Våldsamma protester mot gruvbrytning


gruva-1

gruva-1

Gruvbolaget Beowulfs planerad provbrytningar utanför Jokkmokk möter starka protester. En aktivist ska ha hällt bensin över sig, rapporterar flera medier.

 Ett 30-tal aktivister har satt sig i träd i området där det brittiska gruvbolaget Beowulf, som handlas på Aktietorget, för tredje gången ska genomföra provbrytning av järnmalm i Kallak, väster om Jokkmokk.Ett tiotal poliser finns på plats och har omhändertagit en person som hällt bensin över sig.

 Förra veckan greps sex demonstranter efter att ha kedjat fast sig, grävt diken och blockerat vägen med bråte. I juli greps nio personer i flera liknande aktioner.

 Den planerade gruvan delar två renbetesmarker och enligt samebyarna i området hotas renskötsel och den samiska kulturen av brytningarna. Men frågan delar Jokkmokk. Enligt lokala medier kan satsningen ge 400 nya jobb i en gruva nästan lika stor som LKAB:s i Malmberget.

 Di.se


8 responses to “Våldsamma protester mot gruvbrytning

 • Anders Håkansson

  Gruvnäringen är multinationell och värnar inte om lokala eller nationella intressen. Sverige bör lagstifta om vetorätt för kommuner och berörda markägare och bofasta så att vi kan själva bestämma om vi vill förstöra vår natru eller inte. Bergstaten tycks bevilja tillstånd för exploatering utan att ifrågasätta. Om smaerna står emot så stöttar jag dem också !
  🙂 Anders Håkansson

  Gilla

 • Solveig Lagerqvist

  Det är nog inte så att det endast är samerna som blir drabbade. Se bara det enorma gruvhål som drabbat Malmberget och tvingat människor att flytta från hembygden och fått bevittna hur deras egnahem har raserats av LKAB bl.a. Och Kiruna som ska flyttas! Det är att jämföra med en naturkatastrof.

  Gilla

  • Stenbock

   Solveig Lagerqvist:
   Du borde oftare synas på bloggen,tror att många uppskattar dina inlägg.Jag tillhör dem,som i varje fall läser de och då även vad som står mellan raderna..

   Gilla

  • Janne

   Hej Solveig!
   Du har naturligtvis helt rätt i att alla kan drabbas av en allt för ovarsam gruvbrytning, inget tu tal om det. Det som har hänt i Malmberget och Kiruna är naturligtvis tragiskt för dom som nu tvingas flytta, men dom får alla ändå en rundnätt ersättning (vilket inte dom svenskar får som tvingas från sina hem p.g.a. att bostäderna konfiskeras för utländska ligister)
   I dag så är dock tekniken en annan när det gäller gruvbrytning och bolagen kan gå betydligt varsammare fram än tidigare med mindre skador och ingrepp som följd! Naturligtvis uppstår ändå skador i miljön, men vi måste ju ändå leva av något och använda oss av dom resurser som står till buds. Jag försvarar naturligtvis inte alls rovdrift av något slag, företag måste naturligtvis gå varsamt fram i naturen och ta fullt ansvar.
   Jag önskar ändå gruvbolaget lycka till med brytningen i Jokkmokk.
   MVH
   Janne

   Gilla

   • Solveig Lagerqvist

    Hej Janne!
    Visst får många drabbade ersättning, även om den inte täcker all den energi och kärlek de lagt ner på sina hus och tomter! Men, det finns också äldre som bor i hyreshus o.likn. som har flyttats runt, och väntar på besked om flytt, Hur tror Du att de mår? Jag vidhåller att det är en katastrof!

    Gilla

 • Olli Rein

  Socialbidrag påverkar väl inte människorna negativt, antar jag att en hel del nog har för sig. Råd med att ge alla socialpidrag har vi väl också.

  Gilla

 • Janne

  Precis allt stör som bekant rennäringen! Sätter någon opp ett vindkraftverk så blir renarna störda av att titta på kraftverket och lapparna störs av att titta på dom störda renarna! Vargar som knappt existerar i Sverige stör också rennäringen!
  Gruvnäringen som sysselsätter tusentals människor och som är en mycket viktig del i vår export påstås också störa lapparna och deras renar, trots att dessa gruvområden oftast inte är större än några normala villatomter!
  Nu finns det inga som har såna generösa förmåner och privilegier som lapparna, dom har fria betesmarker på en yta som motsvarar nästan halva Sverige! Och fritt fiske i alla fjällsjöar och vattendrag. Vintertid så kommer dom med sina stora renhjordar ner mot bebyggelsen där dom förorsakar stor skada på privata marker och villatomter! Ändå klagar lapparna på allt och alla!
  När dom själva använder osande och bullrande snöskotrar, då stör det ingen, inte heller när dom använder helikoptrar för att driva sina renar hit eller dit! Och deras gamla ståltrådsstängsel som ligger och skräpar överallt ute i markerna och förorsakar skador på vilda djur, bryr dom sig inte ett dugg om! Oljedunkar, plastpåsar, snusdosor, papper och järnskrot som dom själva slänger precis överallt i fjällvärden, det klagar dom aldrig heller på! Men kan dom så skyller dom mycket gärna och ofta på den bofasta befolkningen!
  Jokkmokk skall vara glada och tacksamma för den ev. gruvbrytning som är planerad. Det ger många och värdefulla arbetstillfällen till en ödebygd och naturligtvis också extra klirr i statskassan! Plus att näringen i sig också genererar olika följdarbeten och inkomster -Ungefär som när IKEA öppnar ett nytt varuhus, så öppnar det ett 25-tal andra butiker i dess kölvatten!
  MVH
  Janne

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: