Mardrömsfabriken: "Skriv på att ni inte ska ta era liv”

Av Pettersson

Efter att en omfattande självmordsvåg drabbade den mardrömsliknande fabriken har anställda nu tvingats skriva på avtal om att inte ta sina liv. I fabriken tillverkas produkter åt jättar som Apple, Sony och Nokia.

I elektroniktillverkaren Foxconns fabriker i kinesiska Chengdu och Shenzen har minst 14 anställda begått självmord de senaste 16 månaderna som ett resultat av de ”fruktansvärda arbetsförhållandena”, rapporterar brittiska Daily Mail. Samtidigt har många fler

Tidningen har tagit del av en undersökning bland företagets 500 000 anställda genomförd av Centre for Research on Multinational Companies and Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom). Undersökningen avslöjar skrämmande arbetsförhållanden.

En anställds lönespecifikation vittnar exempelvis om 98 timmars övertid en månad. Under perioden då efterfrågan på Ipads var som högst hade de anställda endast tillåtelse till en ledig dag på 13 och under arbetstid gällde pratförbud och arbetarna var tvingade att stå hela sina 12 timmar långa arbetspass, skriver tidningen.

För att stävja den våg av självmord och självmordsförsök som ägt rum bland Foxconns anställda ska företaget ha tvingat anställda att skriva på avtal där de lovar att inte ta sina liv, visar Sacoms rapport. Bryter en anställd mot avtalet har dennes familj endast rätt att ansöka om minimal ekonomisk kompensation för den bortgångne, skriver Daily Mail.

Foxconn är en av världens största elektroniktillverkare och är underleverantörer till jättar som Apple, Sony, Nintendo, HP, Dell och Nokia.

DagensPS   

− Pettersson konstaterar att slaveriet inte är avskaffat i Kina och det är därför vi kan köpa så jävla billiga prylar.

Kommentera