"Svenskarna" som åtalas för terrorbrott

Av Pettersson

De svenskar, som suttit gripna i Danmark, åtalades i dag misstänkta för att ha förberett en terrorattack mot tidningen Jyllands-Posten. SvD har kartlagt de fyra svenskarna. Tre av dem har tidigare dömts för brott i Sverige.

Sahbi Zalouti och Munir Awad misstänks för terrorbrott.

MUNIR AWAD, 31 ÅR:

• Misstänks för förberedelse till terroristbrott och brott mot vapenlagarna.

• Har flera gånger tidigare gripits utomlands, misstänkt för terrorbrott. Den 20 augusti 2009 greps Munir Awad i området Waziristan i Pakistan tillsammans med bland annat sin tvååriga son och pojkens mamma. Själva menade gruppen att de var på pilgrimsresa, men pakistanska myndigheter misstänkte att svenskarna försökte komma i kontakt med en terrororganisation. Waziristan är ett delvis laglöst område med stor närvaro av talibaner och al-Qaidas ledarskikt. Amerikanska CIA har flera gånger använt förarlösa flygplan, så kallade drönare, för att slå till mot terrorister i området. Efter påtryckning från svenska UD släpptes dock svenskarna.

• Även 2007 greps Munir Awad misstänkt för inblandning i terrorism. Då hade han rest till Somalia med den gravida 16-åriga Safia Benaouda, men när stridigheter bröt ut i landet greps han efter ett tillslag av kenyanska och amerikanska soldater vid gränsen. I över tre månader satt paret fängslade och i intervjuer har de berättat att de utsattes för tortyr och fick frågor om al-Qaida. Också denna gång släpptes sällskapet efter hjälp från svenska myndigheter.

– Vi vet att Säpo fick hem oss, har Munir Awad tidigare sagt till SvD.

• Tidigare dömd i Sverige för bland annat våld mot tjänstemän.

OMAR ABDALLA ABOELAZM, 31 ÅR:

• Misstänks för förberedelse till terroristbrott och brott mot vapenlagarna.

• Född i Sverige, men har även egyptiskt medborgarskap. Bosatt i Stockholm.

• Tidigare dömd för flera brott i Sverige. När Omar Abdalla Aboelazm år 2000 stod åtalad för bland annat misshandel och ofredande skyllde han på inre demoner. Tingsrätten dömde honom då till rättspsykiatrisk vård och ansåg att han led av psykisk störning. Aboelazm hade vid flera tillfällen ofredat unga flickor och kvinnor i Stockholm och dömdes för bland annat sexuellt ofredande. Senaste domen är från 2009, då han dömdes för stölder i två sportaffärer i Stockholm. 31-åringen skyllde då på att han hotats av en okänd man och tvingats till stölderna – något som rätten inte trodde på.

MOUNIR DHAHRI, 45 ÅR:

• Misstänks för förberedelse till terroristbrott och brott mot vapenlagarna.

• Invandrade till Sverige från Tunisien 1993 och fick permanent uppehållstillstånd 1996, men har två gånger fått avslag på sin ansökan om svenskt medborgarskap.

• Dhahri hyrde tidigare en lägenhet på Södermalm i Stockholm, men slutade att betala hyra i maj 2009. I februari 2010 dömdes han att betala 42 600 kronor till hyresvärden och ersätta företaget för deras rättegångskostnader. Sedan tidigare finns också ett tjugotal betalningsanmärkningar och en skuld hos Kronofogden för obetald skatt och barnunderhåll.

• Har tidigare dömts för flera brott. Precis som Omar Abdalla Aboelazm har även Mounir Dhahri flera gånger stått åtalad i Sverige. Bland annat har Dhahri dömts för två fall av kvinnomisshandel, först mot sin dåvarande fru och senare mot sin dåvarande sambo. I mars 2004 dömdes Dhahri också för att ha hotat att döda två anställda i en Seven Eleven-butik efter att ha nekats att låna en telefon.

• Enligt domarna har Mounir Dhahri tidigare haft problem med droger och använt kokain.

SAHBI ZALOUTI, 38 ÅR:

• Misstänks för förberedelse till terroristbrott.

• Precis som Munir Awad greps Zalouti i Pakistan 2009. Pakistanska myndigheter anklagade honom för att sakna giltiga resehandlingar och han dömdes till tio dagars fängelse. Därefter har Säpo haft ögonen på 38-åringen.

• Med start 2005 var Sahbi Zalouti en regelbunden besökare i den lokala moskén i den Stockholmsförort där han bor. Men efter gripandet i Pakistan ändrades hans vanor och besöken blev allt mer sporadiska. Imamen Kamel Moufid berättade för SvD i samband med gripandet att 38-åringen helt slutade att gå på fredagsbönerna månaderna innan polisen slog till.

• Beskrivningarna av Zalouti går isär. Å ena sidan beskrivs han som en helt vanligt person utan extremistiska tendenser, en person som alltid kom ensam till moskén och som haft regelbundna inkomster från sitt jobb. Å andra sidan beskrivs han som fanatiker.

-Pettersson vill påstå att det är en jävla skillnad på svenskar och ”svenskar”

Fulmedia 1          Fulmedia 2     På Petterssons i september 2011 HÄR

7 thoughts on “"Svenskarna" som åtalas för terrorbrott

  1. Var nära att ramla av stolen när jag läste SVD i morse: På förstasidan: Svenskar, men sedan tog de sig i kragen och skrev namnen och visade bilder!!!
    Men fortfarande lustigt att om en invandrare gör något utomlands är han svensk, men om han blir utsatt för brott i Sverige är han invandrare!

  2. SN skriver om detta på sid 12 i papperstidningen, och hör och häpna de anger namnen på alla fyra, eller om det är TT som namnger de fyra. Det är undertecknat med Tomas Bengtsson. Kanske tar sig SN: s personal vissa friheter när chefen är långt borta. Bra initiativ i så fall, då det är ohederligt att skriva svenskar, när personerna är islamister, med en agenda som endast svenska konvertiter kan ha. I rubriken står det dock så här. ”Svensktkopplat terroråtal i Danmark, och det står endast om utvisning från Danmark. Det torde väl betyda att dom efter avtjänat straff återkommer till Sverige, om de nu inte av humanitära skäl får sitta av sin tid i svenskt fängelse. Så för Sverige och dess skattebetalare blir det nog som vanligt, att agera födkrok åt kriminella Menaislamister.

  3. Law of the land påstår att en råtta som är född i stallet, definitivt inte ska kallas för häst!

    Speciellt inte om råttan visar sig ha rabies, tvångsmässiga våldstendenser eller maniska tvångstankar om terrorattentat, då är det avlivning som gäller…..

Kommentera