughts on “Experter på att sköta getter och kameler

  1. Argus:
    Tackar för ditt bidrag av Marschmusik,på Allhelgonadagens morgon!
    Ett taktfullt inslag som vi saknat på denna blogg sedan urminnes tider.Nu känner man sig ju stärkt,och kan modigt rida ut i dimman..

  2. Det jag ändå har svårast med är att de inte inser sina begränsningar. Den här kategorin tror att de kan sköta vilket jobb som helst i Sverige utan att ens kunna läsa och skriva.

    Vad tusan tänker 7-klövern ha dem till?

    • Tja, Pica pica. Det kanske går att använda dem som laboratorieråttor för läkemedelsindustrin? För som organdonatorer till oss duger de nog inte, eftersom de genetiskt är alltför avvikande…

  3. Ja vi kanske skulle kunna starta både det första och det andra kamelberidna kompaniet i Sverige. För att så småningom endast ha kamelberidna trupper i hela Sveriges krigsmakt. Tänk dig när 123:e kamelberidna divisionen går till anfall. Det får mina gamla minnen från Nordafrika att förblekna. Har jag någonsin berättat för er om mina egna meriter bland de kamelberidna. Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst angående kamelberiden muslimsk milis och ni skulle inte tro ett ord av vad jag skriver, så häpnadsväckande är det. Tänk bara…

      • Just nu har jag drabbats med en släng av senildemens och vet inte riktigt om det var på tundran i Kanada eller Kongos djunglar det hela ägde rum. När anfallet går över ska jag berätta om jag minns något då.

    • Olli! Kameler kanske inte är det lämpligaste alternativet? Men i Finlands Vinterkrig 1939-40 använde man med fördel hästar för att frakta mat, vapen och ammunition till fronten genom väglösa skogar.

    • Sedan vi blev av med Finland så har det funnits ett behov av ett utländskt rytteri. Bättre upptempo som det verkar:

      [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=geER3iQDO5k&w=560&h=315]

      [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TImfoUJJaQI&w=420&h=315]

  4. Jamen de vill ju gärna ha fina manschettjobb här i Sverige med höga löner. Jag träffade på en solbränd i fin kostym på AF. Efter tre försök att knappa in mitt personnummer fick jag göra det själv…..

  5. Vi har ju en gång skrivit om en kamelskötare, jag tror han hette Ali, som fick jobb hos en kvinnlig privat företagare. Jag undrar om han är kvar. Jag har för mig att det var Pettersson som skrev och att där också fanns ljudupptagningar gjorda av SvR. Kanske går det att få fram med en sökning. Det ligger nog kvar på den gamla Bloggen.

  6. Kunde man inte söka ge dem någon form av handborr ?
    Tänk sååå många hål,dessa skulle kunna sysselsättas med under lång tid..
    Oljan som de eventuellt finner kunde ju fördelas 50-50 !
    Om nu området är så oljerikt ? 😉

  7. Eller så får vi göra som man gjorde i Norge – köpta in ett antal kameler så att de invandrade kamelskötarna kunde få jobb som sådana i Norge. Vad landet kommer ha för nytta av ett antal kameler och invandrade skötare av dessa förtäljer inte historien. Utan bara med lite fantasi kan man räkna ut att det rörde sig att få bort kamelskötarna från socialbidragsstatistiken och inget annat. kamelerna fick väl uppträda på någon cirkus. Vilket lyft detta måste ha varit för Norge!

  8. Vi kanske bli världsledande i Kamel och Get bruk väldig innovative.
    Dags att inrätta en Gymnasie linje för get och kamel hållning. Tänk med all denna kunskaps reserv

Kommentera