Hans Ericson − en riktig fackbas


Det här är en gammal historia om den man som kom att bli urtypen för en riktig fackbas. Hans Ericson blev 1968 ordförande i LO-förbundet Transport. Ericson rivstartade med att centralisera Transport som dittills haft många små lokalavdelningar. Hamnarbetare i många hamnar protesterade eftersom de var rädda att bli utkonkurrerade av lastbilschaufförer. Resultatet blev att hamnarbetarna uteslöts och fick organisera om sig i hamnarbetarförbundet. Som förbundsordförande var Ericson inte rädd för att ta ut sina medlemmar i strejk för bättre villkor, bland annat mobiliserade han Internationella Transportarbetarfederationens 6,5 miljoner medlemmar när 20 maskinbefäl på Waxholmsbåtarna strejkade.

Vid mitten av 1970-talet, då svensk fackföreningsrörelse stod på toppen av inflytande blev Hans ”Hoffa” Ericson som han kallades efter den berömde amerikanske transportarbetarbasen och gangstern en symbol för en ”fackbas” och kallades så även av sina egna. Rykten om hans skicklighet vid förhandlingsbordet var dock överdrivna. Från 1967 till 1976 gick transportarbetarnas löner upp med 147 procent, under samma tid fick industriarbetarna 176 % i löneökning.

Nu till det roliga − Hans Ericson hamnade i rejält blåsväder då han nyåret 1975-76 semestrade på Kanarieöarna, trots att LO:s styrelse hade uppmanat till bojkott av diktaturen i Spanien. Ericson bodde dessutom på Rocas Rojas, en anläggning ägd av Svenska Arbetsgivareföreningen.

När Ericson konfronterades med uppgifterna hävdade han att han rest till Kanarieöarna för att i hemlighet förhandla med spanska fackföreningsmän, men att han inte kunde avslöja vilka eftersom dessa då riskerade att straffas av Francoregimen, som förbjudit fackföreningar. LO dementerade dock Ericsons uppgifter. Skandalen förvärrades när det visade sig att resan, i varje fall till en början, betalts av charterbolaget Scanair som av förståeliga skäl var beroende av goda relationer med Transport.

Hans Ericson uteslöts ur LO:s styrelse, officiellt på grund av att han deltagit i för få möten. Ericsons kommentar var ”Skitsnack. Naturligtvis var det Spanien”. En intern utredning inom Transport fastslog att Ericson inte gjort något fel i samband med resan till Kanarieöarna, men tre ombudsmän ställde sig kritiska. Ericson ställde då förbundskongressen inför ett ultimatum: att välja mellan honom och ombudsmännen. Hans Ericson gick segrande ur striden och mindre än en månad senare miste ombudsmännen sina jobb. Fler kontroverser omgav Ericson. Ett tvivelaktigt lån till en lägenhet på Östermalm blev en belastning, liksom utmanande representationsnotor och ett stort 50-årskalas för 200 inbjudna i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm på medlemmarnas bekostnad. Inrikes resor redovisades som utrikes för att få större traktamente osv.

1980 tvingades till slut den omstridde fackbasen att lämna sitt jobb. Transports förbundsstyrelse beslöt att avskeda Ericson med omedelbar verkan. Det var första och enda gången en förbundsordförande inom LO avskedades under löpande mandatperiod. Ericson försökte få ut en fallskärm men misslyckades eftersom uppsägning skett på saklig grund.

− Pettersson noterar att fackföreningsrörelsen är sig lik med skillnaden att pamparna inte får  sparken nu för tiden och om de någon gång avgår ”frivilligt” får de med sig en gyllene fallskärm.


7 responses to “Hans Ericson − en riktig fackbas

 • sommar39354volvo

  Den svenska Socialdemokratiska fackföreningsrörelsen inom LO och
  alla dessa lokala underavdelningar av fackklubbar på våra statliga och privata arbetsplatser är totalitära och odemokratiska i den meningen att
  det endast får väljas in Socialdemokrater i representantskapet och därför
  inte tillåter någon insyn i den fackliga verksamheten på våra arbetsplats-
  er! Men däremot var det mycket viktigt, att alla tvångsanslutna medlemar
  i facket och till det Socialdemokratiska partiet betalade in sina avgiftskont-
  ingenter, kunde medlemar uteslutas om de kom efter med betalningen!
  Men då de här fackpamparna inom Lo, som bl.a. Björn Rosengren m.fl.
  som lurade kunderna att investera i värdelösa Telia/aktier, samt gick på
  porrklubb och söp upp 90 000:-kronor på en kväll, av fackavgifterna, då var det inte så noga med, vad medlemmarnas fackavgifter spenderades på! Tänk också på hur illa Transportsordföranden Hans Ericsson, behandlades av fackpamparna i LO Borgen! Rune Pettersson, Motala.

  Gilla

 • F.d. socialen-demokrat

  Alltför många fackpampar av Hans Ericssons snitt och idag får det som står i texten med sig en gyllene fallskärm.
  SD har 30% stöd bland LO medlemmarna men representeras inte i något LO förbund, man kan till och med bli utesluten ur LO som SD medlem. LO har idag en ordförande som ser SD som huvudfiende.
  Jag tror det är nödvändigt att SD gör en inbrytning och tar makten i ett LO förbund, basen måste breddas om vi ska nå 30-40% vilket borde vara fullt möjligt i framtiden.
  Sverige står i ett vägskäl, vi har att välja islam/7klövern och massinvandring eller att kämpa för att bevara Sveriges kultur, vår demokrati och våra mänskliga rättigheter. Att LO förbjuder medlemskap i ett demokratiskt parti som har 30% av medlemmarnas röster bevisar att LO är genomruttet och måste förändras.

  Gilla

 • Hjältemodig fotograf griper rånare i Malmö |

  […] på fackpampen Hans Ericson, när han lyxsemestrade i det då, av facket, bojkottade Spanien. https://petterssonsblogg.se/2011/04/26… Trots att han dagligen fortfarande tar sensationella bilder, vill inte någon tidning ha hans […]

  Gilla

 • Hjältemodig fotograf griper rånare i Malmö | Petterssons gör skillnad

  […] Hjälten Freddy Mardell, är en rutinerad storfotograf, som bl a tog en av 1900-talets mest berömda bilder, på fackpampen Hans Ericson, när han lyxsemestrade i det då, av facket, bojkottade Spanien. […]

  Gilla

 • ollirein

  Så här såg en äkta sosse ut och betedde sig under 1970-talet. Hans Ericsson har efterhand haft många efterträdare av hans egen kaliber, som Margaretha Winbergs man Bertil Winberg under 1990-talets vilda östern äventyr i Tallin och andra delar av Baltikum.

  Gilla

 • Allemand

  Glömde, GJ numera socialdemokratisk revisor i STHLM.

  Gilla

 • Allemand

  Där har jag också bott på 70-talet. Härligt ställe, fina bungalows. Stor dansrestaurang tvärs över vägen med svenska dansband.

  Gunilla Jerlinger heter hon som var revisor på den tiden och egentligen den som fick Hasse på fall.

  Hon som sedermera hittade en miljon kronor i ett gammalt bolag som hon köpte.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: