Fläsklägg med rotmos

I Petterssons kök serveras idag fläsklägg med rotmos, klassisk svensk husmanskost. Gott och billigt.

1 kg fläsklägg, rimmat (saltat) gul lök, kryddpepparkorn, kålrot, lagerblad, morötter, potatis, svartpeppar, salt, vatten är det som behövs.

Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Skala morot och lök och skär i mindre bitar. Lägg ner grönsakerna och kryddorna i grytan. Sänk värmen. Låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1.5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta av grytan från värmen och skär köttet i bitar.

Rotmos, skala kålrot och morötter och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 30 min. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i potatisen och koka i ytterligare ca 15 min tills allt är mjukt.  Mosa rotsakerna eller blanda dem. Vispa moset fluffigt (Pettersson använder el-visp) och späd med kokspadet från köttet eller grönsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

En god senap till är ett måste. Pettersson har alltid varit förtjust i Slotts Original senap, den vanliga inte för starka varianten men det är det slut med. Ägarna Unilever beslutade nämligen för några år sedan att flytta senapstillverkningen till tredje part i Polen trots att tillverkning gick med fullt tillräcklig vinst för dem som inte är girigbukar. Dessutom används numera en tveksam slogan när det gäller senapen – svensk mattradition – kallas det.

Nåväl, det finns gott om alternativ som smaksättare, bland annat Fyrissenap som startades av dem som blev arbetslösa vid fabriksflytten 2008.

Enligt alla experter så ska man dricka pilsner till fläsklägg och rotmos, alternativ ett torrt vit vin men Petterssons oäkta hustru vill ha rödvin så det får det bli…smakernas samspel är spännande

Skål mina vänner.

12 thoughts on “Fläsklägg med rotmos

  1. Det börjar vattnas i munnen… Vi kanske är lite oortodoxa som använder en modern tryckkokare i stället för hederligt långkok. 10 min tills trycket är lagom högt, 10-15 min kok i trycket, sedan av från plattan och det tar ca 10-15 min att lugna ner så att man kan ta av locket.

  2. Blodsven:
    Rotmos är inget hopkok av potatis och morötter,den tillagas av ”rabbor”..och inget annat !Sen vad man äter till varierar efter landsdel.
    För att informera dig ytterligare,överlevde många stackars uthungade statare,löntagare och andra dåligt betalda efter 1:a världskriget.Trots dessa svalt min farmor ihjäl

    • Stenbock jag kör med ett recept från mina förfäder som är: Lika delar potatis, rabbor och morötter. Den blir så orange och mild precis så som jag vill ha den.
      Det gör mig ont att höra att din farmor dog av svält. Våra förfäder slet ont för vår skull, vi har dom att tacka allt för, de byggde landet.

  3. Här var det långkok också. Gjorde en porterstek på älg som jag fann i frysen. Lite klyftpotatis, sallad, gelé och så den goda såsen.

  4. Om senap: Man kan ju göra senap själv, men om man inte ids rekommenderar jag antingen Västerviks eller Mormorsgruvans.

    Ett par extra märgben i fläskkoket är inte fel. Resten sparas som buljong till en mustig ärt- eller köttsoppa.

    säger Nemesisdivina

  5. För ett par år se´n blev jag tvärsugen på rimmade fläsklägg med rotmos. Kilopriset på läggen var ca 15 spänn, men jag var osäker på vad som ingick i rotmoset förutom potatis och morötter. Frågade en ung tjej i butiken om hon visste, varpå hon svarade att rotmos står bland övriga pulverprodukter i hyllan därborta. En äldre dam hörde mitt dilemma och skingrade min okunnighet.
    Antar att Pettersson bjuder sina muslimska vänner på denna äkta svenska matklassiker, eftersom alla PK-arslen anser ju att spännande mat från alla delar av världen bidrar till gemenskap och samhörighet….

  6. Eftersom det var Kristallnatten nu natten mellan den 9 och 10 november så passade jag och min familj på att ha en helvegetarisk middag idag för att hedra minnet av alla halal slaktade stackars djur.

  7. Vet inte vem som är den bättre hälften här men kan säga så mycket som att jag väljer mina strider…

    …och då är jag en jävla vrångskalle.

  8. Då¨är det som vanligt då damen hemma bestämmer. Varför klagas om medbestämmande från damernas sida, de har ju bestämmande rätten.

    Hemma får jag alltid sista ordet, ja älskling så får det bli.

Kommentera