Tre apor


De tre aporna är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att ”inte se något ont, inte höra något ont, inte säga något ont”. Den mest kända, och kanske äldsta, plats där motivet med de tre aporna återges är i ett snideri från 1600-talet över en port i Shintohelgedomen Tōshō-gū i den japanska staden Nikkō.

Mottot att ”inte se, inte höra, inte säga” ger uttryck för en buddhistisk tanke om att den som inte exponeras för ondska inte heller kommer att reflektera denna ondska i sitt tal och sina gärningar.

Apor


3 responses to “Tre apor

 • Pica pica

  Många godtrogna svenskar kan symboliseras av dessa apor.

  Har många gånger fått liknande svar när man diskuterar situationen i Sverige idag. ”Nej, berätta inte, jag vill inte veta, det är för otäckt för mig, tål inte höra sånt” m m.

  Men förstod igår att när det kryper in i deras ”trygga” vrår och påverkar deras egen familj då tvingas de ta ställning.

  Gilla

 • Fiona1177

  Alla dessa helt underbara djurbilder! Jag skulle gärna vilja se dem samlade någonstans så att man kan gå in och njuta av dem närhelst man behöver. Tack Pettersson!

  Gilla

 • zeleka

  Fan de e ju Regeringen 🙂 !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: