Malmöborna sämst på att betala p-böter

För tjugo år sedan betalade Malmös p-syndare alltid böter. Numera betalas endast 62 procent av alla parkeringsanmärkningar. Bilmålvakter, flera av dem stamkunder i muthärvan på Bilprovningen, har dragit ner Malmös p-statistik i botten.//

På kort tid har Malmö blivit centrum för landets bilmålvakter. Via vänner, kontakter och internet skaffar de sig en massa gamla bilar, som de hyr ut till intresserade för mellan 600 och 800 kronor i månaden.

Bilhyraren struntar nu i bilskatter, bilförsäkringar, parkeringsavgifter, parkeringsböter eller trängselavgifter. Alla böter och avgifter skickas till p-målvakten, som låter bli att betala. Ärendet hamnar hos kronofogden, som inte kan göra något eftersom målvakten saknar utmätningsbara tillgångar.

Fenomenet är nytt — och har vuxit snabbt. Så sent som under första halvan av 1990-talet hade Malmös felparkerare den högsta betalningsmoralen i Sverige. Enligt gatukontorets uppgifter betalades då 98 procent av alla parkeringsböter i Malmö.

Nu, tjugo år senare, har Malmö rasat längst ner i betalningsligan. I år har endast 62 procent av alla p-böter betalats i Malmö¨.

– Pettersson tycker att ”Malmöborna” är svin. De struntar i alla bilskatter, bilförsäkringar, parkeringsavgifter, parkeringsböter eller trängselavgifter. Böter och avgifter skickas sedan till målvakten som struntar i att betala. Ärendet hamnar sedan hos kronofogden, som dock inte kan göra något då målvakterna inte har några tillgångar att mäta ut. Det är den ena sidan, den andra är att de kör och parkerar hur som helst utan hänsyn till andra människor eller till handikappade. Man skulle tro att de bor i ett annat land med en helt annan kultur.

Nedan några Malmöbor som fungerar som målvakter. Antalet registrerade bilar per person gäller för juni 2011.

Adnan Abdulaziz, 39 år
Skuld: 5 miljoner kronor.
Antal bilar: 2 335.

Jalal Balta, 49 år
Skuld: 59 miljoner kronor.
Antal bilar: 2 335.

Yousif Al-Itabi, 21 år
Skuld: 16 miljoner kronor.
Antal bilar: 1 107.

Abdulamir Hamid, 43 år
Skuld: 62 miljoner kronor.
Antal bilar: 2 711.

Majid Wandi, 51 år
Skuld: 53 miljoner kronor.
Antal bilar: 3 205

 Läs mer på Sydsvenskan

5 thoughts on “Malmöborna sämst på att betala p-böter

  1. jag har funderat lite på alla annonser som finns på blocket och i tidningar ”köper alla slags bilar kontant” osv, kanske det är till sån här verksamhet bilarna är till.. en del mellanklassbilar härifrån blir väl till lyxbilar i afrika,,

  2. Jäklarzzz, om justiminimistern Ask, får veta detta!!!
    Då ……då…..då ……kommer hon att……..ta alla tusentals bilarna…….och………och ……..göra……….absolut ingenting.

Kommentera