600-800 barn väntas

BORLÄNGE. Inom några år väntas 600-800 barn och unga slussas genom mottagningsenheten Sopranen i Borlänge. Deras kompetens och behov ska kartläggas och de ska komma in i rätt undervisning. – En fantastisk möjlighet om vi lyckas, säger Ulf Månsson, skolchef.

Mottagningsenheten är numera inrymd i Sopranen som varit gymnasielokal tidigare. Den upptar hela huset. – Vi räknar med att kartläggningen tar 16 veckor, Då ska man ha en bild av barnens förmågor och kunskaper, vad de har för skolutbildning och vad de i så fall gjort. Deras föräldrar som också kommer med intervjuas också. Nästa steg är att slussa in barnen i svenska skolan, till en förberedelseklass eller en alfabetiseringsklass i Sopranen om barnen har det behovet.

– De skrivs in i en skola från dag ett. Alfabetiseringen pågår längst 12 månader. Klasserna har en person som kan prata somaliska som det handlar mycket om under anhöriginvandringen.

Innan de 12 månaderna gått bedöms barnen vara mogna att flytta ut i en vanlig klass under en inkluderingsperiod. En särskild pedagog hjälper rektorer och lärare hur de ska ta emot de nya eleverna framgångsrikt.

Ett bekymmer är att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens att kunna ge barn studiehandledning på deras eget modersmål, just nu somaliska.

– Vi behöver också statligt stöd för att klara kompetenskraven och klara verksamheten som ökar när så många barn och unga som inte har svenska som modersmål kommer till enheten.

Här tas också föräldrar emot. De kan få hjälp att hitta rätt instans för allt från bostad till ekonomiskt stöd. – Det ska vara en dörr in oavsett om det handlar om socialtjänst eller hitta bostad.

-Pettersson undrar om det inte vore bättre att ge somalierna ett rejält återvändarstöd och utbilda barnen och föräldrarna i Somalia, där skulle pengarna räcka till mångdubbelt fler…

Dalademokraten 

4 thoughts on “600-800 barn väntas

  1. Jag säljer huset. På vilket konto vill ni ha in pengarna i Borlänge? Vi måste ju alla hjälpa till efter bästa förmåga…

  2. Grattis Borlänge till alla dessa vinstlotter. Kommunen kommer att blomstra pg av dessa nyförvärv.

  3. Men cancermedicin till vanliga svennar är för dyrt så det spar man in på istället………

Kommentera