Trygga sörmlänningar?

Av Stefan K

”Sörmlänningar känner sig trygga”, rubricerar SN en artikel i dagens tidning.

Mats Kirestam, länspolismästare, säger att den gjorda undersökningen visar att den genomsnittlige sörmlänningen sällan utsätts för brott och känner sig trygg på kvällen. Även den pressansvarige vid Sörmlandspolisen, Fredrik Wallén, anser att undersökningen innehåller positiva trender. Det låter som polisen är nöjd, men…

…i Oxelösund där kommuninvånarna känner sig mest trygga enligt undersökningen, är 52% oroliga för att utsättas för brott. I Nyköping och Trosa finns oron att utsättas för brott bland 59% av kommuninvånarna och i Gnesta är siffran ännu högre.

Polisen känner sig alltså nöjd när över hälften av kommunernas invånare känner en oro för att utsättas för brott. Jag undrar om de invånarna känner samma tillfredsställelse?

Jag avslutar med denna information av länspolismästare Mats Kirestam:

”Av de svarande har 66% någon gång under det senaste året oroat sig för att bli utsatta för brott. Men, i huvudsak handlar det svaret om att man någon gång oroat sig för att ens bil, mc, moped eller cykel ska utsättas för stöld eller skadegörelse”. Observera ordet men… Jag tolkar den sista meningen som att detta inte är brott man bör oroas nämnvärt över (min notering).

6 thoughts on “Trygga sörmlänningar?

  1. Hugo
    Det är väl totalt ointressant att antalet som oroas för brott har minskat med några procent.
    Enligt polisens egna undersökning är över hälften av de tillfrågade rädda för att utsättas för brott, över hälften!
    Är det inget problem?

  2. Hugo:
    Det här med kartan och verkligheten!!
    Om de inte stämmer överns så är det kartan som gäller!!
    Om antalet brott ökar ökar också brottsligheten, åtminstonde i min värld!

  3. Undersökningen är en av de största i världen, om inte den allra största! Bortåt 750 000 svenskar har besvarat undersökningen sedan 1997 i över 200 kommuner. I Södermanland har undersökningen besvarats sedan år 1998 så ett mycket omfattande jämförelsematerial finns. Inte har de svarandes bedömningar – folkmajoritetens representativa åsikter- blivit så mycket annorlunda. Utsatthet för mängdbrotten tycks t o m minska och trygghetsläget i vid mening är detsamma som under många år. Så länge kommentatorerna här inte har något annat att redovisa en närmast religiös föreställningsvärld där allt alltid blir sämre så finns det anledning att lita på trygghetsundersökningarnas resultat – de speglar förmodligen rätt bra den ”tysta” folkmajoritetens uppfattningar!

  4. Eftersom det verkar oartigt att öppet idiotförklara någon, så får jag väl nöja mig med att ge polismästaren epitetet oinformerad, eller bara allmänt P.K.- anstruken.

    Eller också har Mats bara, på känt 1984-manèr, kastat om betydelsen för positiv och negativ i ivern att tillfredställa Götblad och dölja uppenbara fakta som gemene ”svenne” antas inte kunna hantera?

    SN: ”Stor ökning av anmälda brott
    SÖRMLAND
    publicerad 16 januari 2012
    Antalet anmälda brott ökade med nästan 13 procent i Sörmland under förra året, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Länspolismästare Mats Kirestam tror dock inte att den faktiska brottsligheten ökar.
    Ökningen går igen inom alla större brottskategorier, som våldsbrott, stölder och skadegörelse.
    Vad utvecklingen beror på är okänt. Polisen i Sörmland har tagit del av BRÅ:s statistik men ännu inte hunnit analysera siffrorna, berättar Mats Kirestam.
    – Innan vi har gjort en analys är det vanskligt att dra några slutsatser, säger han.
    Våldtäktsanmälningarna ökade med nästan 70 procent.”

    OM nu människan på allvar menar att en ökning av våldtäktsanmälningarna med 70% (+ mörkertal) på 1 (ETT) år är positivt, så kanske Länspolismästare är en lite väl kvalificerad befattning för Mats?
    Kanske politiker eller journalist skulle passa verklighetsförnekaren betydligt bättre?

    Om det gör ont att kläcka fram en analys och sedan jämföra den med trygghetsundersökningen, så kan jag hjälpa Länspolismästaren:

    Eftersom Norges kultur och demografiska sammansättning liknar Sveriges, kanske våldtäktsstatistiken därifrån kan ge vissa ledtrådar och göra förlossningen av en korrekt analys mera smärtfri.
    http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/
    ”- Innvandrere bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo De siste tre årene, ifølge politiet.”

    I det ”nya liberala Södermanland” är det nu inte bara kvinnor som våldtas:
    http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.1321177
    Våldtäktstrosor för män, nästa hit på catwalken…….SUCK!

    http://www.sn.se/nyheter/trosa/1.1321666
    SN: ”TROSA
    Antalet företag i Trosa som ansöker om kameraövervakning ökar. Orsaken är att allt fler företag i kommunen drabbas av inbrott och skadegörelse.
    Sedan december 2010 har sex företag i Trosa kommun ansökt om kameraövervakning. Det är en stor ökning jämfört med åren före”

    Enligt flera källor kommer den mesta kriminaliteten utifrån, ex.:
    LT: Publicerad 18 januari 2012
    ”En 35-årig Södertäljebo greps i Nyköping under natten mot onsdagen.
    Mannen var anhållen i sin frånvaro misstänkt bostadsinbrott i Södertälje. 35-åringen fördes till polisen i Södertälje där han nu är anhållen misstänkt för grov stöld.”
    Detsamma gäller nybyggarna som tyckte att Nyköpingskrogarna brann alldeles för sällan, och frekvent spred sitt ljus och sin värme över staden.

    Det Du egentligen säger är:
    Färsk statistik säger att brottsligheten har ökat katastrofalt, men så länge jag inte fattat vad det står, och dessutom endast beaktar enkätsvar från isolerad glesbygd, så är utvecklingen positiv???

    Man kan nästan misstänka att Carstorp / Jonmyren lagt orden i munnen på Dig……

    SKÄRP DIG, DIALOG-AINA!

  5. Man kan ju undra hur många som hade varit oroliga om undersökningen gjorts, säg 1955. 10 procent?

  6. Länspolismästare verkar var ett utdöende släkte (ny polisorganisation med en myndighet) och den här i Sörmland bevisar att de är överflödiga!!
    BRÅ:s statistik är det ingen som bryr sig om längre utan mean hittar på nya sätt att mäta brottsligheten. Helt sjukt!!!

Kommentera