Det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika

FN beräknar att 12 miljoner människor hotas av svält och hungersnöd på Afrikas horn och Somalia är hårdast drabbat.

De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana bilder som på filmen nedan den från Somalia när opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden…

 

17 thoughts on “Det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika

  1. Citerar vad Martin Luther skall ha sagt: Bed och ARBETA! En bättre arbetsmoral skulle kanske ändra läget inte bara för somalierna?

  2. Ja visst behöver Afrikaner en spark i Arselet för att åstadkomma
    något, men dom fortsätter sina djungeldanser som dom alltid
    gjort , och hoppas på att naiva politiker i väst förser dem med
    livets nödtorft. Dessa politiker borde i motsvarande led få en rejäl
    pungspark för att det inte ställs några motkrav för allt bistånd som
    öses över Afrikanska länder, utvecklingen i dessa länder har inte
    gått en meter framåt på femtio år, och politikernas lösning är bara
    att ösa över dem ännu mera bistånd!

  3. Dom har insett det är bättre att komma till Fredriks Sverige här får man lifs lång försörning utan arbete !!!

  4. Man får inte ställa krav på dessa stackars människor. Nej somalier är oantastbara, och i sin del av Afrika anses dem som stora krigare. Varför ser inte männen då till att åka hem och göra slut på Al-Shababs förtryck. Så många är dem väl inte inom Al-Shabab, än att ett enat somaliskt folk ska kunna göra slut på dem inom några månader. De kan ju få flygunderstöd från FN, som Al-Qaida gerillan i Libyen fick, eller hjälper bara FN Al-Qaidas islamister numera.

  5. I de merparten av de kvinnoförtryckande länderna tillåts inte kvinnor arbeta och studera. Vad passar då bättre än att resa till det generösa Europa där de slipper detta och bidragen är långt mer generösa än i hemlandet? Tvinga dessa slöjbärare att arbeta för sitt uppehälle, precis som man tvingar sjuka och arbetsskadade svenska kvinnor ut i arbete för att de ska erhålla fortsatt ekonomiskt stöd och merparten av slöjbärarna reser hem igen.

    Hur många pyjamasbärande män i långt skägg har ni sett på era arbetsplatser och ute på den övriga arbetsmarknaden? De inser nog också att inga krav ställs, utan att de i stället kan sitta på sina caféer och i sina moskéer och se bidragen ramla in varje månad.

    Ställs det verkligen inga krav på dessa människor och hur länge tänker detta tillåtas? Jag drar inte alla muslimer över en kam, då jag på min arbetsplats har europeiska muslimer som sköter sitt dagliga arbete, utan de jag reagerar på är kvinnorna i slöja och männen i pyjamas. Ställs det verkligen inga krav på egenförsörjning?

    • Jag är inte så hemma på bidrag. Vet du hur mycket bidrag man får som ny invandrare?
      Om man går på bidrag får man väl inte äga en bil , tror jag.

Kommentera