Fler asylsökande till Sverige – Migrationsverket höjer prognoserna igen

Av Pettersson

Migrationsverket höjer prognosen över antalet asylsökande från 31 000 till 34 000 i år. Det framgår av myndighetens senaste prognos som i dag lämnades till regeringen. Bakgrunden till den höjda prognosen är bland annat att det kommit fler asylsökande från Afghanistan och Somalia under första kvartalet i år än under motsvarande period förra året. Det har också skett en kraftig ökning av antalet asylsökande från Syrien.

Till bilden hör också att Migrationsöverdomstolens vägledande dom angående ID-krav för anhöriga har skapat ökade möjligheter för familjer från framför allt Somalia att återförenas i Sverige. Det är en förändring som även har resulterat i ett ökat antal asylsökande därifrån. Effekten är större än vad Migrationsverket räknade med i föregående prognos.

Precis som tidigare bedömer myndigheten också att anhöriginvandringen från Somalia kommer att öka kraftigt som en följd av lättnaderna i kraven på styrkt identitet. Migrationsverket räknar med att redan i år ta emot ungefär 20 000 ansökningar som lämnats in vid de svenska ambassaderna. En stor del av dessa ansökningar väntas nå Migrationsverket mot slutet av året.

När det gäller övriga ärendekategorier så höjer Migrationsverket bland annat prognosen över arbetskraftsinvandringen något i år och nästa år. Bland annat väntas bärplockarna bli fler i år. Migrationsverket bedömer också att fler asylsökande kommer att beviljas uppehållstillstånd vilket gör att behovet av kommunmottagande blir större än vad verket räknade med i föregående prognos. Behoven är också fortsatt stora när det gäller platser för ensamkommande asylsökande barn.

Med anledning av prognosen räknar Migrationsverket med ökade kostnader. Bedömningen är att det behövs ett tillskott på 65 miljoner kronor i år och 214 miljoner kronor nästa år.

 – Pettersson säger att glöm för fan inte att i dessa 34 000 ingår inte anhöriginvandringen som beräknas bli 60 000 i år, dessutom kommer det andra invandrare. Det blir 2 000 i veckan. De allra flesta av dem outbildade intoleranta muslimer från Afghanistan och Somalia. Allahu Akbar!

Migrationsverket

3 thoughts on “Fler asylsökande till Sverige – Migrationsverket höjer prognoserna igen

  1. Glöm för all del inte problemen i dess kölvatten. Arbetslösheten kommer att stiga, bostadssituationen blir allt mer akut, segregationen kommer att öka och vår välfärd som redan befinner sig på ett sluttande plan kommer att kantra vilket år som helst.
    Ni som röstade fram denna regering har mycket att stå till svars för. Att ni gick på moderaternas lögner 2006 är en sak, men att ni även gjorde det 2010 är oförlåtligt. Gör ni det även 2014 vill jag aldrig mer höra ett kritiskt ord och en massa gnällande.

Kommentera