En av 25 somalier jobbar – fast inte på riktigt

GÄVLE. Vägen in på arbetsmarknaden är svår för många nysvenskar men i Gävle har man lyckats. Där har Ubah Osman som kom hit 2010 redan fått en tillfällig anställning.

Som entrévärd på Arbetsförmedlingen hjälper hon kunderna att hitta rätt – ett sätt att både få arbetslivserfarenhet och praktisera språket.

Ubah Osman har precis fått denna tidsbegränsade anställning i form av så kallat instegsjobb. Det är ett arbetsmarknadspolitiskt program där staten står för 80 procent av lönen och arbetsgivaren, i det här fallet också staten, för resten.

 – Det är ett bra sätt att lära sig svenska. Många kunder tycker det är bra att jag kan somaliska också, säger Ubah.

Herrejävlar säger Pettersson, en (1) har fått jobb trots att staten betalar 100 % av lönen. Stoppa detta vansinne och ge dem som redan är här ett rejält återvändarbidrag. Det här går inte längre.

Dessutom är somalier lyckligare i Somalia än i Sverige…

GD.se 

2 thoughts on “En av 25 somalier jobbar – fast inte på riktigt

  1. Jag funderar över hur många ”ny-uppfunna” yrken vi fått med invandringen? Läste om boendepedagoger? Förutom Migrationsverket, Polisen, Brandkåren, Arbetsförmedlingen, Sjukvården, kommunerna, flyktingförläggningar mfl, mfl som har anställt många för att serva dessa nya medborgare.

Kommentera