Reinfeldt får nya bottensiffor

I dag äntrar statsminister ­Fredrik Reinfeldt (M) talar­stolen för att hålla sitt tionde sommartal – med nya dystra siffror i ryggen. Moderaterna noteras för ett rejält tapp i Aftonbladet/United Minds sommarmätning. Reinfeldt måste komma med skarpa förslag och peka ut en färdriktning, ett bra tal räcker inte, säger opinionschefen Carl Melin.

 När Fredrik Reinfeldt kliver av båten från Stockholm för att hålla sitt traditionsenliga sommartal i Gustavsberg i Värmdö gör han ett avstamp inför den kommande höstsäsongen.

 Det är tionde gången som han håller sommartal, det sjunde som statsminister, och han har många gånger tidigare ­använt tillfällena till att sparka i gång höstterminen och peka ut prioriteringarna framåt. Nu ser det ut att vara ännu viktigare för honom att lyckas övertyga.

 I augustimätningen från ­Aftonbladet/United Minds har hans eget parti, Moderaterna, stora problem. M backar till 24,5 procent och placerar sig därmed en rejäl bit under valresultaten från 2006 och 2010. Samtidigt växer de rödgröna partiernas opinionsövertag.

 Enligt Carl Melin på United Minds är det den höga arbetslösheten som spökar för regeringen. Väljarna oroas av arbetslösheten. Alliansen har suttit länge i regeringsställning och äger nu de samhälls­problem som finns.

 En regering kan överleva hög arbetslöshet men då måste­ man visa att man tar frågan på allvar och har en politik som folk kan tro på, säger han.

Om det kommer några skarpa förslag i talet på hur Fredrik Reinfeldt tänker sig att få ner arbetslösheten är oklart. På förhand har dock utlovats nyheter om vilka prioriteringar Moderaterna gör i regeringens budgetförhandlingar i höst.

 Partisekreteraren Kent Persson (M) konstaterar att de senaste ­opinionssiffrorna visar att man har ­mycket arbete kvar att göra.

Både som enskilt parti och tillsammans i Alliansen har vi ett stort ansvar att visa väljarna att vi både har kraften och politiken för att göra Sverige bättre. Statsministerns sommartal är ett av de viktiga till­fällen vi har för att visa detta, säger han.

AB

7 thoughts on “Reinfeldt får nya bottensiffor

  1. Det verkar som om dagen när Flinten Fredrik ställs inför riksrätt kommer allt närmre. Mumlet har övergått till ett dovt muller, det går inte fort men det går stadigt framåt och flintisen är nog så medveten om att vinden som såddes kommer tillbaka som storm.

  2. Hurra. Skål för total botten, för både Reinfeldt och Löven. Må de inte bli större än 10% vardera. Hoppas kan man ju alltid, eller hur… 🙂

  3. Pinsamme Fredrik tycks ha ”skitit i det blå skåpet” lite för många gånger.
    Sedan vet jag inte hur mycket man kan lita på något överhuvudtaget som Afabladet står bakom…

  4. Efter M:s uppgång i Yougov analyserades detta av statsvetare om att Reinfeldt fått ny energi och att hans tal i Almedalen och skarpa kritik mot SD fått trenden att vända.
    Varför har vi statsvetare om de analyserar så förbannat dåligt?
    Varför skulle Sverigedemokrater återvända till Moderaterna för att Reinfeldt spyr ut sitt hat mot SD?

    • Statsvetare måste också ha något att ställa på middagsbordet…
      Speciellt om de har familj och vistas i ”bättre umgängeskretsar” !

    • Nej, just det. De borde heta ”statsgissare” istället. Samma nivå som s K nationalekonomer som först säger en sak, och sedan försöker förklara varför det blev tvärtom. Så har vi ju sportjounalisterna… Say no more.

    • Stefan, jag retar mig allt mer på dessa ”experter”. Dit hör statsvetare, Sarnecki och Calmfors som bereds plats för att ”förklara” för oss vad vi ska tycka. De platsar in bland journalisterna och annat löst folk.

      Fredriks fuktiga bruna hundögon har helt klart tappat sin ”charm”. I mina ögon är problemet att medelsvensson tror att en rödgrön regering skulle innebära lösningen.

Kommentera