Utredningen om romers brottslighet som försvann

Igår kväll var Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi med i TV-programmet Min Sanning” där nämndes lite kort en utredning om romer och deras påstådda brottslighet som aldrig blev färdig eller offentliggjordes. Vi har tidigare sökt den utredning och försökt få svaren och delvis fått dem…

Utredningen om romers brottslighet försvann

Jan Guillou påstod i Aftonbladet 1996 att Brå tillsatt en utredning om romer som inte gav önskat resultat, länk och ett kort utdrag nedan.

”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

− Pettersson skrev till BRÅ och undrade vart denna utredning tagit vägen och om det fanns möjlighet att få tillgång till den.

Hej. Tack för ditt mail.

Jag har nu hört mig för med personer som arbetat en längre tid på Brå angående den utredning som du söker. Mycket riktigt så startades det en pilotstudie som bland annat studerade romers kriminella belastning. Projektet lades dock ner relativt snabbt, då förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt. Enligt de uppgifter som jag fått fram ledde en man vid namn Jerzy Sarnecki denna studie. Han arbetar inte kvar på Brå utan arbetar nu på Stockholms Universitet.

 Med vänliga hälsningar Anna Mannberg, Brottsförebyggande rådet, Box 1386, 111 93 Stockholm 08-401 87 16

− Pettersson skickade då frågan vidare till Jerzy Sarnecki och fick omedelbart följande svar från…

Tja….Detta är nästan sant! Företrädarna för Romerna och socialtjänsten var mycket bekymrade för sina ungdomar. Det ville göra en undersökning. Jag tyckte att det var en bra ide. Projektet startade i samarbete med dessa grupper och vi började få data. Men BRÅ:s styrelse ansåg att det var olämpligt och lade ner undersökningen. Data låstes i ett kassaskåp utan att bearbetas. Jag antar att de ligger fortfarande där. Det var en enda gången i mitt liv då jag drabbades av politisk censur.

Hälsningar Jerzy

− Pettersson har nu fått klart att utredningen finns och att BRÅ:s styrelse ansåg att den var olämplig och att professor Jerzy Sarnecki drabbats av politisk censur. Det är också ett svar även om vi inte vet vad som står i utredningen så kan vi gissa på mycket goda grunder.

26 thoughts on “Utredningen om romers brottslighet som försvann

  1. […] Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott” […]

  2. […] Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott” […]

  3. […] Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott” […]

  4. […] Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott” […]

  5. Bloggjournalisten har en poäng, forskning är nödvändigt för att förstå samband.
    Den bör alltså alltid vara offentlig,då detta kan leda till verklighetsförankrade förslag.

  6. […] Eller utredningen som försvann ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott” […]

  7. Hade nöjet att se en dokumentär av den Romska invasion till Tyskland närmare staden Duisburg. Istället för att bara koncentrera på muslimer. Bör vi hålla ögonen öppen på dessa. Det jag såg i Dokumentären på den tyska kanalen ZDF gjorde mig mörkrädd.

  8. En annan intressant publikation: Romer i skolan – en fördjupad studie

    Beställningsadress:
    Fritzes kundserivce
    106 47 Stockholm
    Telefon 08-690 95 76
    Telefax 08-690 95 50
    E-postadress:skolverket@fritzes.se
    Beställningsnummer: 07:978
    ISSN 1103-2421
    ISRN SKOLV-R–292-SE
    Omslagsfoto: Hans Alm
    Tryck EO-print, Stockholm 2007

    ”Hur har romska skolbarn det i skolan? Hur ser romska föräldrar på sina barns utbildning och framtid? Hur många läser sitt modersmål och i vilken omfattning får alla barn kunskap om romsk kultur? Det är några frågor vi försöker att besvara i denna rapport.”

  9. Karl-Olov Arnstberg är professor i etnologi och förmodligen den svenske forskare som vet mest om romer. Han har, precis som Sveriges Radio, noterat en utbredd ovilja att bereda romer tillträde till inrättningar som bensinstationer, restauranger, campingplatser och butiker. Men hans förklaring till fenomenet skiljer sig dramatiskt från massmedias grovt tillyxade schablonbild av svenska rasister som trakasserar oskyldiga romer för skojs skull. Enligt Arnstberg är anledningen till att många näringsidkare inte vill ha med romer att göra inte rasism, utan helt enkelt att romer missköter sig så ofta att det kostar mer än det smakar att ha dem som kunder.

  10. Att ”utreda” zigenares kriminalitet,är väl från början bortkastad tid…Varje nu levande människa känner väl till det resultat,som nu ligger censurerat och säkert bak en kassaskåpsdörr på Brå…Är lika säkert på detta,som att salthalten i Atlanten,är större än i Östersjön..Under 100 % skulle för mig vara en överaskning !

  11. Petterson, har du någon susning om vem som satt i Brå:s styrelse på den tiden? Enligt Snickesnacki så lär det ha varit en socialdemokratisk riksdagsman som var den pådrivande.

Kommentera