Den uppstoppade negern

Han kallades ”El Negro of Banyoles” och var en uppstoppad neger som mellan december 1991 och mars 1992 orsakade en mindre diplomatisk kris mellan Spanien och en del afrikanska länder inför OS i Barcelona 1992. El Negro var en mumifierad bushman från Kalahari mellan Sydafrika och Angola som då stod i Francisco Darders naturhistoriska museum i Banyoles, norr om Barcelona.

Han stod i museet som ett exempel på artonhundratalets intresse för naturhistoria – fånga, klassificera och visa upp. Snäckor, fåglar och insekter är pedantiskt ordnade i glas men mycket av utrymmet tas upp av lejon, apor och krokodiler. Människan är väl representerat med skelett, rader av dödskallar från olika hålla av världen och naturligtvis krigaren ”El Negro” från Afrika.

Han är c:a 130 cm lång, bär ett läderförkläde och ett litet spjut. Vissa delar av honom verkar vara naturligt torkade, andra verkar ha fyllts med gips och sytts igen. Hans stora ögon av glas är koncentrerade på ett osynligt byte långt bort. Det finns ingen förklarande skylt eller information.

Den diplomatiska krisen löstes på ett klokt sätt – El Negro plockades bort från museet och ersattes av en kopia.

El Negro hade stulits från sin första grav för 170 år sedan och återkom till hemlandet Botswana den 4 oktober 2000 till Botswana och möttes av en hedersvakt och tusentals människor som köade i timmar för att visa sin respekt innan han begravdes för andra och förhoppningsvis sista gången.

Mer om “El Negro“ på University of Botswana History Department HÄR

Tidigare negerhistorier  Negern Pettersson    Hovnegern Badin     Negern i Tipsextra 

1 thoughts on “Den uppstoppade negern

  1. En liten anekdot. Under 1700-talet var det mycket fint för hoven att hålla sig med en ”neger” och även flera av de allra finaste regementena hade en eller ett par negrer i sina led, Ett karolinskt kavalleriregemente hade ex vis en pukslagare som var neger.

Kommentera