Ryssland förbereder övning med 13 000 man i Östersjön

Antalet utländska militärövningar kring Östersjön har ökat de senaste åren, enligt Försvarsmakten. Ryssland ska nu göra en stor övning med 13 000 man över området.

Men enligt Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef, har hotbilden mot Sverige inte ändrats.

– Vi ser inget omedelbart ökat rikshot mot Sverige, vi ser en ökad långsiktig trend, säger han.

– Det finns två sätt att jämföra. Det ena är kalla kriget med hög aktivitet varje dag. Motsvarande i dag ser vi kanske den höga aktiviteten två till tre gånger i månaden. Tittar vi däremot fem, sex år tillbaka såg man sådan aktivitet några gånger om året.

Den kommande stora ryska militärövningen med 13 000 kallas för Zapad, vilket betyder väst. Det är inte första gången Ryssland gör en sån här stor övning, men den här gången kommer det svenska försvaret att vara särskilt aktivt, med flyginsatser för att markera närvaro.

– Pettersson undrar hur Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef kan lova att Sverige ska vara aktiva med flyginsatser? Tänk om ryssarna övar på en helg eller klämdag? 

SR

9 thoughts on “Ryssland förbereder övning med 13 000 man i Östersjön

  1. ” Vi ser inget omedebart hot mot Sverige” Nej hur skulle dom
    kunna det,med skygglapparna infällda framför ögonen, och
    förmodligen mössan nerdragen som en extra säkerhet, då
    ser man inget. Troligtvis stoppar regeringen fingrarna i öronen
    ochså ock sjunger LA LA LA !

  2. Jamen, vilket föredrar du… Ett islamistiskt eller ryskt Sverige. Är det bättre om vi styrs av mullorna i södra moskén då… Dessutom haltar resonemanget. Ryssland är INTE Sovjet. Vi är Sovjet, och Ryssland är oss för, låt oss säga, 30 år sen. Och det är väl bra mycket bättre än dagens förtryck. Dom är ju bra mycket friare än oss idag. Så på det viset blir det bättre om dom tar oss, än om vi blir än mer översköljda av muslimer och PK-ism. Jag menar, det finns ju en gräns för vad vårt land tål, Innan regimen slår om helt, och blir fundamentalistisk och totalt förbjudande.

  3. Sant Lars, det drar man sig nog för. Om man nu inte tänker i ett mycket större sammanhang. Vilket naturligtvist är möjligt. Apropå Egypten-konflikten s a s. Man kanske vill stämma i tid i bäcken. Och då är det ju bra, om man tänker så, eller hur…

    • Nja som ”vår försvarare av Absurdistan har jag vissa invändningar..
      Har levt granne under flera år med Östberlin och DDR,vilket satt sina spår !
      Det är ju inte precis det slutet på mitt liv,som jag önskar i första hand.

  4. Det drar ihop sig, kanske man kan säga. Men vem bryr sig. Vad har vi egentligen att förlora…

    • Lugn Lind…
      Mycket kan man beskylla ryssarna för men att de skulle vilja invadera,och lägga under sig ett arabiskt område som Sveriges,är helt enkelt mikroskopiskt osannolikt.
      Detta med tanke på de försök,man tidigare gjort i ett antal sådana områden i bl.a Afghanistan och Syrien…
      Tror att ryssarna har nog med terrorister i sina egna forna f.d. republiker..Varje normalt tänkande världsmedborgare skyr mer än gärna,landet Absurdistan.(tänk på nagelaffären)

Kommentera